34 C
București
18 iunie 2024

Uniunea Europeana stabileste un model global pentru reglementarea inteligentei artificiale

UE adoptă o lege cuprinzătoare pentru a reglementa inteligența artificială, stabilind un reper mondial prin promovarea încrederii, transparenței și responsabilității în domeniul IA.

Citeste si ...

Statele membre ale Uniunii Europene au validat recent acordul politic din decembrie 2022 privind legislatia menita sa reglementeze domeniul inteligentei artificiale (AI). Aceasta noua reglementare, considerata cea mai cuprinzatoare la nivel mondial in domeniu, va intra in vigoare incepand cu luna iunie 2023.

Agentia internationala de presa Reuters apreciaza ca Legea AI din Europa este mult mai complexa si cuprinzatoare decat abordarea bazata pe conformarea voluntara adoptata in Statele Unite. Totodata, in timp ce principalul obiectiv al Chinei in acest domeniu este mentinerea stabilitatii sociale si a controlului statal, Uniunea Europeana pune accentul pe incredere, transparenta si responsabilitate in abordarea noilor tehnologii AI.

Un cadru legislativ extins pentru AI

Adoptarea acestei legislatii reprezinta un raspuns la ingrijorarile legate de posibilele consecinte negative ale inteligentei artificiale, precum proliferarea dezinformarii, a stirilor false si a incalcarilor drepturilor de autor. Aceste temeri au fost amplificate in ultimele luni pe fondul popularitatii sistemelor AI generative, cum ar fi ChatGPT dezvoltat de OpenAI si sustinut de Microsoft, sau chatbot-ul Gemini al Google.

Potrivit declaratiilor lui Mathieu Michel, ministrul belgian pentru digitalizare, „aceasta lege de referinta, prima din lume in genul sau, raspunde unei probleme tehnologice globale care creeaza in acelasi timp oportunitati pentru societatile si economiile noastre”.

Regulamentul european subliniaza importanta:

  • Increderii populatiei in noile tehnologii AI
  • Transparentei privind modul de functionare a sistemelor de inteligenta artificiala
  • Responsabilitatii dezvoltatorilor si furnizorilor de solutii AI

Totodata, cadrul legislativ european are ca obiectiv sa permita dezvoltarea si promovarea inovatiei in acest domeniu tehnologic esential pentru viitorul Europei.

„Prin Legea AI, Europa pune accentul pe importanta increderii, transparentei si responsabilitatii in abordarea noilor tehnologii, asigurand in acelasi timp posibilitatea ca aceasta tehnologie in evolutie rapida sa prospere si sa impulsioneze inovatia europeana”, a declarat Mathieu Michel.

Precursoare la nivel mondial

Votul statelor membre UE a survenit la doua luni dupa ce parlamentarii europeni aprobasera deja, cu amendamente importante, proiectul de lege privind reglementarea AI inaintat de Comisia Europeana in 2021.

Citeste si...
Insectele pot mirosi la fel de bine ca oamenii, desi au un "nas" mult mai mic
Uniunea europeana stabileste un model global pentru reglementarea inteligentei artificiale
Uniunea europeana stabileste un model global pentru reglementarea inteligentei artificiale

Adoptarea acestui cadru legislativ amplu ii confera Uniunii Europene un rol de lider mondial in ceea ce priveste reglementarea domeniului inteligentei artificiale. Analistii considera ca impactul acestei legislatii va fi resimtit dincolo de granitele UE, ea reprezentand un model de urmat si pentru alte state in eforturile de a reglementa adecvat un domeniu tehnologic atat de semnificativ pentru evolutia societatii in ansamblu.

Desi are inca de parcurs un proces birocratic indelungat, noua reglementare europeana in domeniul AI este privita ca o masura esentiala pentru protejarea drepturilor cetatenilor si promovarea unei dezvoltari responsabile si etice a inteligentei artificiale la nivel global. Acesta constituie un prim pas important, insa cadrul legislativ va necesita revizuiri periodice pentru a tine pasul cu evolutiile rapide ale tehnologiei moderne.

Sursa imagini: Unsplash

Subiecte abordate in articol: inteligenta artificiala, reglementare, Uniunea Europeana, ChatGPT, Gemini

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Uniunea europeana stabileste un model global pentru reglementarea inteligentei artificiale