Te-ai intrebat vreodata de ce Dumnezeu pare atat de greu de gasit in lumea moderna? Ei bine, prietene, stai jos, relaxeaza-te si pregateste-te pentru o calatorie prin labirintul credintei si al indoielii. Vom explora impreuna de ce cautarea divinitatii poate fi la fel de frustranta ca incercarea de a prinde un peste cu mainile goale intr-un rau involburat.
Sa incepem cu o observatie simpla: poti explica pana ragusesti ca nu exista nicio dovada concreta a existentei lui Dumnezeu. Tot ce stim despre el provine din cateva carti vechi scrise acum mii de ani. Dar credinciosii devotati vor gasi intotdeauna o scuza convenabila. „Oh, Dumnezeu e transcendent”, vor spune ei. „Nu vrea sa-si impuna prezenta si sa ne afecteze liberul arbitru”. Convenabil, nu-i asa?
Dar stai putin. Daca Dumnezeu e atat de grijuliu cu libertatea noastra de alegere, de ce s-a chinuit sa ne dea instructiuni atat de detaliate despre cum sa traim? Și daca acele instructiuni erau menite sa fie clare si precise, cum se face ca au dat nastere la atatea interpretari contradictorii?
Schisma dupa schisma: Crestinismul se imparte ca celulele la mitoza
Hai sa aruncam o privire la istoria zbuciumata a crestinismului. Inainte de anul 1054, cand Biserica s-a rupt in doua jumatati „universale”, au existat nu mai putin de 21 de schisme majore! Și asta doar in primii 1000 de ani. Ce-i drept, majoritatea ereticilor au fost eliminati fizic (nimic nu spune „iubire crestina” mai bine decat un mic genocid ocazional), dar unele grupuri, precum monofizitii, au supravietuit pana in zilele noastre.
Dupa Marea Schisma din 1054, lucrurile au luat-o razna de-a binelea. Biserica Catolica a suferit 5 schisme inainte de Reforma, apoi inca 5 in timpul Reformei. Intre timp, in Rusia, Old Believers s-au separat de Biserica Ortodoxa pentru ca – tine-te bine – nu le placea cum isi faceau altii semnul crucii. Serios, oameni buni?
Și asta nu e tot. Dupa Reforma au urmat alte 23 de schisme majore pana in prezent. Ultima s-a produs de curand in Biserica Ortodoxa Rusa, cand au rupt legaturile cu Patriarhia Constantinopolului. Aparent, Dumnezeu are o slabiciune pentru dramele ecleziastice.
In total, crestinismul s-a divizat de cel putin 59 de ori de-a lungul istoriei sale. Și asta e o estimare extrem de conservatoare. Probabil ca numarul real e mult mai mare, dar cine mai tine socoteala?
Islamul: Și mai multa dezbinare in numele lui Allah
Daca credeai ca crestinii sunt campioni la dezbinare, stai sa auzi despre Islam. La doar cativa ani dupa moartea lui Mahomed, adeptii sai se certau deja pe tema succesiunii. Și continua sa se omoare reciproc din aceleasi motive pana in ziua de azi. Se pare ca „religia pacii” are o definitie destul de ironica a conceptului.
Dilema credinciosului: Pe ce sa te mai bazezi?
Acum ajungem la miezul problemei. Cu atatea interpretari contradictorii ale „adevarului divin”, pe ce se mai poate baza un biet credincios? E o intrebare cu implicatii profunde, atat teologice cat si practice.
Din punct de vedere teologic, fiecare secta, denominatiune sau confesiune crestina pretinde ca detine adevarul absolut. Practic, fiecare grup spune: „Noi suntem singurii care au dreptate. Ceilalti sunt pe calea pierzaniei”. Unii sunt diplomati si spun ca mantuirea e „mai dificila” pentru cei din afara grupului lor. Altii sunt mai directi: „Doar noi avem cheia Raiului, fraierilor!”
Problema e ca toate aceste afirmatii sunt la fel de nedovedite. E ca si cum ai incerca sa alegi intre mai multe cutii goale, sperand ca intr-una din ele se afla cheia catre viata vesnica. Miza e enorma – sufletul tau nemuritor, daca crezi in asa ceva – dar nu ai nicio modalitate de a verifica daca ai ales corect.
Biblia: Manual de instructiuni sau carte de colorat teologica?
Sa ne indreptam atentia spre originea credintei crestine. In mod ideal, Biblia ar trebui sa reprezinte busola morala si spirituala pentru adeptii sai, nu-i asa? In realitate insa, interpretarea si aplicarea invataturilor biblice in viata de zi cu zi poate fi la fel de descurajanta precum incercarea de a construi un vehicul spatial folosind un manual de utilizare pentru un aparat de tuns iarba, tradus succesiv din chineza in esperanto si apoi in romana, cu ajutorul unui instrument de traducere automata. Complexitatea si ambiguitatea textelor sacre pot crea adesea mai multa confuzie decat claritate pentru credinciosii care cauta indrumare.
Biblia e plina de contradictii si pasaje obscure. Gasesti de toate acolo, de la chemari la pace si iubire universala pana la indemnuri de a masacra popoare intregi. E ca un bufet suedez spiritual – fiecare isi alege ce-i place si ignora restul.
De aceea a aparut conceptul de „succesiune apostolica”. Ideea e ca exista o linie neintrerupta de la apostolii lui Isus pana la liderii religiosi de azi, care au autoritatea de a interpreta corect Scripturile. Dar ghici ce? Nici macar pe asta n-au reusit sa se puna de acord.
Ruleta ruseasca spirituala
In esenta, fiecare credincios joaca un fel de ruleta ruseasca cu sufletul sau. Alegi „gresit” si risti damnarea eterna. Și n-ai nicio modalitate de a verifica daca ai ales bine. Toate grupurile au argumente aparent convingatoare, dar la fel de nedovedibile.
Iti ramane doar… sa crezi. Sa ai incredere oarba ca Dumnezeul tau – acea fiinta aparent categorica, severa si intoleranta – a binecuvantat exact confesiunea ta. Inclusiv cu tot trecutul ei intunecat si plin de controverse.
Sincer, daca as fi Dumnezeu, probabil ca as fi renuntat demult la toata tevatura asta. Imagineaza-ti: vii pe Pamant, le spui oamenilor Adevarul Suprem, mori pentru ei intr-un mod cumplit… si ei transforma totul intr-o sarabanda de certuri, lupte pentru putere si contradictii marunte.
Contradictii care au fost ridicate la rang de chestiuni fundamentale si au stat la baza unor decizii politice majore sau chiar a unor razboaie sangeroase de-a lungul istoriei. Și totul in numele tau! Ce dezamagire trebuie sa fie…
Concluzie: Crestinism sau cazino spiritual?
Cand incepi sa analizezi serios religia, toate aceste contradictii devin evidente. Sigur, la nivel personal poti ignora multe dintre ele si sa traiesti dupa un standard general de bunatate si moralitate. Dar asta are de fapt foarte putin de-a face cu conceptul de mantuire promis initial.
Asadar, dragii mei, iata verdictul final: cand te declari crestin, de fapt intri intr-un imens cazino cosmic. Iti pui sufletul pe masa de joc si speri ca ai ales cartea castigatoare. Abia dupa moarte vei afla daca ai nimerit sau nu.
Ironic, nu? Tocmai asta e esenta credintei tale cand te declari crestin convins – un pariu orb pe viata de apoi. Pariul lui Pascal dus la extrem.
Cine sunt eu sa judec? Poate ca ruleta spirituala e exact sportul extrem de care avea nevoie umanitatea. In definitiv, viata ar fi plictisitoare fara putina incertitudine existentiala, nu?
Ți-a placut aceasta incursiune in lumea paradoxurilor religioase? Distribuie articolul prietenilor tai si lasa un comentariu cu parerea ta. Sunt curios ce crezi – e credinta un pariu riscant sau o ancora stabila intr-o lume haotica?
Sursa imaginii: Unsplash
Subiecte abordate in articol: religie, crestinism, schisme religioase, credinta, scepticism
Acesta este un articol de opinie bazat pe observatii personale si reflectii asupra istoriei religiilor. Pentru informatii factuale precise despre doctrine si istoria Bisericii, consultati surse academice de specialitate.