24.9 C
București
24 iulie 2024

Bill Gates sustine ca nu trebuie sa ne facem griji in legatura cu consumul de energie al inteligentei artificiale: tehnologia se va adapta

Citeste si ...

Miliardarul american Bill Gates a declarat recent ca nu ar trebui sa ne ingrijoram in mod exagerat cu privire la consumul masiv de energie necesar pentru procesarea inteligentei artificiale (AI). Potrivit lui Gates, AI va identifica in cele din urma modalitati de a ajuta la reducerea consumului de energie si de a impulsiona tranzitia catre energia durabila.

Gates a facut aceste afirmatii in cadrul unui eveniment gazduit la Londra de fondul sau de investitii Breakthrough Energy. El a spus ca AI va permite tuturor sa foloseasca mai putina energie prin eficientizarea tehnologiei si a retelelor electrice. „Sa nu exageram cu asta”, a punctat Gates. „In cel mai extrem caz, centrele de date reprezinta o crestere de 6% [a consumului de energie], dar probabil doar 2-2,5%.”

Totusi, in cadrul unui interviu televizat la Bloomberg, miliardarul s-a contrazis oarecum, afirmand ca AI ar putea determina in viitor centrele de date sa consume pana la 6% din energia electrica globala. Gates a considerat insa ca estimarile de peste 10% sunt gresite, insistand ca AI va face centrele de date mai eficiente, astfel ca acestea vor ajunge sa reprezinte o proportie mai mica din cererea viitoare de energie.

Consumul de energie al centrelor de date ar putea creste semnificativ pana in 2030

Cercetarile efectuate de Goldman Sachs si Electric Power Research Institute prognozeaza ca, in ritmul actual, centrele de date din SUA ar putea ajunge sa consume pana la 9% din totalul energiei electrice pana in 2030. Rene Haas, CEO-ul Arm, a avansat chiar o estimare de 20-25%, desi era interesat sa promoveze tehnologia companiei sale ca o solutie.

The Register a raportat in mod regulat despre cresterea consumului de energie al centrelor de date, datorita proceselor intensive de calcul folosite pentru antrenarea modelelor de AI si a serverelor mai puternice, pline de GPU-uri performante, necesare pentru a efectua aceasta munca. Un raport al Agentiei Internationale pentru Energie (IEA) a avertizat ca cererea globala de energie electrica din partea centrelor de date s-ar putea dubla pana in 2026. Raportul a evidentiat situatia din Irlanda, unde o crestere necontrolata a consumului de energie al centrelor de date ar putea duce la folosirea a 32% din totalul energiei electrice a tarii pana in 2026.

Citeste si...
TSMC discuta mutarea fabricilor in afara Taiwanului pe fondul tensiunilor cu China, dar spune ca este imposibil
Bill Gates sustine ca nu trebuie sa ne facem griji in legatura cu consumul de energie al inteligentei artificiale: tehnologia se va adapta
Bill gates sustine ca nu trebuie sa ne facem griji in legatura cu consumul de energie al inteligentei artificiale: tehnologia se va adapta

Tranzitia catre energia verde ar putea rezolva problema consumului de energie al AI

Bill Gates a mai spus la evenimentul de la Londra ca problema energiei se va rezolva de la sine, deoarece cererea suplimentara creata de centrele de date AI este probabil sa fie compensata de noi investitii in energie verde. Companiile de tehnologie sunt dispuse sa plateasca in plus pentru a folosi surse de energie curata „pentru a spune ca folosesc energie verde”, a afirmat Gates.

Problema nu este insa doar consumul de energie electrica. Microsoft insusi a dezvaluit mai devreme in acest an ca si-a crescut emisiile de dioxid de carbon cu aproape 30% din 2020, dand vina pe constructia si dotarea mai multor centre de date necesare pentru a satisface cererea clientilor pentru servicii online, inclusiv AI.

Breakthrough Energy, fondul de investitii al lui Gates, a investit in peste 100 de companii care dezvolta tehnologii de energie durabila si alte solutii pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Printre investitorii fondului se numara Jeff Bezos, Masayoshi Son si Jack Ma. De asemenea, Fundatia Bill si Melinda Gates a sprijinit un proiect de AI generala numit Thousand Brains, care isi propune sa reverse-engineering neocortexul uman.

In ciuda temerilor legate de consumul de energie al AI, Bill Gates se arata optimist ca tehnologia va gasi solutii pentru eficientizare si va sprijini tranzitia catre energia verde. Ramane de vazut insa daca ritmul de crestere al centrelor de date dedicate AI va putea fi compensat de investitiile in surse regenerabile de energie. Este important ca gigantii tehnologiei sa fie responsabili si sa faca eforturi sustinute pentru a-si reduce amprenta de carbon, nu doar prin achizitia de energie verde, ci si prin optimizarea infrastructurii si a algoritmilor de AI.

Sursa imaginii: Captura de ecran

Subiecte abordate in articol: inteligenta artificiala, energie verde, Bill Gates, centre de date

Sursa de expertiza: Declaratiile lui Bill Gates la un eveniment si intr-un interviu televizat, rapoarte de cercetare ale Goldman Sachs, Electric Power Research Institute si Agentia Internationala pentru Energie, informatii despre activitatea fondului Breakthrough Energy si a Fundatiei Bill si Melinda Gates.

Citeste si...
Putine deepfakes AI identificate in alegerile europarlamentare, spune seful Microsoft

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole