Ultima actualizare: 27 decembrie 2024
Guvernul chinez a aprobat construirea unei centrale hidroelectrice uriașe pe cel mai mare baraj din lume, care va fi ridicat pe râul Yarlung Tsangpo în Regiunea Autonomă Tibet. Guvernul a alocat pentru acest proiect un trilion de yuani (137 miliarde dolari SUA), ceea ce îl face cel mai ambițios proiect de infrastructură de pe Pământ.
Când centrala va fi gata, va putea genera de trei ori mai multă energie decât barajul „Trei Defileuri”, care este în prezent cel mai mare proiect hidroenergetic din lume.
În drumul său spre atingerea emisiilor zero până în 2060, China lucrează intens la reducerea dependenței de combustibilii fosili. S-a raportat deja despre numeroase proiecte de energie eoliană și solară care au fost lansate în țară în ultimele luni, precum și despre centrale nucleare care vor genera energie fără emisii dăunătoare.
Ambițiile Chinei în domeniul hidroenergiei au devenit evidente încă din 2008, când s-a finalizat construcția celui mai mare baraj din lume „Trei Defileuri”. Generarea de energie electrică a început acolo în 2012 și furnizează energie curată pentru mai mult de cinci milioane de gospodării lunar.
Cu toate acestea, următorul proiect al Chinei este atât de ambițios încât puterea sa după finalizarea construcției va fi de trei ori mai mare decât cea a barajului „Trei Defileuri”.
Proiectul mega-hidrocentralei din Tibet
China plănuiește să construiască cea mai mare centrală hidroelectrică pe râul Yarlung-Tsangpo pe platoul tibetan.
Pe acest râu sacru se află cel mai adânc canion, cu o diferență de nivel vertical de 7.667 metri. Guvernul chinez intenționează să folosească acest lucru în avantajul său și să genereze în cadrul proiectului aproximativ 300 miliarde kilowați-oră (kWh) de energie hidroelectrică, ceea ce va satisface nevoile anuale a 300 milioane de oameni.

În cursul inferior al acestui râu, diferența de nivel vertical este de 2.000 m pe o distanță de 50 km. Doar prin aceasta se pot genera 70 milioane kilowați de energie, au declarat anterior autoritățile la locul implementării proiectului.
Cu toate acestea, pentru a utiliza această energie, China va trebui să foreze tuneluri cu lungimi între 4 și 20 km în munții Namcha Barwa, care vor devia jumătate din debitul râului cu o viteză de 2.000 metri cubi pe secundă. Guvernul a alocat deja un trilion de yuani (137 miliarde dolari) pentru implementarea proiectului, care va deveni cel mai ambițios proiect de infrastructură de pe planetă.
Vă invităm să împărtășiți acest articol cu prietenii și să ne spuneți părerea dumneavoastră în comentarii despre acest proiect ambițios al Chinei! Credeți că mega-hidrocentrala va avea un impact pozitiv asupra mediului și economiei?
Sursă imagini: Getty Images
Etichete: hidroenergie, China, Tibet, baraj, energie regenerabilă, infrastructură