26.6 C
București
25 iunie 2024

NVIDIA dezvaluie arhitectura GPU de noua generatie „Vera Rubin”: Rubin Ultra va avea 12 stive HBM4

Compania numește o nouă platformă grafică de vârf de gamă după celebrul astronom Vera Rubin

Citeste si ...

NVIDIA a facut un anunt surprinzator la Computex 2024 in legatura cu viitoarea sa arhitectura GPU. In cadrul unei prezentari axate in mare parte pe inteligenta artificiala, compania a dezvaluit in mod neasteptat detalii despre noua sa platforma pentru centrele de date.

Potrivit NVIDIA, urmatoarea generatie de GPU-uri va purta numele de cod „Rubin”, in onoarea astronomului Vera Rubin. Acestea vor fi combinate cu noile procesoare „Vera” pe o placa de mari dimensiuni.

Rubin va folosi memoria HBM4 si va fi disponibil in doua variante

Platforma Rubin va avea la baza HBM4, cea mai recenta iteratie a standardului High Bandwidth Memory. Modelul de baza Rubin va include 8 stive HBM4, in timp ce varianta de top Rubin Ultra va integra nu mai putin de 12 stive.

De asemenea, NVIDIA a confirmat ca Rubin va fi succesorul superchipurilor Grace Hopper si Grace Blackwell. Noua placa Vera Rubin va integra si procesoarele Vera, ale caror specificatii exacte nu au fost inca dezvaluite.

NVIDIA dezvaluie arhitectura GPU de noua generatie "Vera Rubin": Rubin Ultra va avea 12 stive HBM4
Nvidia dezvaluie arhitectura gpu de noua generatie „vera rubin”: rubin ultra va avea 12 stive hbm4

Pentru interconectarea componentelor si transferul datelor, NVIDIA Rubin va folosi noi switch-uri NVLink 6 ce permit viteze de pana la 3600 GB/s. In plus, interfata de retea CX9 SuperNIC va oferi viteze de 1600 Gb/s.

Compania a mentionat si Blackwell Ultra, dar aceasta pare sa fie de fapt acelasi lucru cu GPU-ul GB200 anuntat anterior.

Jensen Huang, CEO-ul NVIDIA, nu a oferit o data de lansare exacta pentru Rubin. Zvonuri anterioare indicau ca procesorul R100 ar urma sa intre in productie intre Q4 2025 si Q1 2026.

Noua arhitectura Rubin marcheaza un pas important pentru NVIDIA in cursa pentru suprematia in domeniul centrelor de date si al inteligentei artificiale. Ramane de vazut cum se va pozitiona aceasta fata de ofertele competitorilor precum AMD si Intel.

Distribuie acest articol pe retelele sociale si spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii!

Sursa imaginii: NVIDIA/HardwareLuxx

Citeste si...
WhatsApp Lanseaza o Functie Revolutionara pentru Gestionarea Continutului Media

Subiecte abordate in articol: NVIDIA Rubin, HBM4, Vera Rubin, GPU arhitectura

Informatiile se bazeaza pe anuntul oficial al NVIDIA de la Computex 2024 si pe rapoarte ale unor surse de incredere din industrie precum HardwareLuxx si VideoCardz.com.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole