Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Esti obisnuit sa lucrezi simultan cu mai multe aplicatii deschise si ferestrele devin atat de inghesuire incat eficienta ta scade dramatic? Sau poate ai nevoie de mai mult spatiu pe ecran pentru a putea vedea mai bine detaliile unui fisier sau a unei aplicatii? Solutia este simpla – adauga un monitor secundar la configuratia ta! Dar, stiai ca nu trebuie neaparat sa cheltuiesti bani pe un monitor dedicat daca ai un laptop vechi prin casa?
Da, ai citit bine! Poti folosi cu usurinta acel laptop vechi ca monitor secundar sau extern pentru computerul tau principal. Totul se poate face wireless, fara adaptoare sau cabluri enervante, prin intermediul unor caracteristici precum Miracast pentru Windows sau AirPlay pentru Mac. Iata cum poti profita de aceasta modalitate rapida si convenabila de a-ti extinde spatiul de lucru!
Utilizarea unui laptop ca monitor secundar pe Windows cu Miracast
Aproape toate computerele desktop si laptopurile moderne cu Windows au functionalitatea Miracast incorporata. Acest standard de afisare wireless iti permite sa trimiti semnal video de la un dispozitiv la altul si sa extinzi sau sa dublezi afisajul laptopului prin Wi-Fi, usor.
Totusi, exista cateva conditii pentru a putea utiliza Miracast:
- Ambele dispozitive Windows trebuie sa fie conectate la aceeasi retea wireless.
- Ambele dispozitive Windows trebuie sa ruleze cele mai recente versiuni ale sistemului de operare Windows 10 sau 11, inclusiv driverele grafice actualizate.
Daca aceste cerinte nu reprezinta o problema, urmeaza pasii de mai jos pentru a configura un PC desktop sau laptop intr-o configuratie cu doua monitoare, utilizand un alt laptop prin Miracast.
Configurarea laptopului pentru a functiona ca monitor secundar
Trebuie sa incepi prin configurarea laptopului Windows pe care vrei sa-l folosesti ca al doilea monitor. Pentru aceasta:
- Da clic dreapta pe meniul Start si selecteaza Setari.
- Mergi la System > Projecting to this PC (Sistem > Proiectare pe acest PC).
- Deschide meniul derulant de langa Some Windows and Android devices can project to this PC when you say it’s OK (Unele dispozitive Windows si Android pot proiecta pe acest PC cand spui ca este OK) si selecteaza Available everywhere on secure networks (Disponibil oriunde pe retele securizate).
- Parcurge restul optiunilor de pe ecran si personalizeaza-le dupa preferinte:
- Ask to project to this PC (Cere proiectarea pe acest PC): Alege cum laptopul tau solicita permisiunea cand se incearca o conexiune – First time only (Doar prima data) sau Every time a connection is requested (De fiecare data cand se solicita o conexiune).
- Require PIN for pairing (Solicita PIN pentru imperechere): Alege daca laptopul tau va solicita introducerea unui PIN cand incerci sa-l folosesti ca al doilea ecran – Never (Niciodata), First time (Prima data) sau Always (Intotdeauna).
- This PC can be discovered for projection only when it’s plugged into a power source (Acest PC poate fi descoperit pentru proiectare doar cand este conectat la o sursa de alimentare): Determina daca vrei sa economisesti bateria laptopului, permitand proiectarea pe ecranul sau doar cand este in curs de incarcare.
- Rename your PC (Redenumeste PC-ul tau): Trebuie sa stii numele laptopului tau pentru a te putea conecta la el, asa ca noteaza-l. Selecteaza aceasta optiune daca ai dificultati in a-l recunoaste dintre celelalte dispozitive Windows.
- Lanseaza aplicatia Wireless Display (in Windows 10) sau Connect (in Windows 11) din meniul Start si tine-o deschisa.
Proiectarea afisajului pe ecranul laptopului
Acum poti proiecta afisajul de pe PC-ul tau principal pe dispozitivul laptop. Pentru aceasta:
- Deschide aplicatia Setari si selecteaza System > Display (Sistem > Afisaj).
- Selecteaza Connect (Conecteaza).
- Selecteaza numele laptopului tau si alege sa dublezi sau sa extinzi ecranul.
- Parcurge restul setarilor de pe ecranul Display settings (Setari afisaj) pentru a modifica rezolutia ecranului, orientarea afisajului si scalarea configuratiei tale cu mai multe monitoare. De asemenea, poti comuta intre modurile de proiectare – Duplicate (Duplicare), Extend (Extindere) etc. – apasand rapid Windows Key + P.
Instalarea adaptorului de afisare wireless Miracast
Desi accepta Miracast, este posibil ca unul sau ambele computoare sa necesite instalarea adaptorului Microsoft Wireless Display. Daca vezi o notificare Add the „Wireless Display” optional feature to project to this PC (Adauga functia optionala „Wireless Display” pentru a proiecta pe acest PC) in Setari > Display > Projecting to this PC (Afisaj > Proiectare pe acest PC), trebuie:
- Sa selectezi Optional features (Functii optionale).
- Sa derulezi in jos si sa bifezi casuta de langa Wireless Display.
- Sa selectezi Install (Instaleaza).
Daca vrei sa folosesti laptopul ca un dispozitiv separat, dar cu aceeasi tastatura si mouse, trebuie sa apelezi la o solutie KVM (Keyboard, Video and Mouse) hardware sau software. Pentru a afla mai multe, consulta ghidul nostru despre utilizarea mai multor dispozitive computer cu o singura tastatura si mouse.
Utilizarea unui laptop ca monitor secundar pe Mac cu AirPlay
Daca folosesti un Mac, poti utiliza protocolul proprietar AirPlay al Apple pentru a folosi un alt MacBook sau un iPad compatibil Sidecar ca monitor secundar. Pentru ca aceasta sa functioneze, ambele dispozitive trebuie:
- Sa aiba Wi-Fi si Bluetooth active.
- Sa fie autentificate cu acelasi ID Apple.
- Sa aiba instalate cele mai recente actualizari de sistem.
Daca acestea nu reprezinta o problema:
- Deschide Control Center pe Mac-ul de pe care vrei sa proiectezi ecranul si selecteaza Screen Mirroring (Oglinzire ecran).
- Alege MacBook-ul sau iPad-ul pe care vrei sa-l folosesti ca al doilea ecran si alege intre oglinzirea si extinderea afisajului.
- Daca vrei sa gestionezi modul in care functioneaza cele doua afisaje (de exemplu, sa schimbi alinierea), deschide aplicatia System Preferences/Settings (Preferinte sistem/Setari) si selecteaza Displays (Afisaje).
Asa cum ai aflat, Miracast si AirPlay ofera o solutie rapida si usoara pentru oricine are un laptop suplimentar si doreste mai mult spatiu de lucru alaturi de PC-ul obisnuit. Faptul ca intreaga configurare se poate face wireless o face si mai practica si convenabila.
„Avand un monitor secundar este ca si cum ai avea ochi in spate, poti observa mai multe lucruri si esti mai productiv.” – Michael Ansaldo, PCMag

Profita de avantajele unui spatiu de lucru extins:
- Organizare superioara: Poti aranja ferestrele diferitelor aplicatii pe monitoarele separate pentru a le vedea si accesa mai usor.
- Eficienta sporita: Lucrezi simultan cu mai multe aplicatii deschise, fara sa mai fie nevoie sa comuti constant intre ele.
- Focalizare imbunatatita: Separi sarcinile pe monitoare separate, minimizand distragerile si imbunatatind concentrarea.
- Productivitate crescuta: Studiile arata ca utilizatorii cu mai multe monitoare sunt mai productivi decat cei cu un singur afisaj.
Asadar, actioneaza acum si transforma acel laptop vechi intr-un ajutor pretios! Cu o configuratie simpla si fara fire, vei beneficia de un spatiu de lucru extins si o eficienta imbunatatita.
Sursa imaginilor: Unsplash
Subiecte abordate in articol: laptop, monitor secundar, Miracast, AirPlay, productivitate