22.8 C
București
19 iunie 2024

Google imbunatateste AI Overviews: Mai putine rezultate eronate la cautarile utilizatorilor

Citeste si ...

Google a reactionat la criticile aparute in presa cu privire la sistemul sau de inteligenta artificiala AI Overviews, lansat recent. Intr-o postare pe blogul companiei, noul sef al departamentului de cautare, Liz Reid, a explicat cum functioneaza AI Overviews, de unde provin rezultatele ciudate si ce imbunatatiri a facut si va continua sa faca Google la acest sistem.

Potrivit Google, utilizatorii sunt mai multumiti de rezultatele cautarilor si pun intrebari mai lungi si complexe, stiind ca Google ii poate ajuta acum. Astfel, se pare ca sistemul AI Overviews nu va disparea prea curand.

Acuratetea AI Overviews, la fel de buna ca a fragmentelor cu raspunsuri

Google sustine ca AI Overviews sunt „extrem de eficiente”, iar conform testelor interne, „rata de acuratete a AI Overviews este la acelasi nivel cu cea a fragmentelor cu raspunsuri.” De asemenea, Google a mentionat de numeroase ori ca si fragmentele cu raspunsuri folosesc inteligenta artificiala.

AI Overviews nu „halucineaza”

Liz Reid a scris ca in general, AI Overviews nu „halucineaza” si nu inventeaza lucruri asa cum fac alte produse bazate pe modele de limbaj mari (LLM). Problemele apar doar atunci cand Google „interpreteaza gresit interogarile, nuantele de limbaj de pe web sau cand nu are suficiente informatii de calitate disponibile”, a explicat ea.

De ce apar uneori „rezultate ciudate”

Google a testat „extensiv” AI Overviews inainte de lansare si s-a simtit confortabil sa il lanseze. Dar compania a observat ca oamenii incercau intentionat sa obtina rezultate eronate. „Am vazut si cautari noi fara sens, aparent cu scopul de a genera rezultate gresite”, a scris Google.

De asemenea, multi au falsificat exemple manipuland capturi de ecran care aratau raspunsuri AI false. „Acele AI Overviews nu au aparut niciodata”, a precizat Google.

Google imbunatateste ai overviews: mai putine rezultate eronate la cautarile utilizatorilor
Google imbunatateste ai overviews: mai putine rezultate eronate la cautarile utilizatorilor

Desi au existat cateva exemple reale de rezultate ciudate, Google va face imbunatatiri in astfel de cazuri. Compania nu va ajusta manual AI Overviews, ci va perfectiona modelele pentru a functiona corect la cat mai multe interogari. „Nu «reparam» pur si simplu interogari una cate una, ci lucram la actualizari care pot ajuta seturi largi de interogari, inclusiv unele noi pe care nu le-am mai vazut”, a explicat Google.

Citeste si...
Noua platforma SeedBlink - Integrarea serviciilor digitale pentru startup-urile din domeniul tehnologiei

Imbunatatiri aduse sistemului AI Overviews

Google a dezvaluit cateva dintre imbunatatirile facute deja la AI Overviews si a spus ca va continua sa le perfectioneze:

  • A dezvoltat mecanisme mai bune de detectare a interogarilor fara sens care nu ar trebui sa afiseze un AI Overview si a limitat includerea continutului satiric si umoristic.
  • A actualizat sistemele pentru a limita utilizarea continutului generat de utilizatori in raspunsuri care ar putea oferi sfaturi inselatoare.
  • A adaugat restrictii de declansare pentru interogarile la care AI Overviews nu se dovedeau a fi utile.
  • Pentru subiecte precum stirile si sanatatea, Google spune ca are deja masuri de siguranta puternice. De exemplu, incearca sa nu afiseze AI Overviews pentru subiecte de stiri dure, unde actualitatea si exactitatea sunt importante. In cazul sanatatii, a lansat rafinari suplimentare de declansare pentru a imbunatati protectia calitatii.

„Vom continua sa imbunatatim cand si cum afisam AI Overviews si sa ne consolidam masurile de protectie, inclusiv pentru cazurile extreme, si suntem foarte recunoscatori pentru feedbackul continuu”, a conchis Liz Reid.

Google imbunatateste ai overviews: mai putine rezultate eronate la cautarile utilizatorilor
Google imbunatateste ai overviews: mai putine rezultate eronate la cautarile utilizatorilor

Ce inseamna asta pentru noi

Se pare ca AI Overviews nu vor disparea si Google le va afisa in continuare utilizatorilor, extinzandu-le si in mai multe tari. Ne putem astepta ca sistemul sa se imbunatateasca in timp, pe masura ce Google primeste feedback si isi perfectioneaza algoritmii.

Pana atunci, probabil vom mai gasi exemple de AI Overviews inexacte si uneori amuzante, similare celor aparute la lansarea initiala a fragmentelor cu raspunsuri.

Poate ca inteligenta artificiala va deveni o parte integranta a experientelor noastre de cautare online. Ramane de vazut cat de „inteligenta” va fi si ce impact va avea asupra modului in care accesam informatiile pe web. Tu ce parere ai despre aceste noi functii AI? Impartaseste-ti gandurile in sectiunea de comentarii!

Sursa imaginii: Generata AI

Subiecte abordate in articol: Google AI Overviews rezultate eronate inteligenta artificiala cautare web

*Articol bazat pe informatiile publicate de Google pe blogul oficial si relatate de Search Engine Land.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Google imbunatateste ai overviews: mai putine rezultate eronate la cautarile utilizatorilor