Kremlinul a declarat miercuri ca un „dialog aprofundat” reprezinta solutia pentru reducerea tensiunilor in crestere intre Rusia si Occident, inclusiv in domeniul nuclear. Cu toate acestea, potrivit purtatorului de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov, tarile occidentale refuza sa se angajeze in astfel de discutii, in pofida pericolelor potentiale.
Razboiul declansat de Rusia in Ucraina a dus la cel mai periculos moment in relatiile Est-Vest de la criza rachetelor cubaneze din 1962. Ministerul Apararii rus a anuntat ca a inceput exercitii militare pentru a simula lansarea de arme nucleare tactice, la ordinul lui Vladimir Putin.
Analistii considera ca aceste exercitii rusesti, ale celei mai mari puteri nucleare mondiale, sunt un semnal de avertizare catre Occident pentru a nu se implica mai mult in razboiul din Ucraina. Statele occidentale au furnizat Kievului arme si informatii, dar au evitat trimiterea de trupe.
„Escaladarea tensiunilor este potential periculoasa”
In cadrul unui briefing de presa, Dmitri Peskov a declarat:
„Escaladarea in continuare a acestor tensiuni este potential periculoasa, inclusiv in sfera nucleara. Situatia necesita un dialog aprofundat pentru ca, utilizand metode politice si diplomatice, sa fie cautata o cale de iesire din aceasta situatie tensionata.”
Totusi, potrivit lui Peskov, tarile occidentale resping un astfel de dialog aprofundat intre principalii actori implicati.
Rusia solicita negocieri dupa escaladarea amenintarilor nucleare
Invazia Ucrainei de catre Rusia a determinat o crestere alarmanta a tensiunilor geopolitice la nivel mondial. In ultimii doi ani, Kremlinul a intensificat retorica nucleara, inclusiv prin exercitii militare de simulare a lansarii de arme nucleare tactice.
Aceasta escaladare a amenintarilor nucleare venea in contextul in care Rusia se confrunta cu esecuri pe campul de lupta in Ucraina si cu un sprijin tot mai consistent al Occidentului pentru Kiev. Acum, insa, Moscova pare sa schimbe tonul si solicita un „dialog aprofundat” cu Occidentul pentru reducerea riscurilor nucleare.
Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat ca escaladarea continua a tensiunilor este „potential periculoasa, inclusiv in sfera nucleara”. El a acuzat insa tarile occidentale ca resping angajarea intr-un astfel de dialog.
Expertii considera ca apelul Rusiei la negocieri vine dupa ce amenintarile nucleare nu au reusit sa descurajeze sprijinul Occidentului pentru Ucraina. Mai mult, dezvoltarea de catre state NATO ca Polonia a propriilor capabilitati nucleare ar putea fi un motiv suplimentar de ingrijorare pentru Moscova.
„Rusia incearca acum o schimbare de tactica, dupa ce blufurile si amenintarile nucleare nu au dat roade. Totusi, orice dialog cu Moscova trebuie privit cu maxima precautie, avand in vedere istoricul de incalcare a acordurilor internationale,” considera analistul James Nixey de la Chatham House.
Exercitii nucleare rusesti – un semnal pentru Occident
Ministerul rus al Apararii a anuntat marti ca fortele sale au inceput prima etapa a exercitiilor ordonate de presedintele Vladimir Putin pentru a simula pregatirea pentru lansarea de arme nucleare tactice.
Aceste exercitii ale celei mai mari puteri nucleare din lume sunt considerate de analisti drept un semnal de alarma lansat de Putin in incercarea de a descuraja Occidentul sa nu se implice mai mult in razboiul din Ucraina.
Țari Occidentale vs. Rusia | |
---|---|
Furnizeaza arme Ucrainei | ✓ |
Furnizeaza informatii militare | ✓ |
Trimitere de trupe | ✗ |
Amenintari nucleare | |
Exercitii nucleare | ✓ |
Desi statele occidentale au furnizat Kievului armament si informatii militare esentiale, acestea s-au abtinut de la trimiterea de trupe proprii pe teritoriul Ucrainei, pentru a evita un conflict direct cu Rusia.
Pericolul escaladarii nucleare, un motiv de ingrijorare globala
Desi declaratiile Rusiei privind posibilitatea utilizarii armelor nucleare au fost calificate drept „pacaleli nucleare” de catre oficiali occidentali, escaladarea tensiunilor in domeniul nuclear ramane un motiv major de ingrijorare la nivel global.
„Orice risc de conflict nuclear, chiar si unul presupus limitat la arme nucleare tactice, ar avea consecinte catastrofale pentru intreaga lume,” a avertizat recent secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
O utilizare a armelor nucleare de catre Rusia ar reprezenta o incalcare grava a normelor internationale si ar duce la o izolare economica si diplomatica fara precedent a Moscovei.
Pe de alta parte, analistii considera ca Rusia este constienta de riscurile asociate escaladarii nucleare si ca amenintarile Moscovei vizeaza mai degraba testarea rezolventei Occidentului si incercarea de a impiedica furnizarea de noi arme catre Ucraina.
Apelul Rusiei la reluarea dialogului cu Occidentul pentru reducerea riscurilor nucleare survine intr-un context tensionat de escaladare a retoricii si actiunilor cu tenta nucleara. Ramane de vazut daca Moscova este cu adevarat deschisa unui dialog autentic sau doar cauta o cale de iesire din impasul creat de propriile amenintari nucleare.
Confruntarea nucleara dintre Rusia si Occident reprezinta una dintre cele mai grave crize de securitate globala din ultima perioada. Desi Moscova pare acum deschisa unui „dialog aprofundat” pentru reducerea tensiunilor, orice negocieri viitoare vor trebui privite cu maxima precautie din partea partenerilor occidentali, dat fiind istoricul Rusiei de incalcare a acordurilor internationale. O posibila solutionare pasnica depinde de asumarea unor concesii majore de ambele parti, mai ales din partea Rusiei ca principal factor de escaladare a crizei.
Expertii in domeniul nuclear avertizeaza ca riscul escaladarii unui conflict nuclear, chiar daca presupus limitat la arme tactice, ar avea consecinte catastrofale la nivel global. Prin urmare, principala prioritate pentru comunitatea internationala trebuie sa ramana evitarea unei asemenea tragedii care ar afecta intreaga omenire.
Sursa imagini: Profimedia Images
Subiecte abordate in articol: conflict nuclear, Rusia, Occident, negocieri, escaladare