16 C
București
22 mai 2024

Serviciile Secrete Ruse Acuzate ca Exploateaza Protestele Antirazboi din Germania

Protestele marginale anticonflict din Germania sunt folosite de serviciile militare secrete ruse pentru a influența opinia publică și a submina sprijinul pentru Ucraina, conform oficialilor guvernamentali europeni

Citeste si ...

Serviciul de Informatii Militare rus (GRU) a lucrat pentru a exploata demonstratiile marginale pentru pace din Germania ca parte a unei operatiuni mai ample vizand influentarea opiniei publice in aceasta tara si subminarea sprijinului pentru Ucraina, potrivit unor oficiali guvernamentali europeni familiarizati cu situatia si a unor documente vazute de Bloomberg News. Una dintre organizatiile vizate de unitatea de operatiuni psihologice 54777 a GRU-ului este Alternative Kinder Zukunft (AKiZ) si proiectul sau fotografic „Copiii Razboiului”, au declarat oficialii care au solicitat anonimatul pentru a discuta aspecte confidentiale.

Influenta Rusa in Protestele Anticonflict

Expozitia foto a fost lansata la Cologne in iunie 2022, la cateva luni dupa invazia rusa in Ucraina, si declara pe site-ul sau ca isi propune sa atraga atentia asupra suferintei copiilor din zonele de conflict. Organizatorii au spus ca a fost gazduita in orase precum Hamburg, Berlin si Frankfurt, dar si in Franta, Spania, Italia si Belgia.

Potrivit oficialilor europeni, AKiZ foloseste aceasta platforma pentru a face campanie impotriva NATO si pentru a cere oprirea livrarilor de arme catre Ucraina. A organizat sau a luat parte la proteste si mitinguri pentru pace in mai multe orase germane, inclusiv Berlin si Ramstein, unde se afla cartierul general al comandamentului aerian NATO. Nu exista nicio sugestie ca AKiZ ar fi asociata cu serviciile secrete ruse.

Conform site-ului sau web:

  • AKiZ publica continut despre proteste si razboiul din Ucraina
  • Utilizeaza site-ul si canalul de TikTok pentru a posta despre vaccinurile Covid-19 si lectii de limba rusa pentru copii
  • A promovat scurtmetraje „dedicate comemorarii victimelor copii” pe care le acuza ca au fost ucisi de operatiunile ucrainene in regiunea Donbas

Website-ul si retelele sociale AKiZ nu au raspuns la solicitarile repetate de comentarii.

GRU, serviciul militar rus de informatii, nu a raspuns la o solicitare de comentarii trimisa prin e-mail.

Avertismente privind Dezinformarea Inaintea Alegerilor Europene

Cu apropierea alegerilor pentru Parlamentul European in iunie, oficialii de pe intreg continentul avertizeaza cu privire la amenintarea in crestere a dezinformarii si operatiunilor de influenta rusesti care urmaresc sa semene neincredere in eforturile de a sprijini apararea Ucrainei. Germania este o tinta prioritara, fiind cel mai mare sustinator militar si financiar al Kievului in Uniunea Europeana.

Citeste si...
Marea Britanie vrea sa elimine educatia privind identitatea de gen in scoli si sa restrictioneze toaletele "neutre"

UE a incercat sa raspunda prin:

  • Expunerea amenintarilor
  • Urmarirea si sanctionarea faptasilor
  • Eliminarea finantarilor ruse din politica si activism

Moscova a adaugat recent metode mai agresive la arsenalul sau de operatiuni informationale, cum ar fi sabotajul si intimidarea violenta, in tarile din Europa. Acest lucru coincide cu o campanie reinnoita a armatei ruse pentru a avansa in regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, in timp ce zeci de miliarde de dolari in ajutoare noi din partea SUA si Europei incep sa curga spre Kiev dupa luni de intarziere.

Serviciile Secrete Ruse Acuzate ca Exploateaza Protestele Antirazboi din Germania
Serviciile Secrete Ruse Acuzate ca Exploateaza Protestele Antirazboi din Germania 4

Rusia are o Lunga Istorie de Exploatare a Miscarilor Pasnice

Kremlinul are o lunga istorie in ceea ce priveste exploatarea miscarilor pentru pace din Europa. In timpul Razboiului Rece, Uniunea Sovietica evidentia in mod regulat campaniile care cereau dezarmarea nucleara in Europa si indepartarea armelor nucleare americane, prezentandu-se ca fiind dedicata pacii, chiar daca Moscova desfasura propriile sisteme de rachete tintind NATO.

Impreuna cu Franta, Germania a expus recent retele de influenta care vizau cele doua tari. Viginum, organismul francez de monitorizare a dezinformarii straine, a anuntat in februarie ca a depistat pregatirile pentru o campanie masiva de dezinformare in mai multe tari europene.

Belgia a deschis luna trecuta o ancheta penala privind o posibila ingerinta rusa in alegeri. Guvernul ceh a declarat ca a depistat o retea rusa care incerca sa influenteze politica, inclusiv plati catre politicieni europeni.

Principalele semne ale propagandei si operatiunilor psihologice ruse includ:

  1. Exagerarea impactului evenimentelor
  2. Prezentarea Germaniei ca o natiune divizata, prada haosului

Exploatarea Jurnalistilor si Politicienilor Simpatizanti

Moscova a continuat, de asemenea, campaniile de influentare a jurnalistilor si politicienilor simpatizanti pe tot parcursul razboiului impotriva Ucrainei, inclusiv prin organizarea de vizite de presa si misiuni de monitorizare in teritoriile ocupate de fortele ruse. Serviciile secrete ruse sunt deseori implicate in organizarea acestor vizite, conform mai multor documente.

Unul dintre oficialii care intra in contact cu jurnalistii este Artem Kureev, descris in inregistrarile judecatoresti estone din 2022 ca un operativ al Serviciului Federal de Securitate, principalul succesor al KGB-ului sovietic. El a fost unul dintre contactele unui membru leton al Parlamentului European, Tatjana Zdanoka, acuzata anterior in acest an de site-ul de investigatii The Insider ca a ajutat serviciile secrete ruse ani de zile.

Citeste si...
Alerta: Nava sub pavilion Tanzania, scufundata in Marea Neagra - Trei marinari dati disparuti

Nu toate operatiunile de dezinformare rusesti au succes. Un site acum defunct, numit House of Lies si indrep

tat spre Regatul Unit in jurul anului 2020, s-a stins dupa ce a atras un trafic minim doua ani mai tarziu. Operatiunea – care s-a concentrat in principal pe pandemia Covid, Brexit si familia regala si a inclus, de asemenea, conturi de socializare deghizate in jurnalisti de investigatie – a fost atribuita GRU de o agentie de informatii europeana, a declarat unul dintre oficialii guvernamentali.

In rezumat, serviciile militare secrete ruse incearca sa influenteze opinia publica din Germania si sa submineze sprijinul pentru Ucraina prin exploatarea protestelor marginale anticonflict. Cu alegerile europene apropiindu-se, este esential sa fim vigilenti fata de amenintarile reprezentate de dezinformarea si operatiunile de influenta rusesti.

Impartasiti acest articol pentru a creste gradul de constientizare cu privire la aceste tactici si lasati un comentariu cu gandurile dvs. Doar prin informare si dezbatere deschisa putem contracara aceste eforturi de manipulare a opiniei publice.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole