Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Mexic este pe cale sa faca istorie in acest weekend, cand este aproape sigur ca va alege prima femeie presedinte – o realizare remarcabila intr-o tara cunoscuta pentru cultura sa patriarhala si ratele ridicate ale violentei bazate pe gen. Claudia Sheinbaum, fostul primar al Mexico City, este favorita in sondaje, in timp ce fosta senatoare Xochitl Gálvez, de la partidul conservator PAN, este pe locul doi.
Cea mai sangeroasa campanie electorala din istoria Mexicului
Dar ceea ce ar fi trebuit sa fie celebrat ca un moment de cotitura a fost umbrit de cea mai sangeroasa campanie electorala din istoria tarii. Cel putin 34 de candidati politici au fost ucisi din iunie 2023, pe masura ce bandele incearca sa influenteze pe cei care ajung la putere, potrivit unui raport al grupului de cercetare Laboratorio Electoral.
Și in timp ce rata criminalitatii a scazut intre 2019 si 2022, in cifre absolute Mexicul se confrunta inca cu un nivel istoric ridicat de omucideri, expertii estimand ca aproximativ 30.000 de persoane sunt ucise in fiecare an.
95% din infractiuni raman nerezolvate
Provocarea centrala pentru viitorul presedinte va fi sa convinga alegatorii ca poate pune capat impunitatii in Mexic. Potrivit think tank-ului Mexico Evalua, aproximativ 95% din toate infractiunile la nivel national au ramas nerezolvate in tara in 2022.
„Mexicul este o tara in care peste noua din 10 infractiuni comise impotriva populatiei raman nepedepsite”, a declarat pentru CNN Stephanie Brewer, director pentru Mexic la Washington Office on Latin America (WOLA). „Este o tara cu niveluri scazute de raportare a infractiunilor, in mare parte din cauza neincrederii in autoritati si a lipsei de speranta in investigatii.”
Mexic, lider mondial in egalitatea de gen in functiile alese
Desi Mexicul este un lider mondial in ceea ce priveste egalitatea de gen in functiile alese, problema violentei impotriva femeilor ramane ingrijoratoare. Cele mai recente date arata ca in primii trei ani ai mandatului presedintelui López Obrador au fost inregistrate cel putin 11.852 de feminiciduri – mai mult decat cele 7.439 raportate in aceeasi perioada a presedintiei lui Enrique Peña Nieto (2012-2018).
Cu securitatea in fruntea preocuparilor alegatorilor, ambele candidate au ramas in mare parte rezervate in legatura cu propunerile lor. Niciuna nu a repudiat abordarea de aproape doua decenii de a se baza pe fortele armate pentru a combate crima organizata – care a coincis cu niveluri ridicate de omucideri.
„Imbratisari, nu gloante”
Presedintele in exercitiu López Obrador a castigat presedintia in 2018 pe o platforma de demilitarizare a razboiului tarii impotriva cartelurilor de droguri, promitand sa restabileasca pacea cu „imbratisari, nu gloante”. Dar el nu a demilitarizat niciodata cu adevarat securitatea publica. In schimb, a fuzionat mai multe agentii de aplicare a legii pentru a crea Garda Nationala, care ar fi trebuit sa fie sub comanda civila, dar pe care a plasat-o ulterior sub Secretarul Apararii.
Intre timp, grupurile criminale si-au extins influenta. Un raport din mai al Crisis Group a documentat o combatere limitata a criminalitatii acolo unde existau desfasurari militare mari in zonele cele mai afectate de cartelurile aflate in razboi. In schimb, raportul a constatat ca „a fost stabilit un set de reguli in mare parte nerostite, incurajand grupurile ilegale sa reduca si sa ascunda violenta pe care o savarsesc”, permitandu-le sa-si diversifice operatiunile de trafic si sa-si extinda controlul asupra comunitatilor si guvernelor locale.
Paradoxul primei femei presedinte in Mexic
Obtinerea unei femei presedinte in acest moment, in mijlocul „violentei bazate pe gen, inclusiv a feminicidelor si disparitilor”, este „foarte paradoxala”, a spus Gema Kloppe-Santamaría, profesor asistent de istorie latino-americana la Universitatea George Washington.
Ambele candidate au recunoscut criza feminicidelor, dar Sheinbaum, care are un avans considerabil in sondaje, are o relatie tensionata cu unele feministe „care au intampinat multe represiuni din partea politiei din Mexico City sub supravegherea lui Sheinbaum”, a spus Kloppe-Santamaría.
Alegerile istorice din acest weekend in Mexic sunt umbrite de violenta fara precedent din tara si de lipsa de noi solutii din partea candidatelor pentru a o aborda. Ramane de vazut daca prima femeie presedinte va reusi sa aduca schimbarea mult asteptata si sa restabileasca increderea cetatenilor in autoritati si justitie. Viitorul Mexicului depinde de asta.
Distribuie acest articol pentru a creste gradul de constientizare despre situatia din Mexic si despre importanta acestor alegeri. Lasa un comentariu cu gandurile si sperantele tale pentru viitor!
Sursa imaginii: Getty Images
Subiecte abordate in articol: alegeri mexic seinbaum violenta feminiciduri
*Expertiza si date bazate pe rapoarte ale organizatiilor neguvernamentale precum Crisis Group, Mexico Evalua si WOLA, precum si pe date oficiale ale Institutului National de Statistica si Geografie din Mexic.