26.6 C
București
25 iunie 2024

9 probleme de SEO WordPress pe care trebuie sa le rezolvati pentru a va optimiza site-ul

Citeste si ...

WordPress este platforma CMS numarul 1 in lume, cu o cota de piata de aproximativ 65%. Este alegerea preferata a bloggerilor incepatori si experimentati, a micilor afaceri si chiar a celor mai mari site-uri de comert electronic si stiri datorita usurintei in configurare, personalizarii nelimitate si comunitatii largi care o sustine activ.

Un avantaj major al WordPress este ca face o mare parte din munca grea pentru dvs. Este optimizat pentru SEO din start, cu un cod curat, markup semantic si o structura pe care motoarele de cautare o pot parcurge si intelege usor. Aceasta face ca continutul dvs. sa fie indexat si clasat mai usor in paginile cu rezultate ale motoarelor de cautare (SERP).

Cu toate acestea, fiecare blog WordPress are si punctele sale slabe. Ca auditor de site-uri WordPress, pot spune cu incredere ca abordarea unor aspecte tehnice specifice este una dintre cele mai rapide si usoare modalitati de a imbunatati SEO-ul, de a creste traficul si veniturile pe mia de afisari (RPM). Iata cateva prioritati cheie pentru a face site-ul dvs. WordPress cat mai solid din punct de vedere tehnic.

1. Configurarea corecta a Google Analytics 4

Google ofera un tutorial interactiv Quickstart care va va permite sa configurati fara efort noul cont GA4 pentru a rula in paralel cu configuratia dvs. existenta GA3 Universal.

Odata facut acest lucru, utilizatorii WordPress au doua optiuni populare de plugin-uri pentru a adauga urmarirea pe site-ul lor: Google Site Kit si Code Snippets.

Iata un tutorial detaliat despre cum sa adaugati GA4 cu plugin-ul Google Site Kit.

Și aici este un ghid despre cum sa adaugati GA4 cu plugin-ul Code Snippets.

2. Trecerea testelor Core Web Vitals in WordPress

Core Web Vitals (CWV) si viteza paginii sunt factori de clasament importanti si merita atentia dvs.

Sa ne concentram pe recomandarile de baza care vor duce la trecerea testelor CWV de catre 99 din 100 de bloguri WordPress:

 • Compresia tuturor imaginilor – Recomand sa utilizati Imagify sau ShortPixel. Obiectivul ar trebui sa fie compresia imaginilor la maxim 200KB sau mai putin.
 • Evitati hostingul ieftin – Gazduirile cu „Blue” sau „Gator” in nume ar trebui evitate. Recomand Big Scoots sau Agathon. Investiti in hosting WordPress gestionat.
 • Folositi un CDN – Un CDN (content delivery network) stocheaza fisierele pe servere din intreaga lume, livrandu-le de la locatia cea mai apropiata de utilizator. Cloudflare este o alegere buna.
 • Investiti intr-un plugin de caching de calitate – Recomand WP Rocket. Configurat corect, acesta va elimina 99% din avertismentele PageSpeed Insights legate de CSS si JavaScript.
 • Configurati-va site-ul cu o tema de calitate – Genesis, Feast, Kadence si Astra sunt toate alegeri bune. Daca este o „tema gratuita”, probabil nu este o optiune grozava.
 • Optimizati fonturile – Fonturile personalizate pot fi atractive, dar „fonturile de sistem” se incarca mai repede. Daca trebuie sa folositi fonturi personalizate, limitati-le numarul si incarcati-le asincron.
 • Paginati comentariile – Paginarea comentariilor reduce nodurile DOM si dimensiunea paginii, crescand viteza. Optati pentru maxim 20 de comentarii si afisati mai intai comentariile noi.

Trecerea testelor Core Web Vitals se rezuma la reducerea dimensiunii paginii si optimizarea livrarii elementelor de pe pagina. Concentrarea pe strategiile de mai sus rezolva ambele prioritati in WordPress.

9 probleme de seo wordpress pe care trebuie sa le rezolvati pentru a va optimiza site-ul
9 probleme de seo wordpress pe care trebuie sa le rezolvati pentru a va optimiza site-ul

O redirectare interna de permalink este o modalitate de a redirectiona un permalink vechi catre un permalink nou in cadrul site-ului dvs. web.

Ajuta la mentinerea valorii SEO a site-ului dvs. web, evitand link-urile rupte, erorile 404 si alte probleme care pot afecta clasamentele motoarelor de cautare.

Puteti face acest lucru creand o regula de redirectionare in fisierul .htaccess al site-ului dvs. web sau folosind un plugin precum Redirection sau Yoast SEO.

Citeste si...
Ce face modul Avion? Poate economisi viata bateriei?

De exemplu, linkurile catre https://sample.com/2022/02/sample-url.htm pot fi redirectionate catre https://sample.com/sample-url/, iar linkurile de la https://sample.com/sample-url pot fi redirectionate catre https://sample.com/sample-url/.

Problema este ca majoritatea proprietarilor de site-uri nu fac o „cautare si inlocuire” pentru a elimina toate link-urile interne vechi (cu permutarea URL anterioara) catre noile link-uri interne URL (fara permutarea URL anterioara).

Conform Google, salturile de server si redirectarile HTML inutile ar trebui evitate, deoarece dilueaza fluxul de PageRank si autoritate catre site-ul dvs:

„Redirectarile HTTP suplimentare pot adauga una sau doua parcurgeri de retea in plus (doua daca este necesara o cautare DNS suplimentara), adaugand sute de milisecunde de latenta suplimentara in retelele 4G. Din acest motiv, incurajam webmasterii sa minimizeze numarul si, in mod ideal, sa elimine complet redirectarile – acest lucru este deosebit de important pentru documentul HTML (evitati redirectarile „m dot” cand este posibil).”

Pentru a remedia acest lucru, contactati-va gazda si cereti-i sa scaneze site-ul pentru a repara acest lucru la scara. Sau instalati un plugin precum Search and Replace si faceti-o singur.

Editati intotdeauna link-urile interne din continut pentru a reflecta noul URL, mai ales dupa instituirea redirectarilor. Redirectarile interne incetinesc serverul, adauga complexitate si ii enerveaza pe utilizatori.

Ati navigat vreodata prin intermediul unui site si fiecare hyperlink pe care ati dat click s-a deschis intr-un tab nou? Destul de enervant, nu?

Din pacate, intelegerea comportamentului corect pentru tintele link-urilor inca ii deruteaza pe majoritatea utilizatorilor. Pentru a simplifica cat mai mult, cea mai buna practica conform recentelor Linii Directoare WCAG 2.1 este urmatoarea:

 • Link-urile interne se deschid in acelasi tab.
 • Link-urile externe se deschid in acelasi tab (cu exceptii).

Nimic nu ii enerveaza mai mult pe utilizatori decat generarea inutila de noi tab-uri/ferestre pe un dispozitiv mobil in timp ce navigheaza pe acelasi site. Aceasta problema este numita „oboseala de tab-uri” si ar trebui combatuta activ.

In schimb, deschiderea tuturor hyperlinkurilor interne in acelasi tab pe masura ce un utilizator navigheaza pe un site web obisnuit creste sansele ca utilizatorul sa ramana pe domeniu mai mult timp. Puteti urmari corect si traseul utilizatorului pe intregul parcurs pentru date de urmarire GA mai bune. Aceasta este pur si simplu SEO 101 si o practica UX solida.

In cele din urma, intelegeti ca comportamentul link-urilor are o componenta de accesibilitate. Fortand toate link-urile de pe o pagina sa se deschida in tab-uri noi, ati eliminat alegerea utilizatorului. Recomand pluginul WP External Links ca o modalitate simpla de a marca pentru utilizator cand un link se deschide intr-un tab nou.

Sfat Pro: Comportamentul link-urilor externe ar trebui tratat intotdeauna de la caz la caz. De exemplu, este foarte obisnuit ca link-urile de afiliere sa se deschida in tab-uri noi. Nu este nimic gresit in asta.

De asemenea, este obisnuit ca link-urile catre anumite site-uri sa se deschida in tab-uri noi pentru a impiedica acel site sa dezactiveze „butonul inapoi”, un proces numit mousetrapping.

Link-urile rupte sunt o enorma frustrare pentru utilizatori. Cand cineva navigheaza pe site-ul dvs. si da de un 404, nu se mai intoarce.

404-urile si 503-urile, conform Google, nu sunt un semn de calitate scazuta. Dar acestea afecteaza calitatea crawl-ului intrerupand fluxul de link equity intre pagini, ceea ce poate afecta clasamentele paginilor interne.

Fiecare link rupt ar trebui reparat rapid si eficient. Din fericire, nu trebuie sa verificati manual toate link-urile, deoarece cei de la WPMU DEV au dezvoltat un plugin open-source convenabil numit Broken Link Checker.

Recent relansat si reconstruit complet, eu gasesc ca „Versiunea Clasica” functioneaza cel mai bine. Recomand rularea acestui plugin cel putin o data pe luna pentru a gasi si remedia problemele la scara.

Citeste si...
OnePlus Open 2: O actualizare incantatoare pentru fanii telefoanelor pliabile

Alte optiuni pentru utilizatorii WordPress includ instrumente SEO externe precum Semrush, Sitebulb sau Screaming Frog. Toate fac bine in identificarea 404-urilor si 503-urilor interne si externe.

Textul ancora adecvat ajuta la informarea utilizatorilor despre ce se asteapta daca dau click pe un link. De asemenea, ajuta motoarele de cautare sa stabileasca o relevanta contextuala intre paginile sursa si destinatie.

Textele ancora precum „Citeste mai mult” sau „Aici” sunt in esenta inutile din punct de vedere SEO. Nu ofera informatii contextuale utilizatorilor si reprezinta o ocazie pierduta de a conecta doua pagini logic si semantic relevante.

Legat de aceasta, folosirea aceluiasi text ancora pe linkuri catre pagini interne similare creeaza o problema de canibalizare a continutului si de diluare a subiectelor care trebuie de asemenea discutata.

De exemplu, daca am patru „retete de paine cu banane” si folosesc textul ancora identic „paine cu banane” pe toate acestea, imi voi canibaliza capacitatea de a clasa aceste retete independent una de cealalta. Este un semnal confuz pentru Google din punct de vedere al subiectelor.

Prin urmare, selectarea unui text ancora detaliat este una dintre cele mai usoare modalitati de a va creste clasamentele SEO. Face mai usor pentru Google sa gaseasca si sa claseze cel mai bun continut al dvs.

Poate folosesc in schimb „paine cu banane la oala instant” si „paine cu banane fara gluten” pentru a-mi diferentia intentionat diferitele retete? Procedand astfel, voi preveni semnificativ posibila diluare a subiectelor si imi voi imbunatati perspectivele de clasare.

Pentru utilizatorii WordPress, nu exista o abilitate mai mare de a valorifica puterea link-urilor interne decat prin pluginul Link Whisper. Indiferent daca folositi versiunea gratuita (disponibila in depozitul WordPress) sau o versiune premium cu functii suplimentare, acest plugin elimina tot efortul de a gasi text ancora eficient si de a identifica pagini interne cu putine sau fara link-uri interne.

Link-urile interne sunt unul dintre cele mai subestimate moduri SEO de a construi trafic masiv. Acest plugin ajuta considerabil la automatizarea procesului.

7. Optimizarea barelor laterale

Barele laterale sunt adesea vizibile pe fiecare pagina web – asa ca este ironic faptul ca multi webmasteri acorda cel mai putin atentie acestui spatiu semnificativ.

Blogurile WordPress foloseau in mod istoric barele laterale pentru lucruri precum blogroll-uri si incorporari de email.

Acum, intr-o lume „mobile-first” in care utilizatorii nici macar nu vad bara laterala medie pe telefonul sau tableta lor, valoarea barei laterale a fost uitata.

Aceasta a dus la o tendinta recenta de a „elimina complet barele laterale”. Dar cu siguranta nu faceti asta!

Barele laterale sunt incredibil de importante pentru link-urile interne si descoperirea continutului. Un site mediu ar trebui sa foloseasca o bara laterala complet optimizata pentru a prezenta continut popular si continut sezonier. De asemenea, ar trebui sa rotiti acest continut pe masura ce se schimba anotimpurile si sarbatorile.

S-ar putea sa nu observati bara laterala pe mobil, dar link-urile sunt acolo si inca conteaza… foarte mult!

8. Consolidarea E-E-A-T in 2023

Blogurile WordPress ofera metode multiple pentru a consolida autorii si echipele individuale.

Search Engine Land are un articol de prezentare generala excelent despre E-E-A-T, care acopera in detaliu fiecare componenta individuala.

Dar pentru scopurile noastre, bloggerul WordPress mediu poate influenta foarte mult E-E-A-T-ul sau personal concentrandu-se pe urmatoarele:

 • Luati in considerare afisarea unei fotografii clare a autorului sau a echipei in bara laterala.
 • Asigurati-va ca tot continutul este legat de pagini de autor personalizate sau de o pagina Despre in partea de sus a tuturor postarilor.
 • Afisati datele Publicate si Ultima modificare pe tot continutul.
 • Puneti ceva efort in pagina Despre – aratati acreditari, un bloc FAQ cu intrebari de top, mentiuni media si multe altele. Exemple grozave de emulat aici si aici.
 • Conectati-va regulat la surse de incredere pentru a sustine afirmatiile, faptele si statisticile, dupa cum este necesar.
 • Nu folositi fotografii de stoc daca puteti evita. Generati propriile imagini AI cu Midjourney sau Dall-E 2.
Citeste si...
Parlamentarii din Japonia isi schimba atitudinea fata de OZN-uri: „O amenintare pentru securitatea nationala"

Lista de mai sus nu este absoluta, dar ofera o lista rapida si usoara de modalitati prin care utilizatorii WordPress pot construi si influenta E-E-A-T pe termen lung.

9. Solutionarea problemelor de accesibilitate

Daca nu sunteti constient de responsabilitatile dvs. legale de a va face blogul WordPress accesibil, aveti nevoie de o trezire. Procesele de accesibilitate sunt in crestere, iar site-uri web intregi exista pentru a le urmari lunar.

Iata cateva dintre cele mai importante aspecte ale accesibilitatii pe care ar trebui sa va concentrati imediat:

Furnizati text alternativ informativ pe imagini pentru cei care folosesc cititoare de ecran

Textul alternativ nu este un loc pentru a inghesui cuvinte cheie. Ar trebui sa fie scurt (12-16 cuvinte sau mai putin) si descriptiv pentru imagine. Terminati-l intotdeauna cu un punct, astfel incat cititorul de ecran sa recunoasca sfarsitul descrierii.

Proiectati cu rapoarte adecvate de contrast al culorilor in minte

Cel mai frecvent motiv din spatele proceselor de hartuire ADA impotriva bloggerilor este contrastul inadecvat al culorilor.

Asigurati-va ca hyperlinkurile si toate culorile de pe site-ul dvs. trec standardele de accesibilitate – un raport de contrast de 4,5:1 sau mai mare, de exemplu, pentru linkuri.

Adaugati o politica de accesibilitate pe site-ul dvs. web

Chiar daca nu totul este inca conform standardelor, acest lucru va comunica cel putin vizitatorilor dvs. ca „hei, lucram la asta”.

Puteti obtine o politica gratuita de la Initiativa W3C privind accesibilitatea web pe care sa o legati in subsol.

Intelegeti cum sa folositi titlurile

Titlurile sunt principalul mecanism prin care utilizatorii cu deficiente pot naviga pe un site web. Acestea trebuie sa urmeze o ierarhie.

De exemplu, nu folositi niciodata un H3 decat daca este precedat de un H2. Și nu folositi un titlu doar pentru ca va place dimensiunea sau fontul implicat.

Aici este un ghid grozav despre titluri: Linii directoare moderne pentru titlurile de pagina.

In cele din urma, a existat o crestere considerabila a utilizarii suprapunerilor automate pentru „rezolvarea accesibilitatii” prin intermediul unui plugin.

Chiar si fondatorii pluginului Yoast SEO au anuntat o investitie recenta de capital in Equalize Digital Accessibility Plugin pentru WordPress.

Acest lucru pare promitator. Cu toate acestea, majoritatea suprapunerilor si remedierilor automate de accesibilitate sunt urate de publicul pe care incearca sa-l ajute si este prea devreme pentru a vedea daca acest plugin va fi imbratisat. Ramaneti pe faza.

Exista o cale de succes SEO tehnic pentru toti utilizatorii WordPress

9 probleme de seo wordpress pe care trebuie sa le rezolvati pentru a va optimiza site-ul
9 probleme de seo wordpress pe care trebuie sa le rezolvati pentru a va optimiza site-ul

Nu a fost niciodata mai competitiv sa fii blogger WordPress.

Desi WordPress face o mare parte din munca grea pentru tine, exista multe lucruri pe care nu le face. Aceasta lista nu este decat o mica concentrare a elementelor de actiune prioritare populare de care sa fiti constienti.

SEO tehnic este una dintre cele mai subestimate zone ale marketingului digital, mai ales avand in vedere ROI-ul pe care chiar si modificarile tehnice minore il pot insemna pentru blogul mediu.

Gestionati problemele abordate aici si va garantez ca voi si utilizatorii dvs. veti avea un an mult mai bun in general. Mult succes acolo!

Sursa imagini: Unsplash

Subiecte abordate in articol: WordPress, SEO tehnic, Probleme WordPress, Optimizare site

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole