Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Utilizarea imaginilor protejate de drepturi de autor fara permisiune va poate aduce probleme juridice. De aceea, este important sa verificati drepturile de autor ale oricarei imagini inainte de a o folosi in continutul dvs.
Conform legii, toate imaginile sunt protejate de drepturi de autor imediat ce sunt create. Trebuie sa verificati cine detine drepturile de autor, daca aveti permisiunea de a o folosi si daca exista termeni speciali de utilizare – de exemplu, ar putea fi nevoie sa mentionati creatorul initial. In general, este usor sa gasiti aceste informatii.
1. Verificati informatiile de drepturi de autor ale imaginii
Cautati date despre fotograf sau creator in zona de credit a imaginii. Ar putea exista un text descriptiv cu numele si datele de contact ale autorului. Puteti folosi aceste informatii pentru a-l contacta si a-i cere permisiunea de a utiliza imaginea. S-ar putea sa fiti nevoiti sa platiti o taxa de licentiere sau sa acceptati conditiile de creditare a autorului atunci cand folositi imaginea.
2. Verificati metadatele imaginii
Metadatele unei imagini – cunoscute si sub numele de date EXIF – reprezinta informatiile incorporate despre acea imagine. Le puteti accesa usor pentru a vedea cine a creat-o:
Windows: Dati clic-dreapta pe imagine, selectati Proprietati si accesati fila Detalii. Ar putea fi mentionat creatorul imaginii.
macOS: Deschideti imaginea in Preview, apoi accesati Tools > Show Inspector (Instrumente > Arata inspector). Clic pe pictograma Info si selectati fila EXIF pentru a vedea metadatele.
Nu veti gasi intotdeauna detalii despre creatorul unei imagini sau informatii despre drepturile de autor in metadate, dar merita verificat.
3. Cautati un Watermark
Unii fotografi si creatori de continut digital pun Watermark pe imagini pentru a preveni utilizarea neautorizata. Daca imaginea descarcata are Watermark, este protejata de drepturi de autor si veti putea vedea, de obicei, numele sau detaliile creatorului. Il puteti contacta pentru a afla daca puteti cumpara o licenta de utilizare.
Nota: Exista programe speciale pentru a sterge marcajele de apa, dar ar fi ilegal sa le folositi pentru a incerca sa eliminati marca de apa a altcuiva. Contactati intotdeauna creatorul imaginii sau, daca aveti dubii, gasiti o alta imagine de utilizat.
4. Utilizati cautarea inversa a imaginilor
Daca metodele de mai sus nu au functionat si tot nu stiti cine detine drepturile de autor asupra imaginii dorite, incercati o cautare inversa a imaginii. Puteti folosi Google Reverse Image Search sau Bing Visual Search.
Google Reverse Image Search:
- Deschideti Google Image Search in browser.
- Clic pe pictograma Camera, apoi trageti imaginea in fereastra, incarcati un fisier de pe dispozitiv sau copiati/lipiti URL-ul imaginii pentru a o cauta.
- Google Image Search va afisa rezultate care va pot ajuta sa descoperiti cine a creat imaginea si cine detine drepturile de autor.
- Puteti contacta detinatorul drepturilor de autor pentru a intreba daca puteti folosi imaginea.
Bing Visual Search:
- Deschideti Bing Visual Search in browser.
- Puteti trage si lasa imaginea, incarca un fisier, copia/lipi URL-ul imaginii, face o fotografie sau cauta online.
Desi cautarea inversa a imaginilor este destul de precisa in a descoperi cine a creat o imagine, aceste instrumente nu sunt infailibile. Daca nu functioneaza, mai exista o optiune.
5. Verificati baza de date a Oficiului pentru Drepturi de Autor din SUA
Daca ati epuizat toate metodele de mai sus si tot nu stiti daca o imagine este protejata de drepturi de autor, puteti verifica baza de date a Oficiului pentru Drepturi de Autor din SUA. Va trebui sa cunoasteti cateva informatii despre imagine, cum ar fi titlul sau numele fotografului.
Desi toate imaginile sunt automat protejate de drepturi de autor de la crearea lor, unii creatori fac un pas in plus si isi inregistreaza lucrarile la Oficiul pentru Drepturi de Autor, primind astfel protectie suplimentara in cazul in care cineva le-ar fura imaginea. Daca nu gasiti imaginea cautata in baza de date, s-ar putea sa nu fi fost inregistrata. Acest lucru nu inseamna ca o puteti folosi liber. Va trebui in continuare sa aflati cine detine drepturile de autor si sa cereti permisiunea de utilizare – sau sa alegeti o alta imagine.
Indiferent de metoda, trebuie sa obtineti intotdeauna permisiunea detinatorului de drepturi inainte de a folosi o imagine in continutul dvs., cu exceptia cazului in care licenta specifica altfel. Aceasta nu se aplica imaginilor de pe site-uri gratuite precum Unsplash, unde puteti folosi liber imaginile, cu mentiunea de a credita creatorul.
Sursa imagini:Captura de ecran
Subiecte abordate in articol: drepturi de autor, imagini, utilizare legala, cautare inversa, metadate