27.1 C
București
9 septembrie 2024

Traian Basescu la Chisinau: „S-ar putea ca viitorul presedinte al Romaniei sa fie presedintele Unirii”

Citeste si ...

Fostul presedinte Traian Basescu a facut recent o declaratie surprinzatoare in timpul vizitei sale la Chisinau, lasand sa se intrevada posibilitatea unei Uniri intre Romania si Republica Moldova in viitor. Intalnirea sa cu presedinta Maia Sandu a scos in evidenta sprijinul ferm al lui Basescu pentru aspiratiile europene ale Republicii Moldova si preocuparea sa constanta pentru soarta acestei tari. Insa ceea ce a atras cu adevarat atentia a fost speculatia potrivit careia viitorul presedinte al Romaniei ar putea fi chiar „presedintele Unirii” cu Republica Moldova.

Intalnirea cu Maia Sandu si declaratiile controversate

In vizita sa la Chisinau din 28 mai, Traian Basescu s-a intalnit cu Maia Sandu, presedinta Republicii Moldova. Dupa intalnire, Maia Sandu a postat pe Facebook fotografii si un mesaj de multumire pentru „grija calduroasa si preocuparea constanta” a lui Basescu fata de soarta Moldovei.

Seara, fostul presedinte roman a acordat un interviu la postul public de televiziune Moldova 1, in care a abordat subiecte precum aderarea Republicii Moldova la UE si NATO, dar si viitorul presedinte al Romaniei.

Potrivit jurnal.md, Basescu a declarat:

S-ar putea ca viitorul presedinte al Romaniei sa fie un presedinte al Unirii, impreuna cu viitorul presedinte al Republicii Moldova. Vom vedea. Dar s-ar putea ca, in conditiile in care Romania nu va putea interveni pe teritoriul Republicii Moldova datorita prevederilor Tratatului Nord-Atlantic, la un moment dat, din motive de securitate, sa fie mai bine ca Republica Moldova sa fie unita cu Romania.”

Contextul declaratiilor: Situatia de securitate regionala si aderarea la UE

Declaratia lui Basescu a venit in contextul discutiilor despre situatia de securitate din regiune si perspectivele de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana. Fostul lider de la Cotroceni a avertizat ca, desi Republica Moldova este bine privita de la Bruxelles, Uniunea Europeana nu va accepta o zona de conflict militar pe teritoriul sau.

„Nimeni nu trebuie sa spere ca Uniunea Europeana va prelua pe teritoriul sau o zona de conflict militar. Este exclus. Prin tratat,” a subliniat Basescu.

In acest context, el a sugerat ca scenariul Unirii cu Romania ar putea fi mai avantajos pentru Republica Moldova, deoarece ar deveni automat membru NATO.

Citeste si...
Vlad Oprea Castiga Surprinzator Al Șaselea Mandat Ca Primar La Sinaia, Intr-un Scrutin Controversat

Procesul de aderare la UE: Negocieri separate sau impreuna cu Ucraina?

Un alt subiect abordat de Basescu a fost procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana si daca ar fi mai avantajos sa inceapa negocierile separate de Ucraina sau impreuna cu aceasta.

„Haideti sa inceapa negocierile si vedem pe urma chestia cu desprinderea de Ucraina. Insusi gestul facut de Uniunea Europeana saptamana trecuta cu acordul pentru aparare si securitate este un gest facut individual, doar pentru Republica Moldova,” a declarat Basescu.

El a subliniat ca UE poate lua masuri specifice pentru fiecare tara in parte si ca acordul recent privind apararea si securitatea reprezinta un gest individual pentru Republica Moldova, care presupune finantare si oportunitati in domenii precum achizitii, management al frontierelor si comunicatii.

„presedintele unirii” – declaratia surprinzatoare a lui traian basescu despre viitorul romaniei si republicii moldova

Alegeri prezidentiale in Republica Moldova in 2024

Declaratiile lui Traian Basescu vin intr-un an important pentru Republica Moldova, care organizeaza alegeri prezidentiale pe 20 octombrie 2024. Desi nu a mentionat in mod direct aceste alegeri, speculatiile sale privind un viitor „presedinte al Unirii” au facut obiectul unor interpretari si dezbateri aprinse in spatiul public.

Vizita lui Traian Basescu la Chisinau si declaratiile sale privind posibilitatea Unirii intre Romania si Republica Moldova au starnit controverse si dezbateri intense. Desi intentia sa a fost probabil de a sublinia legaturile stranse dintre cele doua tari si aspiratiile comune europene, speculatiile despre un viitor „presedinte al Unirii” au fost privite cu scepticism de catre unii analisti. Indiferent de interpretari, declaratiile sale au readus in atentia publica tema delicata a relatiilor bilaterale si a viitorului parcurs european al Republicii Moldova.

Urmeaza sa vedem daca aceste subiecte vor domina agenda politica in perioada urmatoare si cum vor fi abordate de candidatii la alegerile prezidentiale din Republica Moldova. Mentionam ca nu este prima data cand se ridica aceasta intrebare, scopul declaratiei fiind probabil de a deschide un nou subiect de dezbatere publica. In orice caz, ramane de vazut impactul pe care il vor avea aceste declaratii asupra procesului de aderare la UE si relatiile bilaterale dintre cele doua tari.

Distribuie acest articol pentru a imbunatati gradul de informare al publicului cu privire la acest subiect. Lasa un comentariu cu parerea ta!

Citeste si...
Tragedie pe DN73 intre Rasnov si Predeal: O persoana a murit si alte trei au fost ranite intr-un accident grav

Sursa imaginii: Facebook

Subiecte abordate in articol: unire, Romania, Republica Moldova, Traian Basescu, Maia Sandu

Aceasta analiza se bazeaza pe informatiile furnizate de posturile de stiri Ziare.com si Jurnal.md, precum si pe declaratiile oficiale ale liderilor politici implicati.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole