Intr-o noua miscare care contrasteaza cu pozitia pro-Ucraina a Uniunii Europene, Ungaria isi consolideaza relatiile cu Belarus, tara aliata Rusiei si supusa sanctiunilor europene. Miercuri, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a anuntat semnarea unui acord de cooperare in domeniul energiei nucleare intre cele doua state.
Acordul semnat la Minsk permite Ungariei sa foloseasca experienta Belarusului in constructia unor reactoare nucleare similare cu cele planificate la centrala nucleara PAK 2 din Ungaria. Proiectul PAK 2, in valoare de 12,5 miliarde de euro, este derulat de compania rusa Rosatom si prevede construirea a doua reactoare noi cu o capacitate de 1,2 gigawati fiecare.
Ungaria se opune extinderii sanctiunilor UE in domeniul energiei nucleare
Desi sanctiunile Uniunii Europene impuse Rusiei din cauza razboiului din Ucraina nu vizeaza deocamdata energia nucleara, proiectul PAK 2 se confrunta cu intarzieri mari. Ungaria, care isi obtine cea mai mare parte a energiei din Rusia, s-a opus ferm extinderii sanctiunilor pentru a include si acest sector strategic.
Intr-o postare pe Facebook, Szijjarto a criticat dur abordarea UE fata de razboi, afirmand ca „Bruxelles-ul a dat un raspuns stupid” si ca „sanctiunile nu functioneaza”. El a pledat pentru „mai putine sanctiuni, mai multa cooperare”, anuntand intensificarea colaborarii economice cu Belarus in domeniile care nu sunt afectate de restrictiile europene.
Budapesta, tot mai izolata in blocul comunitar din cauza relatiilor cu Moscova
Decizia Ungariei de a-si strange legaturile cu un aliat cheie al Rusiei vine in contextul in care Budapesta este din ce in ce mai izolata in interiorul UE din cauza relatiilor mai calde cu Moscova decat ale celorlalte state membre. Guvernul condus de premierul Viktor Orban are o pozitie tensionata cu Kievul si a blocat in repetate randuri pachete de asistenta pentru Ucraina.
Szijjarto a criticat dur si propunerea unor tari UE si NATO de a trimite militari pentru a antrena fortele ucrainene chiar in interiorul tarii. „Sunt dezgustat de declaratiile care spun ca tarile UE, NATO trimit soldati in Ucraina”, a tunat ministrul ungar de externe.
Ungaria, in contratimp cu UE pe tema sprijinului pentru Ucraina
Miscarea Ungariei de a se apropia de Belarus nu face decat sa adanceasca divergentele cu restul statelor UE in privinta sprijinului pentru Ucraina. In ultimele luni, Budapesta s-a remarcat prin blocarea unor masuri pro-Kiev, cum ar fi pachetul de asistenta macrofinanciara de 18 miliarde de dolari sau cel multianual de 50 de miliarde de dolari. Chiar daca in cele din urma Viktor Orban a cedat presiunilor, aceste episoade au lasat urme adanci.
Acordul de cooperare nucleara cu Belarus ar putea adanci si mai mult prapastia dintre Ungaria si partenerii sai europeni pe tema razboiului din Ucraina. Ramane de vazut cum va raspunde Bruxelles-ul la aceasta noua sfidare a solidaritatii blocului comunitar fata de Kiev si daca va exista o reactie mai ferma din partea liderilor UE.
Distribuie acest articol daca ti s-a parut interesant si spune-ne ce crezi in sectiunea de comentarii despre ultima mutare controversata a Ungariei in relatiile externe!
Sursa imaginii: Getty Images
Subiecte abordate in articol: Ungaria Belarus sanctiuni Ucraina
*Articol bazat pe informatii din surse diplomatice si declaratiile oficiale ale ministrilor de externe ungar si lituanian.