22.9 C
București
25 iulie 2024

Un Cutremur Devastator de Magnitudine 9 si un Tsunami Gigant de peste 30 de Metri Ameninta Coasta de Vest a Americii in Urmatoarele Decenii

Citeste si ...

Un scenariu apocaliptic care pare desprins din filmele SF ar putea deveni realitate pentru locuitorii de pe Coasta de Vest a Statelor Unite in viitorul apropiat. Cercetatorii avertizeaza ca zona de subductie Cascadia, o falie submarina imensa care se intinde pe o distanta de 1000 km de-a lungul tarmului din Canada pana in California, are potentialul de a genera un cutremur devastator de magnitudine 9 sau mai mare, insotit de un tsunami cu valuri de peste 30 de metri inaltime.

Folosind tehnologii avansate de cartografiere a fundului marii, oamenii de stiinta au descoperit recent ca Cascadia nu este o singura linie de falie continua, asa cum se credea anterior, ci este fragmentata in patru segmente distincte. Fiecare dintre aceste segmente reprezinta o adevarata bomba cu ceas tectonica, gata sa explodeze sub forma unui megacutremur.

Ce Face Cascadia atat de Periculoasa?

Cascadia este o zona de subductie, unde placa tectonica Juan de Fuca „se scufunda” pe sub placa Nord-Americana. Aceste zone dau nastere celor mai puternice seisme de pe planeta, cum ar fi cutremurul din 2011 din Japonia de Est, cu magnitudinea de 9,1, care a provocat un tsunami devastator.

In plus, structura segmentata a Cascadiei o face si mai amenintatoare. Segmentele separate pot acumula mai multa tensiune decat o falie unica, ceea ce inseamna ca atunci cand aceasta energie este eliberata, cutremurul rezultat poate fi mult mai distructiv.

Pentru a intelege amploarea dezastrului potential, haideti sa comparam Cascadia cu celebra falie San Andreas din California. Desi seismele de pana la 8,3 grade se produc si de-a lungul faliei San Andreas, aceasta pare relativ inofensiva in comparatie cu Cascadia. Daca Cascadia se „trezeste” la capacitatea sa maxima, magnitudinea cutremurului ar putea atinge 9 grade sau chiar mai mult.

Valul Gigantic care Va Matura Totul in Calea Sa

Cum ar arata scenariul unui mega-cutremur generat de Cascadia? Oamenii de stiinta au modelat acest scenariu, iar rezultatele sunt, in cel mai bun caz, sumbre:

  • Un tsunami colosal cu valuri de peste 30 de metri inaltime se va abate asupra coastei, maturand totul in calea sa: case, drumuri, poduri, linii electrice. Orasele de pe litoral vor fi transformate in ruine.
  • Cutremurul va declansa alunecari de teren si prabusiri, avariind caile de transport si facand evacuarea din zona afectata aproape imposibila. Milioane de oameni vor fi prinsi in capcana, fara electricitate, apa sau comunicatii.
  • Pagubele economice vor fi catastrofale, estimate la peste 80 de miliarde de dolari doar in statele Oregon si Washington. Dar asta e nimic pe langa pierderile de vieti omenesti, care s-ar putea ridica la zeci de mii de oameni.
Citeste si...
Personalitati enigmatice care au marcat istoria omenirii

╚śi asta e doar inceputul. Pe termen lung, supravietuitorii se vor confrunta cu epidemii, contaminarea apei si solului, lipsa de alimente si medicamente. Amintiti-va ce s-a intamplat in Japonia dupa seismul si tsunamiul din 2011 – aproape 20.000 de morti si o regiune devastata care se reconstruieste si astazi, la peste un deceniu distanta.

Un Cutremur Devastator de Magnitudine 9 si un Tsunami Gigant de peste 30 de Metri Ameninta Coasta de Vest a Americii in Urmatoarele Decenii
Un cutremur devastator de magnitudine 9 si un tsunami gigant de peste 30 de metri ameninta coasta de vest a americii in urmatoarele decenii

Perspectiva unui cutremur monstruos care pandeste de-a lungul coastei de vest a Americii este cu adevarat infricosatoare. Desi nu putem preveni fortele naturii, cunoasterea riscurilor si pregatirea adecvata pot face diferenta intre viata si moarte. Este esential ca autoritatile si cetatenii deopotriva sa constientizeze aceasta amenintare iminenta si sa ia masurile necesare pentru a limita pierderile de vieti omenesti si pagubele materiale atunci cand Cascadia se va trezi.

Distribuie acest articol pentru a-i avertiza si pe altii despre pericolul ce pandeste sub valuri. Lasa un comentariu cu gandurile si opiniile tale despre cum ne putem pregati mai bine pentru dezastre naturale de o asemenea amploare.

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: cutremur magnitudine 9, tsunami 30 metri, falie Cascadia, catastrofa naturala

Sursa datelor: Studiu stiintific publicat recent de o echipa de cercetatori experti in zone de subductie si cartografierea fundului marii

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

V─â rug─âm s─â introduce╚Ťi comentariul dvs.!
Introduce╚Ťi aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole