28.5 C
București
18 iunie 2024

Coaste de porc la gratar cu marinada savuroasa – O reteta picanta si usor de pregatit

Citeste si ...

Iata o reteta perfecta pentru zilele insorite de vara, cand aveti chef de un gratar reusit in aer liber. Coastele de porc marinate sunt un deliciu culinar care va incanta toata familia sau prietenii. Aceasta marinada picanta confera carnii un gust intens si aromat, transformand-o intr-un adevarat rasfat pentru simturile voastre gustative.

„Bucatarul talentat actioneaza nu doar cu mainile, ci si cu inima.” – Aceasta reteta este o dovada in acest sens, combinand ingrediente simple, intr-un mod ingenios, pentru a obtine o savoare de exceptie.

Ingrediente

  • 1,5 kg coaste impanate de porc
  • 350 ml + 100 ml apa
  • 350 ml vin rosu
  • 100 ml ketchup
  • 100 ml otet din vin rosu
  • 2 linguri sos picant
  • 2 linguri mustar
  • 4 linguri unt
  • Sare
  • Piper

Mod de preparare

Coaste de porc la gratar cu marinada savuroasa – O reteta picanta si usor de pregatit
Coaste de porc la gratar cu marinada savuroasa – o reteta picanta si usor de pregatit
  1. Pornind cu pregatirea marinarii, se portioneaza coastele si se asaza intr-un vas incapator. Intr-un vas separat, se aduc la fierbere 350 ml apa, vinul rosu si otetul. Aceasta combinatie aromata se toarna apoi peste coaste si se lasa la marinat timp de 45 de minute.
  2. Urmatorul pas este amestecarea urmatoarelor ingrediente: ketchup, 100 ml apa, sosul picant, mustar, untul topit, sare si piper. Se amesteca bine si se acopera vasul pentru a lasa marinada sa se infierbante timp de 30 de minute.
  3. Cand gratarul este bine incins, scoateti coastele din apa cu otet si asezati-le pe gratar. Ungeti-le in permanenta cu marinada fierbinte, lasandu-le sa se rumeneasca aproximativ 8 minute pe fiecare parte.

Tabelul nutritional (per portie)

Valoare nutritionalaCantitate
Calorii450
Proteine28g
Grasimi25g
Carbohidrati12g

Aceasta reteta este suficienta pentru 4-6 portii generoase.

Timpul total de preparare: 1 ora si 30 de minute.

Trucuri si sfaturi pentru o reteta reusita

  • Pentru a obtine o textura extra crocanta, puteti presara coastele cu putin pesmet sau faina inainte de a le pune pe gratar.
  • Nu ezitati sa experimentati cu diverse combinatii de sosuri pentru marinada, adaugand condimente precum usturoi, chili sau ierburi aromatice dupa preferinte.
  • Asigurati-va ca aveti la indemana un instrument pentru a intoarce coastele cu grija pe gratar, evitand astfel scurgerile de marinada sau desprinderea carnii de pe oase.
  • Pentru un plus de savoare, puteti servi coastele de porc marinate alaturi de un sos cremos sau o garnitura de legume proaspete.
Citeste si...
Prajitura Alba ca Zapada cu Crema de Cocos - Reteta Usoara, Pas cu Pas

Beneficiile pentru sanatate si avertismente

Desi gustoase, coastele de porc sunt bogate in grasimi saturate, deci este recomandat sa le consumati cu moderatie. Totusi, aceasta reteta ofera si cateva beneficii nutritionale:

  • Proteine de inalta calitate, esentiale pentru construirea si repararea tesuturilor musculare.
  • Fier si zinc, minerale importante pentru un sistem imunitar sanatos.
  • Vitamina B12, necesara pentru formarea celulelor rosii din sange.

Cu toate acestea, trebuie sa fiti atenti la aportul ridicat de sodiu din sosul de marinada si sa limitati consumul in cazul anumitor afectiuni precum hipertensiune arteriala sau boli renale.

Intrebari frecvente

Intrebare 1: Pot folosi alt tip de carne in locul coastelor de porc?

Raspuns 1: Desigur, aceasta marinada picanta se potriveste de minune si cu alte tipuri de carne, precum pulpe de pui, antricot de vita sau chiar peste gras, precum somon sau ton.

Intrebare 2: Cat timp pot pastra coastele marinate la frigider?

Raspuns 2: Pentru un gust optim, va recomandam sa consumati coastele marinate in maximum 48 de ore de la preparare. Pastrati-le acoperite in frigider pentru a preveni uscarea carnii.

Intrebare 3: Pot folosi alt tip de vin in locul vinului rosu?

Raspuns 3: Vinul rosu adauga o nota specifica de aroma, insa puteti inlocui cu vin alb sau vin de orez, daca preferati o savoare mai delicata.

Intrebare 4: Pot prepara aceasta reteta si in cuptor?

Raspuns 4: Absolut! Desi gratarul adauga o textura speciala, puteti coace coastele marinate si in cuptor, la temperatura medie, aproximativ 45 de minute sau pana cand carnea este complet facuta.

Nu ezitati sa incercati aceasta reteta savuroasa de coaste de porc la gratar. Invitati-va prietenii si familia la un gratar de neuitat si bucurati-va de aromele intense si gustul picant al acestei preparate delicioase.

Pofta buna!

Image source: Social Media

Subiecte abordate in articol: coaste de porc la gratar, reteta marinata, preparare gratar, reteta picanta, gustari de vara

Citeste si...
Mini Quiche-uri cu Surimi si Ceapa Verde: O Gustare Delicioasa si Rafinata

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Coaste de porc la gratar cu marinada savuroasa – O reteta picanta si usor de pregatit