26.6 C
București
25 iunie 2024

DNA cere revizuirea cazului Voiculescu: Ultimul act in telenovela eliberarii patronului Antenelor?

DNA a contestat decizia Tribunalului București de a suspenda recuperarea prejudiciului de 80 mil. euro în cazul fostului mogul media Dan Voiculescu. Ultimele evoluții în acest dosar longeviv de corupție.

Citeste si ...

Procurorul general al Romaniei a decis sa conteste decizia Tribunalului Bucuresti de suspendare a recuperarii prejudiciului in dosarul ICA. In timp ce autoritatile cauta modalitati de a accelera recuperarea daunelor din acest longeviv caz juridic.

In 2024, Romania a fost zguduita de o noua intorsatura in scandalul „ICA” – celebrul dosar de coruptie si spalare de bani care l-a vizat pe mogulul media Dan Voiculescu, patronul Antenelor. Tribunalul Bucuresti a suspendat in mod surprinzator executarea sentintei prin care se dispunea recuperarea prejudiciului in valoare de 80 de milioane de euro de la Voiculescu si alti inculpati condamnati. Decizia a fost un adevarat soc pentru unii, dar o raza de speranta pentru sustinatorii incapatanati ai omului de afaceri.

EFORTURILE DE A REPARA PREJUDICIUL

Conform ultimelor rapoarte, pana in prezent, statul roman a reusit sa recupereze peste 18 milioane de euro din prejudiciul initial. Cu toate acestea, este evident faptul ca procesul de executare silita a fost unul anevoios si indelungat, desi recuperarea integrala ar fi putut ajuta la finantarea unor proiecte vitale pentru tara.

Reactia prompta a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a venit la doua zile dupa decizia Tribunalului, cand procurorul general al Romaniei a anuntat contestarea suspendarii. „Aceasta decizie vine in contradictie cu eforturile statului de a recupera prejudiciile provocate prin fapte de coruptie la nivel inalt”, a declarat un purtator de cuvant al DNA.

MINIȘTRII FINANȚELOR IȘI DORESC EFICIENȚĂ

Chiar si inainte de acest ultim soc juridic, Marcel Bolos, ministrul Finantelor, declarase in mod repetat ca a reorganizat structurile ANAF „pentru a duce lupta antifrauda la un alt nivel”. El a adaugat ca si Directia Executari Silite a trecut printr-o reforma in scopul de a „accelera valorificarea bunurilor confiscate”.

Aceste masuri reflecta frustrarea autoritatilor fata de durata excesiva a proceselor de recuperare a prejudiciilor, care in multe cazuri le-a permis infractorilor sa scape nepedepsiti sau sa evite executarea silita prin metode juridice ingenioase.

MILIONARII PREFERĂ, APARENT, LIBERTATEA

Cele mai recente evolutii alimenteaza din nou dezbaterea aprinsa cu privire la modul in care sistemul juridic trateaza infractorii averi din Romania. Multi sustin ca miliardarii si politicienii cu influenta au o capacitate disproportionata de a evita consecintele faptelor lor ilegale.

Citeste si...
Proiectul de debarcader american de 320 milioane $ pentru furnizarea de ajutor in Gaza, o incercare esuata

Chiar si dupa ce a executat 3 ani dintr-o condamnare de 10 ani pentru spalare de bani, Dan Voiculescu a fost eliberat in august 2017 pe motive medicale. Ulterior, judecata sa a fost reluata dupa o decizie a instantei supreme.

Unul dintre cele mai frecvente argumente ale sustinatorilor sai este ca Voiculescu este un batran bolnav de peste 70 de ani, iar incarcerarea ii incalca drepturile. Cu toate acestea, criticii sunt sceptici in privinta acestei justificari, acuzandu-l ca exploateaza vulnerabilitatile sistemului juridic pentru a-si castiga libertatea inapoi.

RECUPERAREA PREJUDICIULUI: UN PROCES ANEVOIOS

Asa cum arata si precedentele cazuri de coruptie la nivel inalt din Romania, recuperarea prejudiciilor in urma unor acte penale se dovedeste de multe ori o sarcina extrem de laborioasa si indelungata.

Chiar si atunci cand instantele emit decizii definitive prin care se stabilesc aceste prejudicii, infractorii aflati in fruntea imperiilor financiare au resursele necesare pentru a tergiversa executarea prin recursuri succesive.

Aceasta practica neostenita a recursurilor aparent nesfarsite este considerata de unii juristi drept o metoda eficienta de a evita, cel putin pentru o perioada indelungata, achitarea efectiva a prejudiciilor si plata amenzilor.

DE LA ZERO LA REGALITATE

Dna cere revizuirea cazului voiculescu: ultimul act in telenovela eliberarii patronului antenelor?
Dna cere revizuirea cazului voiculescu: ultimul act in telenovela eliberarii patronului antenelor?

Cariera lui Dan Voiculescu, fostul mogul de 79 de ani reprezinta ea insasi o poveste fascinanta – de la un incepator sarac intr-o familie numeroasa pana la varful puterii in industria media.

In tinerete, el a activat ca informator al Securitatii, fapt pe care l-a recunoscut ulterior. Dupa Revolutia din 1989, a reusit sa construiasca un imperiu media infloritor, cu posturile TV Antena 1, Antena 3, publicatii influente si studiouri de productie.

Sursa imaginii: Inquam Photos / Octav Ganea

Subiecte abordate in articol: recuperare prejudiciu, Dan Voiculescu, DNA, recursuri, coruptie la nivel inalt

Fondata pe date si rapoarte oficiale de la autoritatile romane, precum si analize juridice de specialitate.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole