26.6 C
București
25 iunie 2024

Ucraina sustine ca a oprit ofensiva rusa din Harkov si desfasoara actiuni contraofensive

Armata ucraineană anunță că a stopat ofensiva rusă în Harkov după 2 săptămâni de lupte și a trecut la contraofensivă. Zelenski a vizitat frontul.

Citeste si ...

Vineri, Ucraina a declarat ca a reusit sa opreasca ofensiva lansata de armata rusa in urma cu doua saptamani in provincia nord-estica Harkov si ca a inceput un contraatac in acest sector al frontului. Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat in aceeasi zi regiunea Harkov pentru a evalua situatia de pe front.

Rusia a lansat o noua ofensiva in regiunea Harkov pe 10 mai

Rusia a declansat pe 10 mai o noua ofensiva in regiunea de granita Harkov, unde a ocupat de atunci mai multe localitati. Atacurile rusesti i-au fortat pe ucraineni sa-si consolideze defensiva in zona, trimitand rezerve pretioase de trupe si echipamente pentru a face fata presiunii inamicului.

Potrivit colonelului Igor Prokhorenko din Statul Major ucrainean, dupa doua saptamani de lupte grele, fortele ucrainene au reusit sa stopeze inaintarea rusilor si au trecut la contraofensiva:

„Fortele de aparare ucrainene au oprit trupele ruse si desfasoara actiuni contraofensive.”

Desi situatia ramane dificila, colonelul Prokhorenko a asigurat ca frontul din Harkov este „stabil si sub control”.

Lupte intense in jurul orasului Vovceansk

Cele mai aprige confruntari se dau in prezent pentru controlul asupra orasului Vovceansk, unde Kievul acuza Moscova de comiterea unor atrocitati impotriva civililor. Comandantul-sef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sirski, a declarat vineri ca rusii s-au impotmolit in lupte de strada in Vovceansk si au suferit pierderi foarte grele:

„Inamicul s-a impotmolit complet in lupte de strada la Vovceansk si a suferit pierderi foarte importante.”

Cu toate acestea, generalul Sirski a avertizat ca armata rusa continua sa trimita intariri in zona pentru a-si continua asaltul.

Zelenski s-a deplasat in regiunea Harkov

Presedintele Volodimir Zelenski a anuntat vineri pe retelele sociale ca a mers in regiunea Harkov pentru a participa la sedinte privind apararea regiunii, in special a orasului Vovceansk:

„Orasul si intreaga regiune Harkov merita tot sprijinul, gratitudinea si respectul nostru.”

Vizita lui Zelenski pe frontul din Harkov arata importanta strategica a acestui sector pentru Ucraina. Kievul incearca sa opreasca ofensiva rusa aici pentru a evita o noua bresa in liniile sale defensive, deja slabite dupa doi ani de razboi.

Citeste si...
Premierul polonez primit amenintari dupa atentatul asupra omologului slovac: "Astazi, slovacii ne-au aratat ce ar trebui facut"

Circa 11.000 de civili au fugit din calea luptelor

Ofensiva rusa din Harkov, despre care presedintele Vladimir Putin sustine ca are doar rolul de a crea o zona-tampon la granita, a provocat un nou val de refugiati. Conform autoritatilor ucrainene, aproximativ 11.000 de civili au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele din provincia Harkov de la inceputul atacului pe 10 mai.

Situatia ramane dificila si in alte sectoare ale frontului

Ucraina sustine ca a oprit ofensiva rusa din harkov si desfasoara actiuni contraofensive
Ucraina sustine ca a oprit ofensiva rusa din harkov si desfasoara actiuni contraofensive

Desi a raportat succese in Harkov, generalul Sirski a adoptat un ton mai sumbru in privinta altor zone ale frontului extins, pe care Rusia incearca sa profite de slabiciunea temporara a armatei ucrainene, afectate de pierderi si de reducerea ajutorului militar american.

In sudul regiunii Harkov, rusii ataca de aproape un an in apropierea orasului Kupiansk. Potrivit comandantului-sef ucrainean, situatia este complicata in sectorul Kislivka, unde inamicul incearca sa sparga defensiva ucraineana pentru a ajunge la raul Oskil.

Insa cele mai violente lupte au loc in sectoarele Pokrovsk si Kurakove:

„Inamicul incearca sa strapunga apararea trupelor noastre pe o sectiune ingusta a frontului intre Staromihailivka si Berdici.”

De asemenea, in ultimele zile, rusii au avansat si langa orasul Ceasov Iar, recucerind doua dintre putinele sate eliberate de ucraineni in timpul contraofensivei esuate din vara trecuta.

In concluzie, desi a raportat o victorie importanta prin oprirea ofensivei ruse din Harkov si trecerea la contraatac, Ucraina se confrunta in continuare cu o presiune uriasa pe frontul extins, in conditiile in care Rusia incearca sa profite de slabiciunile temporare ale inamicului. Kievul spera ca recentele succese din nord-est, combinate cu promisiunea unor noi livrari de armament occidental, vor permite armatei sale sa reziste pana la o eventuala contraofensiva de amploare.

Sursa: Digi24 |
Sursa imagini: Getty Images |
Subiecte abordate in articol: razboi, Ucraina, Rusia, ofensiva

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole