Europa doreste sa devina mai puternica si mai independenta in fata provocarilor globale actuale. Cel mai recent studiu Eurobarometru, realizat inainte de alegerile pentru Parlamentul European din 2024, arata ca cetatenii Uniunii sunt uniti in dorinta de a consolida apararea si securitatea continentului.
Potrivit comunicatului de presa transmis de Comisia Europeana cotidianului „Romania Libera”, peste trei sferturi dintre respondenti (77%) sustin o politica de aparare si securitate comuna la nivelul UE. In plus, 71% sunt de acord ca Uniunea sa isi dezvolte capacitatea de a produce echipamente militare. Securitatea si apararea (34%) sunt considerate domeniul prioritar de actiune pe termen mediu, urmate indeaproape de clima si mediu (30%).
Sprijin puternic pentru asistenta Ucrainei
Razboiul de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei starneste un nivel ridicat de empatie din partea cetatenilor europeni. Aproape 9 din 10 respondenti (87%) sunt de acord sa ofere asistenta umanitara celor afectati de conflict, iar peste 8 din 10 (83%) sprijina primirea refugiatilor ucraineni in UE.
Sanctiunile economice impotriva guvernului rus si a entitatilor din Rusia se bucura, de asemenea, de un sprijin larg, cu 72% dintre europeni aprobandu-le. Totodata, 7 din 10 cetateni UE sunt de acord cu acordarea de ajutor financiar Ucrainei.
Optimism economic si incredere in viitorul UE
In pofida turbulentelor recente, perceptia asupra economiei europene s-a imbunatatit comparativ cu toamna anului trecut. 47% dintre respondenti o evalueaza acum ca fiind „buna” – cel mai ridicat nivel din 2019.
De asemenea, sase din zece cetateni UE (62%) privesc cu optimism viitorul Uniunii Economice si Monetare. Acest climat de incredere consolideaza perspectivele de dezvoltare durabila si prosperitate pe continent.
Sondajul Eurobarometru surprinde asteptarile cetatenilor UE intr-un moment crucial, in ajunul reinnoirii mandatului Parlamentului European. Rezultatele reflecta dorinta populatiilor de a vedea o Europa mai unita, mai puternica pe plan militar si mai capabila sa gestioneze provocarile imediate – de la criza energetica la schimbarile climatice. Apelul la solidaritate fata de Ucraina trimite, de asemenea, un semnal puternic privind valorile democratice europene.
Sursa imagini: Unsplash |
Subiecte abordate in articol: alegeri, sondaj, Eurobarometru, securitate, aparare