Specialistii de la Kaspersky Lab au analizat rezistenta a 193 de milioane de parole, disponibile public in darknet, si au descoperit ca aproape jumatate dintre ele (45% sau 87 milioane) pot fi ghicite de infractori in mai putin de un minut.
Algoritmii inteligenti folositi de atacatori sunt capabili sa sparga majoritatea parolelor. Pentru a compromite 14% (27 milioane) dintre ele, atacatorii au nevoie de maximum o ora, in timp ce alte 8% (15 milioane) sunt sparte in mai putin de o zi. Doar 23% dintre parolele analizate (44 milioane) s-au dovedit a fi suficient de rezistente la incercarile de spargere, algoritmilor fiindu-le necesar mai mult de un an pentru a le decripta.
Ce parole sunt considerate slabe?
Expertii sunt siguri ca daca o parola contine un cuvant de dictionar, atunci rezistenta ei la spargere este redusa. Cel mai adesea, oamenii folosesc ca parole numele lor si cuvinte populare in limba engleza, precum „forever”, „love”, „google”, „hacker”, „gamer”, „password”, „admin”, „team”. Din cauza amenintarii tot mai mari din partea infractorilor cibernetici, oamenii continua sa foloseasca combinatii precum „qwerty12345” si „12345”.
Totodata, pentru a selecta parole, infractorii nu mai au nevoie de cunostinte aprofundate de programare, a explicat Yulia Novikova, sefa serviciului Kaspersky Digital Footprint Intelligence din cadrul Kaspersky Lab. Potrivit ei, pentru a fura conturi, hackerii folosesc programe speciale care fac toata munca pentru ei.
In ultimii cinci ani, cu ajutorul unor astfel de programe, au fost furate parole de autentificare pe 443.000 de site-uri web din intreaga lume, iar in Runet au fost furate 2,5 milioane de autentificari si parole folosind aceasta metoda.
Cum cream o parola puternica?
Expertii spun ca o parola de calitate ar trebui sa contina cel putin 12 caractere. Trebuie evitate cuvintele din dictionar si combinatiile comune. Trebuie folosite atat litere mici, cat si majuscule, precum si caracterele speciale !@#$%^&*.
Nu folositi aceeasi parola pentru conturi diferite, altfel o scurgere de date va pune in pericol restul datelor dvs. Stocati parolele sub forma criptata folosind programe speciale, pentru a nu le uita.
In concluzie, studiul Kaspersky Lab atrage atentia asupra vulnerabilitatii parolelor folosite de utilizatori. Este esential sa intelegem importanta crearii unor parole puternice si unice pentru fiecare cont online, evitand cuvintele comune si combinatiile previzibile. Adoptarea unor masuri de precautie precum stocarea criptata a parolelor si folosirea caracterelor speciale ne poate proteja datele personale de amenintarile cibernetice in continua crestere. Este momentul sa ne regandim modul in care ne securizam conturile online!
Daca ati gasit acest articol util, distribuiti-l si impartasiti-va gandurile intr-un comentariu mai jos.
Sursa imaginii: Freepik
Subiecte abordate in articol: securitate cibernetica parole puternice conturi online hackeri
*Informatii bazate pe un studiu Kaspersky Lab.