22.8 C
București
19 iunie 2024

Valul de caldura extrema din Pakistan: Temperaturi de peste 50°C si mii de oameni in spitale

Pakistanul se confruntă cu o caniculă extremă, temperaturile depășind 50°C. Mii de oameni au ajuns la spital cu insolații, iar autoritățile iau măsuri de urgență. Află cum schimbările climatice afectează dramatic viața oamenilor.

Citeste si ...

Pakistanul se confrunta cu un val de caldura extrema, temperaturile depasind pragul de 50 de grade Celsius in ultimele zile. Mii de persoane au ajuns la spital din cauza insolatiilor, autoritatile anuntand masuri de urgenta pentru a face fata situatiei critice.

Caldura sufocanta pune stapanire pe Pakistan

De patru zile, temperaturile din Pakistan au atins valori extreme, termometrele indicand si peste 50°C la umbra. Potrivit Rominei Alam, consilier-sef guvernamental pentru schimbari climatice, valul de caldura ar putea continua inca o saptamana.

Sardar Sarfraz, directorul agentiei pakistaneze de meteorologie, a avertizat ca sambata temperaturile ar putea urca pana la 51°C. Vremea caniculara afecteaza intreaga tara, dar provinciile din sud par a fi cele mai grav lovite.

Spitalele, asaltate de pacienti cu insolatii

In provincia Sindh, ambulantele au transportat de urgenta numeroase persoane la spitale si centre de asistenta amenajate special pentru a face fata numarului mare de pacienti cu insolatii. Shah Zaman, un oficial local, a declarat ca toate orasele importante au pus la dispozitie astfel de facilitati medicale.

Medicul Tahir Farooq de la un spital din Dadu, unde s-au inregistrat 50°C, a mentionat ca au fost deja tratati mii de pacienti, iar numarul acestora este in crestere: „Am tratat deja mii de pacienti si un numar inca si mai mare urmeaza sa soseasca”.

Locuitorii descriu atmosfera infernala din orase. „E o caldura ca intr-un adevarat iad. Te simti ca si cum ai pasi pe carbuni incinsi atunci cand iesi la soare”, a declarat Zeeshan Khan Shani, un sofer de ricsa din Dadu. Asif Shakoor, o mama din Lahore, se teme pentru sanatatea copiilor ei: „E de nesuportat. Imi fac griji pentru fiicele mele. Pot sa lesine in orice moment”.

Masuri de urgenta luate de autoritati

Valul de caldura extrema din pakistan: temperaturi de peste 50°c si mii de oameni in spitale
Valul de caldura extrema din pakistan: temperaturi de peste 50°c si mii de oameni in spitale

Guvernul pakistanez a decretat saptamana trecuta inchiderea temporara a scolilor si amanarea examenelor. De asemenea, spitalele au fost plasate in stare de alerta pentru a putea raspunde prompt numarului crescut de pacienti afectati de canicula.

Citeste si...
Razboiul satelitilor: SUA, Rusia si China se intrec in dezvoltarea armelor spatiale

Oficialii din Pakistan atrag atentia ca temperaturile actuale depasesc cu 8°C valorile normale pentru aceasta perioada a anului, fenomen pus pe seama schimbarilor climatice. In fiecare an, sute de pakistanezi isi pierd viata din cauza dezastrelor provocate de clima extrema, in timp ce mii de oameni raman fara locuinte si mijloace de trai, desi Pakistan are o contributie infima la emisiile globale de carbon.

Valul de caldura extrema care a pus stapanire pe Pakistan in ultima saptamana are efecte dramatice asupra populatiei. Cu temperaturi ce depasesc 50°C, mii de oameni au ajuns in spitale cu insolatii, in timp ce autoritatile se lupta sa faca fata situatiei prin masuri de urgenta. Aceasta realitate sumbra evidentiaza inca o data impactul devastator al schimbarilor climatice si nevoia de actiuni concrete la nivel global pentru a limita incalzirea planetei.

Sursa imagini: Getty Images |
Subiecte abordate in articol: Pakistan, canicula, spitale, schimbari climatice

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Valul de caldura extrema din pakistan: temperaturi de peste 50°c si mii de oameni in spitale