22.8 C
București
19 iunie 2024

TSMC discuta mutarea fabricilor in afara Taiwanului pe fondul tensiunilor cu China, dar spune ca este imposibil

Citeste si ...

Producatorul taiwanez de chipuri TSMC, ale carui clienti majori includ Nvidia si Apple, a declarat marti ca a purtat discutii cu unii clienti despre mutarea fabricilor sale de cipuri in afara insulei, pe masura ce tensiunile cu China au crescut, dar o astfel de mutare ar fi imposibila.

Tensiunile dintre China si Taiwan au crescut puternic de cand Beijing a lansat exercitii militare in jurul insulei guvernate democratic luna trecuta, dupa inaugurarea presedintelui taiwanese Lai Ching-te, pe care Beijingul il denunta drept „separatist”.

„Instabilitatea in Stramtoarea Taiwan este intr-adevar o consideratie pentru lantul de aprovizionare, dar vreau sa spun ca cu siguranta nu ne dorim sa se intample razboaie”, a declarat C.C. Wei, presedintele TSMC, reporterilor dupa adunarea generala anuala a companiei.

El a spus ca ar fi imposibil sa mute fabricile de cipuri in afara insulei, avand in vedere ca 80-90% din capacitatea sa de productie se afla in Taiwan. Wei nu a numit clientii cu care TSMC a purtat discutii despre potentiala mutare in afara Taiwanului.

TSMC considera cererile OpenAI pentru cipuri AI „prea agresive”

TSMC, care se confrunta cu comenzi in crestere pentru cipuri high-end folosite pentru a oferi instrumente si servicii de inteligenta artificiala generativa, a avut discutii cu creatorul ChatGPT OpenAI cu privire la aprovizionarea cu cipuri AI, pe care firma taiwaneza le-a considerat „prea agresive”, a spus Wei, fara a da detalii.

„El este foarte agresiv, prea agresiv pentru ca eu sa cred”, a spus Wei, referindu-se la CEO-ul OpenAI Sam Altman.

Altman a purtat discutii cu TSMC anul trecut pentru a discuta un potential parteneriat pentru a construi aproximativ trei duzini de fabrici, pentru a se asigura ca firma va putea achizitiona suficient siliciu pentru a-si satisface nevoile in crestere constanta, potrivit unei surse familiarizate cu problema.

Discutiile au fost cordiale, dar oficialii TSMC au lasat sa se inteleaga ca numarul de fabrici propus de Altman era prea mare si TSMC s-a temut ca nu ar putea opera fabricile la capacitatea necesara de 80% sau mai mare, a spus sursa. Proiectiile TSMC la acea vreme nu prevedeau o cerere suficienta pentru mai mult de 30 de fabrici noi.

Citeste si...
Noile domenii de utilizare AI se accelereaza si evolueaza repede

Nu este clar daca TSMC si Altman au discutat despre construirea fabricilor in afara Taiwanului.

TSMC discuta mutarea fabricilor in afara Taiwanului pe fondul tensiunilor cu China, dar spune ca este imposibil
Tsmc discuta mutarea fabricilor in afara taiwanului pe fondul tensiunilor cu china, dar spune ca este imposibil

Liderii din industrie nu par ingrijorati de riscul unui razboi

In ciuda tensiunilor cu China, subiectul unui posibil razboi si al impactului sau asupra lanturilor de aprovizionare cu cipuri abia a fost abordat la targul tehnologic anual Computex din aceasta saptamana de la Taipei, cu exceptia cazului in care a fost adus in discutie de reporteri in discutiile de pe margine cu directorii executivi.

„Nimeni nu este inca ingrijorat de asta”, a declarat reporterilor la eveniment Frank Huang, presedintele Powerchip Semiconductor Manufacturing, cand a fost intrebat daca clientii straini pun presiune pe firmele din Taiwan sa nu mai produca acolo, avand in vedere tensiunile.

„Cred ca intotdeauna exista, desigur, activitate militara sau confruntari, dar, din nou, Taiwanul este atat de important pentru AI – chiar si chinezii stiu asta. Suntem OK, nicio problema”, a spus el.

CEO-ul AMD Lisa Su a reiterat, de asemenea, importanta Taiwanului in lantul global de aprovizionare cu cipuri, cand a fost intrebata despre modul in care tensiunile cu China si exercitiile sale militare ar putea afecta industria.

„Facem o mare parte din productia noastra aici, cu furnizori cheie precum TSMC… Și apoi avem, de asemenea, o serie de parteneri care ne ajuta sa construim ecosistemul aici in Taiwan”, le-a spus ea reporterilor la spectacol luni.

In concluzie, desi tensiunile geopolitice dintre China si Taiwan cresc ingrijorarile legate de stabilitatea lanturilor de aprovizionare cu cipuri, mutarea productiei TSMC in afara insulei pare de neconceput, data fiind concentrarea masiva a capacitatilor sale in Taiwan. Interesul enorm pentru cipurile AI alimenteaza cererea si discutiile cu clienti agresivi precum OpenAI. Cu toate acestea, liderii din industrie par deocamdata calmi, subliniind importanta vitala a Taiwanului pentru ecosistemul tehnologic global, in special in domeniul inteligentei artificiale.

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: TSMC Taiwan China semiconductori inteligenta artificiala

Citeste si...
Cafenelele europene declara razboi nomazilor digitali

Sursa de expertiza: declaratii ale oficialilor TSMC si liderilor din industrie la adunarea generala anuala a companiei si la Computex 2024

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

TSMC discuta mutarea fabricilor in afara Taiwanului pe fondul tensiunilor cu China, dar spune ca este imposibil