29 C
București
16 iunie 2024

Serviciul de Informatii de la Chisinau confirma: Fostul sef al Statului Major, agent GRU

Citeste si ...

Intr-un caz fara precedent, Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) al Republicii Moldova a confirmat ca fostul sef al Marelui Stat Major, generalul Igor Gorgan, a spionat pentru GRU, serviciul de informatii militare al Rusiei. Aceasta reprezinta o noua lovitura pentru securitatea nationala a tarii, in conditiile in care Moscova incearca sa mentina Republica Moldova in sfera sa de influenta.

Potrivit unei investigatii realizate de publicatia rusa The Insider, Igor Gorgan a furnizat informatii secrete agentilor GRU, inclusiv detalii despre achizitiile de armament ale Ucrainei de la tarile vecine si despre miscarile de trupe pe teritoriul Republicii Moldova. Descoperirile jurnalistilor se bazeaza pe accesul la corespondenta pe Telegram dintre Gorgan si curatorul sau din GRU, colonelul Alexei Makarov.

SIS recunoaste complicitatea lui Gorgan

Serviciul de Informatii de la Chisinau confirma: Fostul sef al Statului Major, agent GRU
Serviciul de informatii de la chisinau confirma: fostul sef al statului major, agent gru

Intr-un comunicat de presa, SIS a confirmat veridicitatea informatiilor prezentate de The Insider, subliniind ca a stabilit un „nivel fara precedent al intensitatii actiunilor” Moscovei de influentare a proceselor democratice din Republica Moldova.

„Ma pot intalni cu oricine, sunt un om activ, trebuie sa merg mai repede inainte!!! Trebuie sa mergem la pescuit si sa discutam totul! Traim vremuri istorice! Și trebuie sa facem aceasta poveste!”

Gorgan a inceput o colaborare activa cu GRU in aprilie 2022, dupa invazia rusa in Ucraina, informatiile sale vizand inclusiv rutele de aprovizionare cu combustibil si munitii pentru fortele ucrainene.

Ministerul Apararii reactioneaza

Ministerul moldovean al Apararii a anuntat ca informatiile apar in cadrul unei analize „in cooperare cu alte institutii ale statului”, promitand sanctiuni stricte impotriva oricaror abateri de la lege. Gorgan a fost demis de presedinta Maia Sandu in 2021, la propunerea ministrului Anatolie Nosatii.

Sandu ii retrage distinctiile

Presedinta Maia Sandu, prin intermediul sefului sau de cabinet, Adrian Balutel, a condamnat ferm „crima impotriva statului”, ordonand retragerea distinctiilor primite de Gorgan in trecut, precum „Meritul Militar” (2006) si „Credinta Patriei” (2015).

„Astfel de cazuri demonstreaza ca sunt imperios necesare o monitorizare continua si o verificare minutioasa in raport cu cei din institutiile de aparare si de asigurare a securitatii statului. Avem nevoie de instrumente mai eficiente de lupta impotriva actiunilor de tradare de Patrie.” – Adrian Balutel

Desi initial angajat la ONU inainte de a fi expus, Gorgan risca acum urmarirea penala pentru complicitate la spionaj si actiuni impotriva securitatii nationale a Republicii Moldova.

Citeste si...
Brasov, unicul oras din Romania finalist in competitia pentru Capitala Verde Europeana 2026

Aceste dezvaluiri grave evidentiaza vulnerabilitatile de securitate din regiune si necesitatea consolidarii institutiilor democratice pentru a contracara ingerintele straine. Autoritatile de la Chisinau trebuie sa actioneze ferm pentru a descuraja astfel de acte de tradare si a restabili increderea publica.

Sursa imaginii: [Social Media]

Subiecte abordate in articol: Spionaj, Securitate nationala, Rusia, Republica Moldova, GRU

Investigatia The Insider si confirmarea oficiala a SIS constituie fundamentul acestui articol.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Serviciul de Informatii de la Chisinau confirma: Fostul sef al Statului Major, agent GRU