28.5 C
București
9 septembrie 2024

Superbacterii rezistente la medicamente, amenintare la adresa sanatatii mondiale

O serie de articole publicate în revista medicală The Lancet atrage atenția asupra riscurilor uriașe pe care le reprezintă rezistența antimicrobiană și superbacteriile rezistente la medicament.

Citeste si ...

Rezistenta antimicrobiana (RAM) reprezinta o provocare globala majora pentru sanatatea publica, evolutia superbacteriilor rezistente la medicamente, favorizata de factori precum utilizarea excesiva si inadecvata a antibioticelor, ridicand perspective sumbre pentru viitorul medicinei moderne. Acest semnal de alarma ingrijorator este tras de autorii unei noi serii de articole publicate in prestigioasa revista medicala The Lancet.

Potrivit expertilor, daca nu se vor lua masuri urgente pentru combaterea RAM, vom asista la o crestere constanta a numarului de decese la nivel mondial, care in prezent se ridica la aproximativ 4,95 milioane pe an din cauza infectiilor legate de rezistenta la antimicrobiene. Grupurile cele mai vulnerabile sunt sugarii, persoanele in varsta si bolnavii cronici sau care necesita interventii chirurgicale.

Ucide mai multi oameni decat HIV, malaria si tuberculoza la un loc„, atrage atentia profesorul Ramanan Laxminarayan de la Universitatea Princeton, subliniind ca abordarea RAM este cruciala pentru atingerea obiectivelor privind supravietuirea nou-nascutilor si imbatranirea sanatoasa.

O amenintare uriasa pentru sanatatea publica

Superbacterii rezistente la medicamente, amenintare la adresa sanatatii mondiale

Cifrele sunt alarmante: aproximativ 7,7 milioane de decese la nivel mondial sunt cauzate anual de infectii bacteriene, ceea ce face ca aceste afectiuni sa reprezinte a doua cauza de deces la nivel global. Dintre aceste decese, aproape 5 milioane sunt asociate cu bacterii care au dezvoltat rezistenta la antibiotice.

Noua serie de articole din Lancet evidentiaza faptul ca sugarii, copiii, varstnicii si persoanele cu boli cronice sunt cei mai expusi riscului, avand o probabilitate mai mare de a contracta infectii bacteriene in general. De exemplu, o treime din decesele nou-nascutilor la nivel mondial sunt cauzate de infectii, jumatate dintre acestea fiind provocate de sepsis, o afectiune potential letala.

Mai mult, un studiu recent realizat in 11 tari din Africa, Asia, Europa si America Latina a aratat ca 18% dintre bebelusii cu sepsis nu au supravietuit, in ciuda administrarii de antibiotice.

Persoanele in varsta si bolnavii cronici se confrunta, de asemenea, cu un risc semnificativ din cauza RAM, in special atunci cand cauta tratament pentru afectiuni medicale in spitale si in centre de ingrijire pe termen lung.

Citeste si...
Vaccinarea impotriva HPV a prevenit 90% dintre cazurile de cancer de col uterin

Masuri de prevenire a infectiilor, esentiale in combaterea RAM

Potrivit studiilor, metodele existente de prevenire a infectiilor ar putea preveni 750.000 de decese asociate cu RAM anual. Printre aceste masuri se numara:

  • Imbunatatirea prevenirii si controlului infectiilor in unitatile medicale, inclusiv o mai buna igiena a mainilor si o curatare si sterilizare mai riguroasa a echipamentelor, care ar putea salva pana la 337.000 de vieti pe an.
  • Accesul universal la apa potabila sigura si la instalatii sanitare eficiente in comunitati, care ar putea preveni aproximativ 247.800 de decese anual.
  • Extinderea implementarii vaccinurilor pediatrice impotriva pneumoniei, meningitei si a altor afectiuni, precum si introducerea unor vaccinuri noi, care ar putea salva 181.500 de vieti pe an.

Daca ne putem concentra asupra imbunatatirii controlului infectiilor, a apei si conditiilor sanitare si a vaccinarii in tarile cu venituri mici si mijlocii, atunci ar trebui sa fie posibil sa reducem numarul de decese legate de RAM cu 10% pana in 2030„, noteaza autorii seriei Lancet.

Nevoia de investitii in dezvoltarea de noi antibiotice

In acelasi timp, expertii atrag atentia asupra necesitatii unor investitii substantiale in dezvoltarea de noi antibiotice, vaccinuri si teste de diagnostic, precum si in asigurarea accesului global la aceste produse medicale esentiale.

Majoritatea antibioticelor noi nu sunt inregistrate sau accesibile in tarile cu venituri mici si mijlocii, iar modelul traditional de dezvoltare a medicamentelor, bazat pe obtinerea de profituri mari, nu functioneaza in cazul antibioticelor.

In acest sens, autorii propun noi modele de dezvoltare a antibioticelor, finantate din fonduri publice si bazate pe parteneriate public-private, care ar putea creste cantitatea de alternative noi si ar reduce costurile suportate de pacienti, facandu-le mai accesibile.

Obiective ambitioase pentru 2030

Seria de articole din Lancet include propunerea unor obiective globale numite „10-20-30 pana in 2030”, care vizeaza:

  • O reducere cu 10% a mortalitatii cauzate de RAM prin extinderea interventiilor de sanatate publica pentru prevenirea infectiilor.
  • O reducere cu 20% a utilizarii necorespunzatoare a antibioticelor la om, prin reducerea administrarii lor in cazul infectiilor respiratorii usoare.
  • O reducere cu 30% a utilizarii necorespunzatoare a antibioticelor la animale, prin implementarea unor politici stricte in sectorul zootehnic.
Citeste si...
Diferentele majore dintre iPhone si smartphone-urile Android in 2024

Aceste obiective ambitioase, dar realizabile, ar trebui sa fie adoptate in cadrul reuniunii la nivel inalt a Organizatiei Natiunilor Unite din septembrie 2024 privind RAM, conform autorilor.

„Fereastra de oportunitate pentru a asigura capacitatea noastra de a trata infectiile bacteriene se micsoreaza. Avem nevoie de actiuni imediate, iar instrumentele pentru a face acest lucru sunt disponibile pe scara larga. Speram ca, in luna septembrie a acestui an, reuniunea la nivel inalt a Natiunilor Unite va asigura ca exista si vointa globala de a actiona”, subliniaza profesorul Ramanan Laxminarayan.

Sursa imagini: Pexels

Subiecte abordate in articol: #deces, #super bacterii, #microbi, #medicamente, #rezistenta medicamente

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole