26.6 C
București
25 iunie 2024

15 sfaturi pentru securizarea site-ului WordPress si imbunatatirea performantei SEO

Citeste si ...

In calitate de specialist in marketing, SEO sau dezvoltator web, stii cat de important este sa iti mentii site-ul WordPress securizat. De la utilizarea parolelor puternice si actualizarea plugin-urilor, pana la instalarea unui plugin de securitate si monitorizarea traficului, aceste sfaturi te vor ajuta sa iti protejezi site-ul de hackeri.

Securitatea site-ului este adesea trecuta cu vederea, dar este esentiala pentru SEO si marketingul digital. WordPress, cel mai popular sistem de management al continutului (CMS), alimenteaza milioane de site-uri web. Cu toate acestea, site-urile WordPress sunt, de asemenea, susceptibile la atacuri care pot duce la deturnarea site-ului, injectarea de malware, inselaciuni de tip phishing si multe altele. Toate acestea iti pot afecta reputatia, pot dauna SEO-ului si te pot costa bani. De aceea, este important sa iei masuri proactive pentru a-ti securiza site-ul WordPress.

De ce WordPress este o tinta pentru hackeri

Exista cateva motive pentru care WordPress este o tinta pentru hackeri:

 1. Popularitatea: Fiind cel mai utilizat CMS, exista mai multe tinte potentiale.
 2. Cod open-source: Codul este disponibil pentru oricine sa-l vizualizeze si sa-l studieze, facilitand gasirea vulnerabilitatilor.
 3. Usurinta in utilizare: Multi oameni nu acorda timp pentru a-si securiza corespunzator site-ul WordPress.

Prin urmare, site-urile WordPress compromise sunt o sursa majora de malware si spam. Conform Sucuri, malware-ul, backdoor-urile si problemele de spam SEO reprezinta principalele tipuri de atacuri asupra WordPress. Ceea ce este cel mai relevant pentru SEO este modul in care atacatorii folosesc site-urile WordPress pentru a fura traficul in scopuri nefaste. De obicei, metodologia este de a redirectiona traficul catre un site malitios sau de a injecta link-uri spam pe site-ul tau.

Cum sa iti securizezi site-ul WordPress

15 sfaturi pentru securizarea site-ului wordpress si imbunatatirea performantei seo
15 sfaturi pentru securizarea site-ului wordpress si imbunatatirea performantei seo

Iata 15 masuri concrete pe care le poti lua pentru a-ti securiza site-ul WordPress, majoritatea fiind gratuite si necesitand cunostinte tehnice minime:

 1. Adauga un firewall la nivel de CDN pentru a identifica si filtra traficul suspect inainte de a ajunge la server. Acest lucru te protejeaza de atacuri DDoS si alte atacuri de tip bot, imbunatatind in acelasi timp performanta site-ului.
 2. Schimba in mod regulat URL-ul paginii de login pentru a descuraja hackerii sa gaseasca un acces usor. Poti schimba URL-ul manual sau folosi plugin-uri recomandate de furnizorii de hosting.
 3. Adauga un challenge JavaScript in pagina de login pentru a valida ca cererea vine de la un browser capabil sa execute JavaScript. Desi adauga o mica intarziere, ajuta la permiterea accesului doar utilizatorilor autorizati, nu botilor.
 4. Limiteaza numarul de incercari de login pentru a descuraja hackerii sa foloseasca metode brute de a ghici parola. Chiar daca au username-ul, le va fi mult mai greu sa iti acceseze contul.
 5. Foloseste parole puternice si autentificare cu doi factori. O parola buna ar trebui sa aiba cel putin 8 caractere si sa includa o combinatie de litere (majuscule si minuscule), numere si simboluri. Evita cuvinte usor de ghicit. Autentificarea cu doi factori (2FA) adauga un strat suplimentar de securitate.
 6. Elimina fisierul XML-RPC.php care permite oricui sa acceseze de la distanta site-ul tau WordPress. Hackerii pot injecta cod malitios sau pot prelua complet site-ul prin acest fisier. Pur si simplu sterge fisierul de pe server si actualizeaza fisierul .htaccess.
 7. Elimina versiunile WordPress si ale plugin-urilor din codul sursa. Hackerii pot profita de vulnerabilitatile versiunilor vechi, deci mentine totul actualizat. Dar chiar si atunci, exploit-urile de tip zero-day exista, iar cunoasterea versiunii exacte poate ajuta hackerii sa iti compromita site-ul.
 8. Dezactiveaza comentariile daca nu sunt esentiale. Sectiunea de comentarii este deosebit de vulnerabila la cod malitios inserat in comentarii aparent inofensive. Ca proprietar de site, trebuie sa fii vigilent in moderarea comentariilor.
 9. Redu numarul de plugin-uri deoarece fiecare reprezinta un potential punct de intrare pentru hackeri. Elimina plugin-urile nefolosite sau duplicate pentru a reduce riscurile de securitate si a imbunatati performanta site-ului.
 10. Configureaza actualizarea automata a plugin-urilor folosind functia nativa WordPress. Acest lucru asigura ca toate plugin-urile si temele instalate sunt actualizate, in special cele care gestioneaza date sensibile. Pe langa beneficiile de securitate, actualizarile automate asigura si compatibilitatea cu cea mai recenta versiune WordPress.
 11. Verifica porturile deschise de pe server deoarece, desi pot oferi unele avantaje, creeaza si vulnerabilitati de securitate ce pot fi exploatate de hackeri. Ruleaza un scan Nmap si lucreaza cu furnizorul de hosting web pentru a inchide sau filtra porturile descoperite. Sau opteaza pentru un furnizor de hosting WordPress care blocheaza din start porturile.
 12. Asigura-te ca certificatul SSL este configurat corect. Certificatele SSL cripteaza comunicarea dintre site si vizitatori, dificultand interceptarea datelor de catre hackeri. Dar daca nu sunt configurate corespunzator, chiar certificatele SSL pot deveni vulnerabilitati. Asigura-te ca sunt actualizate, reinnoite periodic si configurate cu suite puternice de cifrare.
 13. Adauga anteturi de securitate care previn injectarea de cod malitios, atenueaza riscul atacurilor cross-site scripting si blocheaza atacurile bazate pe payload. Cateva exemple recomandate: politici de referral, HSTS, CSP, X-Frame, X-Content-Type-Options, protectie XSS.
 14. Configureaza backup-uri zilnice pentru a avea o optiune de rezerva in caz de compromitere a site-ului din cauza hacking-ului, penelor de curent sau altor evenimente neasteptate. Desi poti folosi un plugin WordPress, cel mai bine este sa lucrezi cu un furnizor de hosting care realizeaza backup-uri automate zilnice.
 15. Ruleaza teste finale de securitate inainte de a te relaxa cu noul tau site WordPress securizat. Alege un scan comprehensiv, gratuit sau platit, si analizeaza cu atentie rezultatele. Daca au fost gasite vulnerabilitati, ia masuri imediate pentru a le remedia.
Citeste si...
Noul Chatbot care te Poarta intr-o Calatorie in Viitorul Tau

Desi niciun sistem nu este 100% sigur, aceste 15 masuri vor face mult mai dificil pentru hackeri sa obtina acces la site-ul tau WordPress. Pe langa ele, asigura-te ca mentii tot software-ul actualizat, deoarece patch-urile de securitate sunt lansate regulat. In final, ruleaza periodic teste de securitate pe site pentru a te asigura ca nu au fost introduse noi vulnerabilitati. Luand aceste precautii, poti ajuta la mentinerea site-ului tau in siguranta si la imbunatatirea performantei SEO.

Sursa imagini: Social Media

Subiecte abordate in articol: securitate WordPress, SEO, protectie anti-hacking, performanta site

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole