22.8 C
București
19 iunie 2024

Spania, Irlanda si Norvegia Recunosc Statul Palestinian – Un Gest pentru Pace in Orientul Mijlociu

Citeste si ...

Europa ia atitudine impotriva conflictului israeliano-palestinian care dureaza de luni de zile in Gaza. Spania, Irlanda si Norvegia au recunoscut oficial existenta statului palestinian, in ciuda reactiei furioase din partea Israelului. Acest gest simbolic spera sa impulsioneze un proces de pace, reprezentand cele mai recente eforturi diplomatice ale tarilor occidentale pentru a pune capat ostilitatilor din regiune.

Potrivit Reuters, aproximativ 144 din cele 193 state membre ONU recunosc deja statul palestinian, printre care majoritatea tarilor din asa-numitul „sud global” precum Rusia, China si India. Totusi, tarile occidentale membre NATO au ezitat sa ia o pozitie ferma pe aceasta tema sensibila.

Țarile Deschid Calea catre o Solutie cu Doua State

Prin recunoasterea oficiala, cele trei tari europene au indicat frontierele statului palestinian ca fiind cele de dinaintea razboiului din 1967, cu Ierusalimul drept capitala a ambelor natiuni – Israel si Palestina. Motivatia principala a fost accelerarea eforturilor diplomatice pentru o incetare a focului in conflictul dintre Israel si Hamas din Gaza.

„Speram ca recunoasterea noastra si motivele acesteia vor determina alte tari occidentale sa urmeze acelasi curs. Cu cat suntem mai multi, cu atat vom avea mai multa forta pentru a impune o incetare a focului”, a explicat premierul spaniol Pedro Sanchez.

Spania, irlanda si norvegia recunosc statul palestinian - un gest pentru pace in orientul mijlociu
Spania, irlanda si norvegia recunosc statul palestinian - un gest pentru pace in orientul mijlociu

Riposta Furioasa a Israelului: Ambasadori Retrasi si Acuzatii Grave

Israelul a reactionat vehement la aceste decizii, retragandu-si ambasadorii de la Madrid, Oslo si Dublin. Oficialii israelieni i-au convocat pe ambasadorii celor trei tari pentru a le arata videoclipuri cu israelieni luati ostatici de luptatorii Hamas. Mai mult, Israelul a impiedicat Spania sa ofere servicii consulare palestinienilor din Cisiordania, acuzand-o ca ajuta Hamas.

Drept riposta, Spania si-a intensificat criticile, descriind conflictul din Gaza drept un „adevarat genocid”. De asemenea, Spaniolii intentioneaza sa ceara si altor state membre UE sa sustina ordinul Curtii Internationale de Justitie de saptamana trecuta, prin care se cere Israelului sa opreasca asaltul militar asupra orasului Rafah din sudul Fasiei Gaza.

Desi este in mare parte simbolica, miscarea celor trei tari spera sa provoace un efect de bulgare de zapada in randul altor natiuni europene. Spania si Irlanda devin astfel cele mai mari si influente state din blocul de 27 de membri UE care recunosc statul palestinian, alaturandu-se Suediei, Ciprului, Ungariei, Republicii Cehe, Poloniei, Slovaciei, Romaniei si Bulgariei. State precum Marea Britanie, Australia, Malta si Slovenia au indicat recent ca ar putea urma exemplul lor.

Spania, irlanda si norvegia recunosc statul palestinian - un gest pentru pace in orientul mijlociu
Spania, irlanda si norvegia recunosc statul palestinian - un gest pentru pace in orientul mijlociu

Germania si Franta Raman Circumspecte

In contrast, Franta a declarat ca inca nu este momentul potrivit pentru a recunoaste statul palestinian, in timp ce Germania adopta aceeasi linie ca principalul aliat al Israelului – Statele Unite. Berlinul respinge orice abordare unilaterala, insistand ca o solutie cu doua state poate fi atinsa doar prin dialog.

Citeste si...
Ungaria dezvaluie de ce a deblocat negocierile de aderare a Ucrainei la UE

Desi motivele acestor tari sunt indreptatite din punct de vedere umanitar, recunoasterea oficiala implica o complicata restructurare a protocoalelor diplomatice in regiune. Este posibil ca birourile de reprezentare palestiniene din Cisiordania sa fie ridicate la rang de ambasade cu drepturi depline, reprezentand un pas inainte semnificativ in legitimarea statului palestinian pe scena internationala.

In pofida gravitatii situatiei si a riscurilor implicate, acest demers al Spaniei, Irlandei si Norvegiei demonstreaza hotararea comunitatii internationale de a gasi o rezolvare pasnica a conflictului dintre Israel si palestinieni. Cu radacini atat de adanci, procesul de pace este o provocare imensa, dar este singura cale spre stabilitate in Orientul Mijlociu.

Restul lumii priveste cu atentie urmatoarele evolutii, in speranta ca diplomatia va prevala in fata violentei si ca pacea va fi restabilita in cele din urma in aceasta regiune framantata.

Sursa imaginii: Facebook

Subiecte abordate in articol: conflict, Orientul Mijlociu, pace, diplomatie, statul palestinian

Acest articol se bazeaza pe stirile furnizate de agentia de presa Reuters.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Spania, irlanda si norvegia recunosc statul palestinian - un gest pentru pace in orientul mijlociu