Au fost gasite intr-o padure o specie unica de furnici cu un luciu albastru intens: Paraparatrechina neela. Cum arata insectele si ce cauzeaza culoarea lor inedita?
Cautatorii de comori naturale au dat din nou lovitura. In timpul unei expeditii in valea Siang din nord-estul Indiei, un grup de entomologi a facut o descoperire uluitoare – o insecta cat un fir de praf, cu o nuanta unica albastra metalica, precum un strop de mercur lichid sclipind in lumina soarelui. Era o noua specie de furnica, aproape invizibila pentru ochiul liber, dar care a atras atentia cercetatorilor prin culoarea ei stranie si sclipitoare.
Furnica sclipitoare ca o bijuterie rara
Ciudatenia vie care si-a facut aparitia in containere speciale astupate rapid de oamenii de stiinta era un reprezentant al genului Paraparatrechina, o ramura mai putin cunoscuta a lumii furnicilor. Cu totii isi imagineaza furnicile in nuante de maro, negru, rosu sau galben – dar speciile noi descoperite in Inku, un sat din valea Siang, erau precum niste diamante brute, de un albastru cobalt metalic intens.
„Luciul de albastru metalic intunecat al corpului acestei furnici este cu adevarat remarcabil si il face sa se distinga intre toate celelalte specii din genul Paraparatrechina”, a explicat unul dintre autorii studiului publicat in revista stiintifica ZooKeys.
Dimensiunea mica, de aproximativ 1-2 mm, le permite sa traiasca intr-o lume interzisa ochiului uman – la baza trunchiurilor de copaci, printre frunzele de pe sol sau in coronamentul padurii tropicale indiene. Desi neamenintatoare datorita dimensiunii microscopice, furnica intra in galeria ciudateniilor insectelor, alaturi de furnicile care isi maresc creierul, cele care produc lapte pentru pui sau cele care transforma alte specii in sclave.
Culoarea socanta, o adevarata enigma stiintifica

Pana acum, nuantele metalice de albastru erau o raritate printre insectele terestre. Desigur, le regasim des la unele specii marine precum racii argintii sau gandacii de mare – dar printre furnici culoarea aceasta este unica. Ce functie are ea si de ce a evoluat tocmai asa ramane un mister pentru cercetatori.
Unii specialisti presupun ca ar putea avea un rol de camuflaj printre plantele albastre din flora indiana. Sau poate reprezinta o forma de avertizare si protectie impotriva pradatorilor. Nu se stie inca. Cert este ca increngatura la care apartine P. neela, formata din vreo 40 de specii raspandite in Africa, Australia si Eurasia, este caracterizata in mod traditional de nuante galbui si maslini.
O alta ipoteza ar putea fi ca pigmentul albastru ajuta la reglarea temperaturii corpului minuscul sau protejeaza impotriva razelor UV puternice din regiune. Dar aceste sunt doar speculatii, iar explicatia precisa a culorii neobisnuite ramane inca un mister plin de fascinatie pentru oamenii de stiinta.
Echilibrul fragil dintre om si natura

Din pacate, descoperirea fascinanta ar putea ramane doar o farama ciudata de cunostinta. Motivul? Ecosistemul natural al noii specii este amenintat de distrugere din cauza proiectelor de infrastructura de mare amploare din zona si a schimbarilor climatice dramatice.
„Daca aceste amenintari pot fi evitate si ecosistemul supravietuieste, cercetatorii spera sa afle motivul culorii unice a furnicii, precum si alte informatii despre ea. Deocamdata, sunt mai multe intrebari decat raspunsuri despre aceasta specie,” avertizeaza expertii.
Descoperirea de noi forme de viata subliniaza importanta protejarii biodiversitatii planetare si mentinerii unui echilibru intre dezvoltarea umana si conservarea naturii. Cine stie ce alte comori incredibile ale lumii vii ne asteapta sa le descoperim sub privirile noastre, daca reusim sa ne pastram gradina cosmica?
Asigura-te ca distribuiti aceasta descoperire fascinanta mai departe si comentati cu parerea voastra: de ce credeti ca furnica are o culoare atat de rara in regnul animal?
Sursa imaginii: Getty Images
Subiecte abordate in articol: furnica, descoperire stiintifica, culoare metalica albastra, India, biodiversitate
Informatiile din articol se bazeaza pe datele din studiul „A new bright metallic blue species of the ant genus Paraparatrechina (Hymenoptera, Formicidae) from India” publicat in jurnalul stiintific ZooKeys.