29 C
București
16 iunie 2024

Microsoft Lanseaza Modelul AI Phi-Silica pentru PC-urile Copilot+: O Revolutie in Productivitate?

Citeste si ...

Microsoft a anuntat recent lansarea unui model lingvistic de ultima generatie, Phi-Silica, conceput special pentru utilizarea in noile sale PC-uri Copilot+ echipate cu procesoare de retele neuronale (NPU). Aceasta miscare marcheaza un moment semnificativ in calea de a revolutiona productivitatea si accesibilitatea utilizatorilor prin integrarea directa a inteligentei artificiale in dispozitivele lor.

Phi-Silica este cel mai mic model din familia Phi a Microsoft, avand doar 3,3 miliarde de parametri. Cu toate acestea, acest model ultracompact nu este lipsit de performanta. Conform declaratiilor companiei, Phi-Silica poate genera 650 de token-uri pe secunda, consumand doar 1,5 Wati de energie. Aceste caracteristici impresionante promit o experienta fluenta si eficienta pentru utilizatorii finali.

Un Ecosistem AI Avansat pentru Dezvoltatorii Windows

Potrivit unui purtator de cuvant al Microsoft, Phi-Silica este conceput pentru a fi „primul model lingvistic implementat local in sistemul de operare Windows”. Acest fapt reprezinta un moment decisiv in eforturile companiei de a aduce inteligenta artificiala direct in mainile dezvoltatorilor si a crea experiente noi si captivante pentru utilizatorii finali.

Optimizat pentru a functiona pe NPU-urile din PC-urile Copilot+, Phi-Silica promite inferente locale ultrarapide, eliberand in acelasi timp CPU-ul si GPU-ul pentru a se ocupa de alte sarcini computationale. De asemenea, modelul reutilizeaza eficient cache-ul KV al NPU-ului si poate rula pe CPU, generand aproximativ 27 de token-uri pe secunda.

Microsoft lanseaza modelul ai phi-silica pentru pc-urile copilot+: o revolutie in productivitate?
Microsoft lanseaza modelul ai phi-silica pentru pc-urile copilot+: o revolutie in productivitate?

Familia Phi-3 in Expansiune

Phi-Silica se alatura liniei de modele Phi-3 lansate de Microsoft, care include:

  • Phi-3-mini – 3,8 miliarde de parametri
  • Phi-3-small – 7 miliarde de parametri
  • Phi-3-medium – 14 miliarde de parametri
  • Phi-3-vision – 4,2 miliarde de parametri (pentru sarcini de viziune artificiala)

Aceasta gama diversa de modele permite Microsoft sa abordeze o varietate de cazuri de utilizare si sa ofere solutii personalizate pentru diferite sarcini si cerinte de performanta.

Aducerea Inteligentei Artificiale mai Aproape de Utilizatori

Anuntul lansarii Phi-Silica a fost facut de CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, in cadrul evenimentului Build de anul acesta. Aceasta miscare subliniaza angajamentul companiei de a investi in dezvoltarea de modele AI compacte, dar puternice, care pot fi integrate direct in dispozitivele utilizatorilor finali.

Citeste si...
Cum sa faci upgrade de la Windows 10 la Windows 11 gratuit

Prin implementarea Phi-Silica in PC-urile Copilot+, Microsoft deschide calea catre noi niveluri de productivitate si accesibilitate. Experientele utilizatorului vor fi imbogatite cu asistenta AI locala, in timp ce dezvoltatorii vor beneficia de un ecosistem AI optimizat pentru a construi aplicatii si experiente captivante, specifice pentru Windows.

Urmariti cu atentie evolutiile ulterioare legate de implementarea Phi-Silica si impactul sau asupra experientei utilizatorilor finali. Acest pas important al Microsoft ar putea fi un indicator al viitorului inteligentei artificiale integrate in dispozitivele noastre personale.

Ramaneti la curent cu cele mai recente evolutii din lumea tehnologiei. Distribuiti acest articol pentru a contribui la raspandirea cunostintelor despre inovatiile AI si lasati-ne un comentariu pentru a ne impartasi gandurile dvs. despre aceste dezvoltari fascinante.

Sursa imaginii: Captura de ecran

Subiecte abordate in articol: AI, modele lingvistice, PC-uri, Microsoft, Phi-Silica

Bazat pe informatiile furnizate de Microsoft si anuntul de la evenimentul Build 2024.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Microsoft lanseaza modelul ai phi-silica pentru pc-urile copilot+: o revolutie in productivitate?