22.8 C
București
18 iunie 2024

Schimbari Majore la Legea Malpraxisului in Romania: Ministrul Sanatatii Anunta un Proiect de Urgenta

Citeste si ...

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a anuntat in mod oficial ca doreste modificarea de urgenta a legii privind malpraxisul medical. Aceasta decizie vine in contextul in care actuala legislatie este considerata insuficienta pentru a proteja atat personalul medical, cat si pacientii.

Actualul cadru legislativ privind malpraxisul a fost considerat deficitar de catre Rafila, care a decis sa infiinteze un grup de lucru special pentru a aborda aceasta problema. Scopul principal este de a gasi un echilibru intre protectia medicilor si asistentilor medicali, dar si asigurarea drepturilor pacientilor in cazul unor situatii de neglijenta medicala.

Provocarile Actuale ale Legii Malpraxisului

Ministrul a criticat un proiect anterior elaborat de Colegiul Medicilor, descriindu-l ca fiind extrem de impovarator pentru profesionistii din domeniul medical. Potrivit lui Rafila, sistemul de asigurari propus ar fi facut „foarte dificila practicarea profesiei”, datorita primelor de asigurare excesive, care puteau ajunge pana la 1.000 de euro pe luna pentru un medic.

Rafila a subliniat necesitatea gasirii unui echilibru:

„Trebuie sa gasim, sa stam la masa, eu am facut un grup de lucru exact in acest sens, am invitat Colegiul Medicilor, Ordinul Asistentilor Medicali care fusese exclus de la redactarea acelui proiect, toate celelalte organisme profesionale interesate.”

Implicarea Tuturor Partilor Interesate

Ministrul a accentuat importanta implicarii tuturor organizatiilor profesionale relevante in procesul de modificare a legii. Obiectivul este de a crea un cadru legislativ unitar care sa deserveasca interesele tuturor categoriilor de profesionisti din domeniul sanatatii, atat medicilor, cat si asistentilor medicali.

„Pentru ca trebuie sa avem o lege unitara care sa deserveasca interesul tuturor categoriilor de profesionisti care lucreaza in domeniul sanatatii.”

Finalizarea Centrului de Mari Arsi din Timisoara

In cadrul aceleiasi declaratii, Rafila a subliniat si progresele inregistrate in constructia Centrului de Mari Arsi de la Spitalul Judetean de Urgenta din Timisoara. Finantat de Ministerul Sanatatii prin proiectul Bancii Mondiale, centrul va fi finalizat pana la sfarsitul anului 2024 si va deveni operational pana la mijlocul anului 2025, dupa dotarea cu echipamente si efectuarea probelor tehnologice.

Citeste si...
Un fost ministru gambian condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru crime impotriva umanitatii
Schimbari majore la legea malpraxisului in romania: ministrul sanatatii anunta un proiect de urgenta
Schimbari majore la legea malpraxisului in romania: ministrul sanatatii anunta un proiect de urgenta

Desi procesul de modificare a legii privind malpraxisul medical se afla inca in faze incipiente, anuntul ministrului Rafila subliniaza determinarea autoritatilor de a aborda aceasta problema sensibila. Echilibrarea intereselor tuturor partilor implicate, inclusiv ale pacientilor, va fi esentiala pentru o reforma eficienta a cadrului legislativ. Comunitatea medicala asteapta cu nerabdare clarificarile si detaliile concrete privind propunerile de modificare.

Impartasiti acest articol pentru a aduce in atentia publicului aceasta initiativa importanta! Lasati un comentariu cu opiniile voastre despre subiect.

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: malpraxis, lege medicala, drepturile pacientilor, asistenta medicala, reforma legislativa

*Bazat pe declaratiile oficiale ale ministrului Sanatatii, Alexandru Rafila, si informatiile furnizate de Ministerul Sanatatii.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Schimbari majore la legea malpraxisului in romania: ministrul sanatatii anunta un proiect de urgenta