Ultima actualizare: 11 iulie 2024
Pe masura ce hardware-ul PC continua sa se accelereze, la fel face si software-ul, iar sistemul de operare Windows nu face exceptie. Acest lucru este valabil mai ales in ceea ce priveste timpul de pornire. Totusi, odata ce esti in functiune, exista si alti factori de performanta de luat in considerare. Nici macar cea mai recenta versiune de Windows nu este imuna la incetiniri, iar nu toata lumea este pregatita sa treaca de la Windows 10 la Windows 11 inca.
Problema cu multe articole care iti spun cum sa accelerezi Windows este ca iti spun sa dezactivezi unele dintre cele mai atractive functii ale sistemului de operare, cum ar fi animatiile vizuale. Majoritatea sfaturilor noastre iti arata modalitati de a-ti accelera sistemul Windows fara a-i compromite aspectul si functionalitatea. Majoritatea pot fi facute gratuit, dar unele implica cheltuirea unei sume mici pe software sau hardware.
1. Dezinstaleaza programele inutile (crapware)
Desi situatia se imbunatateste, o problema cu unele calculatoare noi este ca vin cu o multime de software inutil, uneori numit bloatware, crapware sau PUP-uri (programe potential nedorite).
Da clic dreapta pe orice pictograma de aplicatie nedorita din Start si alege Dezinstalare. Acest lucru va dezinstala imediat programul. De asemenea, poti da clic dreapta pe butonul Start cu logo-ul Windows si sa alegi optiunea Programe si caracteristici.
2. Limiteaza procesele de la pornire
Multe programe instaleaza procese secundare care ruleaza de fiecare data cand iti pornesti PC-ul si unele dintre ele nu sunt lucruri de care ai nevoie sa ruleze tot timpul pe sistemul tau.
Cea mai usoara modalitate de a invoca Task Manager este prin apasarea Ctrl-Shift-Esc. Treci la fila Pornire si toate programele care se incarca la pornirea Windows-ului apar acolo. Caseta de dialog are chiar si o coloana care iti arata impactul asupra pornirii pentru fiecare.
3. Curata discul
Din meniul Start, tasteaza Curatare disc pentru a deschide utilitatea care face parte din Windows de mai multe generatii de OS. Curatarea discului gaseste elemente nedorite, cum ar fi fisiere temporare, pagini web offline si fisiere de instalare de pe PC si iti ofera sa le stergi pe toate deodata.
Daca nu ai defragmentarea discului programata in mod regulat, configureaza asta in instrumentul Optimizare unitati, pe care il poti gasi tastand numele sau in caseta de cautare de langa butonul Start. Retine ca daca discul principal este un SSD, atunci nu trebuie sa te deranjezi cu defragmentarea, deoarece nu exista piese mobile care sa citeasca discul.
4. Adauga mai multa memorie RAM
Atat Windows 10, cat si 11 gestioneaza memoria mai eficient decat versiunile anterioare ale sistemului de operare, dar mai multa memorie poate intotdeauna sa accelereze potential operatiunile PC-ului.
Daca inca folosesti un turn desktop, acest articol iti poate arata cum sa alegi tipul potrivit de RAM pentru sistemul tau. Site-urile web ale producatorilor mari de RAM (Crucial, Kingston, Corsair) ofera toate instrumente de gasire a produselor care iti arata ce tip de RAM accepta PC-ul tau, iar preturile sunt destul de rezonabile. De exemplu, poti obtine 16GB de RAM DDR4 la mai putin de 50$.
5. Instaleaza un SSD ca unitate de pornire
Instalarea si rularea aplicatiilor solicitante, cum ar fi Adobe Photoshop, se intampla mult mai rapid cu un SSD. Un SSD aduce, de asemenea, beneficii mari Windows-ului la pornire.
Are sens sa-ti inlocuiesti hard disk-ul intern de pornire si, daca folosesti un laptop, aceasta poate fi, de asemenea, o optiune. Dar un SSD extern cu o conexiune USB 3.0 iti poate oferi, de asemenea, un impuls de viteza in aplicatiile care folosesc mult spatiul de stocare.
6. Verifica daca ai virusi si spyware
Pentru a verifica daca ai virusi si spyware, poti rula Windows Defender integrat sau o aplicatie de la terti, dar cel mai bine este sa folosesti unul dintre cele mai bune programe de eliminare a malware-ului, testate de analistul principal de securitate al PCMag, Neil Rubenking.
In plus, nu uita sa folosesti si protectie antivirus in timp real. Unele dintre aceste produse au o amprenta mai mica asupra performantei sistemului decat altele. Daca esti reticent sa platesti pentru un software anti-malware, incearca MalwareBytes Free sau foloseste doar scannerul gratuit de malware Microsoft Defender inclus in Windows.
7. Schimba modul de alimentare la cea mai buna performanta
Schimbarea setarii de alimentare a PC-ului la performanta ridicata ar putea stimula viteza de calcul, desi va atrage si mai multa electricitate. Mergi la Setari > Sistem > Alimentare si repaus si apoi da clic pe linkul Setari suplimentare de alimentare. De aici, da clic pe sageata in jos din dreapta pentru a afisa planuri suplimentare si apoi alege Performanta inalta.
8. Ruleaza utilitarele de depanare
Da clic pe butonul Start si cauta depanare. Windows recomanda utilitare de depanare pe care ar trebui sa le rulezi si poti alege sa le rulezi automat sau manual. Pentru siguranta, ruleaza si celelalte utilitare de depanare, inclusiv Hardware si dispozitive, Aplicatii Windows Store si Cautare si indexare.
De asemenea, acceseaza Panoul de control in stilul vechi. Pe oricare dintre versiunile de OS, da clic pe butonul Start si tasteaza Panou de control pentru a-l porni. Mergi la pagina Sistem > Securitate > Intretinere (sau tasteaza doar intretinere in caseta de cautare din meniul Start), da clic pe Intretinere si apasa pe Pornire intretinere.
9. Modifica aspectul in optiunile de performanta
Schimbarea aspectului in optiunile de performanta ar putea ajuta la accelerarea unui PC mai vechi. Poti ajunge usor la aceasta setare atat in Windows 10, cat si in Windows 11, tastand „reglare aspect” in caseta de cautare din meniul Start.
In fereastra de dialog, foloseste butonul radio din partea de sus etichetat „Ajusteaza pentru cea mai buna performanta” sau selecteaza caracteristicile pe care poti trai fara ele din lunga lista de casete de selectare de sub aceste optiuni.
10. Dezactiveaza indexarea cautarilor
Indexarea cautarilor poate consuma resurse de sistem, chiar daca doar temporar, mai ales pentru PC-urile cu putere mai mica. Daca faci multe cautari, acest lucru nu iti va placea, deoarece unele cautari vor fi mai lente.
Pentru a dezactiva indexarea, deschide fereastra Panou de control Optiuni de indexare (poti, de asemenea, sa tastezi „index” in caseta de cautare de pe butonul Start pentru a vedea Optiuni de indexare in partea de sus a listei de rezultate). Da clic pe Modificare si deselecteaza locatiile pe care nu doresti sa le indexezi.
11. Dezactiveaza sfaturile si notificarile
Poate parea ciudat ca un articol cu sfaturi sa iti spuna sa dezactivezi functia Sfaturi din Windows, dar poate reduce procesarea pe care Windows o face pentru a afisa sfaturi relevante pentru sistemul tau. Acelasi lucru se poate spune si despre Notificari.
Pur si simplu deschide pagina Notificari din aplicatia Setari pentru a modifica setarile de notificare. Poti pur si simplu sa opresti toate notificarile cu un comutator in partea de sus, dar vei vedea si o lista de aplicatii individuale care pot trimite notificari; deselecteaza-le pe cele de la care nu doresti sa auzi.
12. Pentru gameri: Foloseste Game Mode si altele
Atat Windows 10, cat si Windows 11 vin cu Game Mode, care face cateva lucruri pentru a imbunatati performanta in timp ce joci jocuri pe PC. Limiteaza sarcinile de fundal, pune pauza notificarilor, impiedica PC-ul sa actualizeze sistemul de operare in timp ce joci si (conform documentatiei Microsoft) „ajuta la obtinerea unei rate de cadre mai stabile, in functie de jocul si de sistemul specific.” Este activat in mod implicit pentru jocurile detectate.
Distribuie acest articol daca ti s-a parut util si lasa un comentariu cu propriile tale sfaturi pentru accelerarea Windows-ului!
Sursa imaginii: Reddit
Subiecte abordate in articol: accelerare windows, optimizare performanta, sfaturi windows, game mode
Articolul se bazeaza pe experienta autorului ca expert in software si pe sfaturile furnizate de Microsoft pentru imbunatatirea performantei Windows.