22.9 C
București
25 iulie 2024

15 Plante Medicinale Folosite de Cimpanzei pentru Auto-vindecare – Noi Descoperiri Uimitoare

🌿🐒 Studiul arată că cimpanzeii găsesc singuri 13 plante cu proprietăți antibiotice și antiinflamatorii. Iată speciile lor preferate și potențialul pentru medicina umană!

Citeste si ...

Un nou studiu publicat in jurnalul PLOS ONE a scos la iveala capacitatea uimitoare a cimpanzeilor de a identifica si folosi plante medicinale pentru a se trata atunci cand sunt bolnavi sau raniti. Cercetatorii au identificat nu mai putin de 13 specii de plante cautate de primatele bolnave pentru proprietatile lor antibacteriene si antiinflamatorii.

Primatele practica automedicatia din instinct

Oamenii de stiinta au observat de mult timp ca maimutele consuma plante fara valoare nutritionala evidenta sau toxice. Pentru a elucida misterul, o echipa de cercetatori a monitorizat atent sanatatea si obiceiurile alimentare a 51 de cimpanzei din Rezervatia Budongo din Uganda.

Rezultatele au confirmat ipoteza: 88% din extractele din cele 13 plante „medicinale” identificate au inhibat dezvoltarea bacteriilor patogene, inclusiv 6 tulpini extrem de rezistente la antibiotice. Conform autoarei studiului, Elodie Freymann de la Universitatea Oxford: „A fost fascinant sa analizam datele farmacologice si sa descoperim ca multe dintre aceste plante au demonstrat un grad ridicat de activitate biologica.”

Top 3 Plante Medicinale Preferate de Cimpanzei

15 Plante Medicinale Folosite de Cimpanzei pentru Auto-vindecare - Noi Descoperiri Uimitoare
15 plante medicinale folosite de cimpanzei pentru auto-vindecare – noi descoperiri uimitoare
  1. Lemnul de Alstonia boonei – Cel mai puternic agent antimicrobian, acest arbore este renumit in estul Africii pentru tratarea infectiilor intestinale, muscaturilor de sarpe, astmului si ametelilor. Cimpanzeii il consuma probabil pentru a combate parazitii precum tenia.
  2. Fructele si scoarta arborelui de mahon est-african – Bogate in compusi ce inhiba E. coli si enterococul rezistent la medicamente. Au fost observate maimute rontaind scoarta pentru a-si calma tusea.
  3. Frunzele de feriga Christella parasitica – Contin proprietati antiinflamatorii. Un cimpanzeu cu bratul ranit a fost surprins mancand din aceasta planta, ce se presupune ca ii reduce durerea si umflarea.

Potential Enorm pentru Medicina Umana

In contextul in care rezistenta la antibiotice devine o problema globala din ce in ce mai grava, studierea automedicatiei la primate ar putea dezvalui noi substante active impotriva super-bacteriilor. Daca maimutele au dezvoltat instinctiv aceste abilitati de-a lungul evolutiei, cu siguranta si medicina umana are multe de invatat de la „farmacia” naturii.

Citeste si...
Cum se recupereaza corpul uman dupa intoarcerea din spatiu

Ramane de explorat cat de multe alte secrete terapeutice ascunde lumea plantelor, iar cimpanzeii par cei mai priceputi ghizi in aceasta calatorie. Impartiti mai departe aceste descoperiri fascinante si spuneti-ne ce credeti in comentarii!

Sursa imaginii: Shutterstock.com

Subiecte abordate in articol: cimpanzei plante medicinale antibiotice rezistenta

*Datele se bazeaza pe studiul publicat in jurnalul PLOS ONE, citat in text.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole