5 C
București
4 decembrie 2024

Intoarcerea Starliner-ului pe Pamant este amanata din nou

Citeste si ...

Boeing Starliner, o nava spatiala cu doi astronauti la bord, se va intoarce de pe Statia Spatiala Internationala pe Pamant abia pe 26 iunie. Acest lucru a fost anuntat de reprezentantii oficiali ai NASA si Boeing.

Starliner a decolat din Florida pe 5 iunie, dupa doua incercari esuate de lansare. Initial, prima sa misiune umana era planificata sa dureze aproximativ opt zile, dar din cauza unor defectiuni ale motoarelor si a unei scurgeri de heliu, a trebuit sa fie prelungita. Intoarcerea pe Pamant a fost amanata de trei ori – anterior fusese reprogramata pentru 18 si 22 iunie.

„Dorim sa oferim echipelor noastre putin mai mult timp pentru a analiza datele, efectua o analiza si a ne asigura ca nava este cu adevarat pregatita sa revina acasa”, a declarat Steve Stitch, managerul programului echipajelor comerciale NASA.

La bordul navei se afla Butch Wilmore si Sunni Williams, fosti piloti de incercare ai Marinei SUA. Dupa revenirea primei echipaje de pe orbita, Boeing si NASA spera sa certifice Starliner pentru zboruri regulate catre Statia Spatiala Internationala. In ultimii patru ani, aceasta functie a fost indeplinita de rachetele SpaceX, in timp ce intre 2011 si 2020, SUA a folosit rachetele rusesti Soyuz.

Ciorna automata
Ciorna automata

Pe 26 iunie, la ora 2:10 GMT, capsula Starliner „Calypso” se va decupla de la Statia Spatiala Internationala. Dupa decuplare, Starliner va intra in atmosfera, echipajul experimentand supraincarcari de 3,5 G. Aterizarea pe poligonul White Sands din sud-vestul Statelor Unite este programata pentru 8:51 GMT.

Astfel de incidente nu sunt neobisnuite: cosmonautii sunt adesea nevoiti sa ramana pe orbita din cauza problemelor cu echipamentele sau a altor circumstante. De exemplu, in 1991, cosmonautul Sergei Krikalev a petrecut aproape un an pe statia Mir, in loc de cinci luni, asteptand sosirea urmatorului echipaj. In 2023, echipajul rusesc a ramas pe Statia Spatiala Internationala inca sase luni din cauza unei pierderi de presiune in sistemul de racire al navei Soyuz MS-22.

Citeste si...
Cum sa vizualizezi postarile sterse de pe Instagram (ale tale sau ale altcuiva)

Citeste si...:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

eClick - Sursa ta de stiri