28.5 C
București
19 iunie 2024

Ce trebuie sa faca romanii cand aparatele de colectare a ambalajelor nu functioneaza in magazine

Ministrul Mediului avertizează: "Magazinele trebuie să preia manual PET-urile și să restituie garanția"

Citeste si ...

Sosirea verii si a sezonului cald a readus in atentia publica problema returnarii ambalajelor de bauturi prin sistemul de garantie-returnare (SGR). Cu temperaturi ridicate, consumul de bauturi racoritoare creste, iar romanii sunt din ce in ce mai ingrijorati cand aparatele automate de colectare a PET-urilor si dozelor de aluminiu dau rateuri sau nu functioneaza deloc. Insa, potrivit ministrului Mediului, Mircea Fechet, magazinele au obligatia de a prelua manual ambalajele si de a restitui garantia de 50 de bani pentru fiecare PET returnat, chiar si atunci cand masinariile de reciclare sunt defecte.

Sistemul garantie-returnare, implementat in noiembrie 2023, are ca scop descurajarea aruncarii la intamplare a ambalajelor si incurajarea reciclarii prin stimulente financiare. Cu toate acestea, in ultimele luni, tot mai multi consumatori s-au confruntat cu o problema: aparatele automate de returnare a PET-urilor si dozelor de aluminiu sunt frecvent defecte sau chiar complet nefunctionale in unele magazine.

„Eu folosesc sistemul garantie-returnare in fiecare weekend si, pana acum, fie am fost mai norocos, fie in judetul Bacau lucrurile functioneaza mai bine decat in alte judete, dar deocamdata nu mi s-a intamplat sa constat ca vreunul dintre aparatele de preluare automata sa nu functioneze”, a declarat Mircea Fechet pentru Ziare.com.

Obligatia magazinelor de a prelua manual ambalajele

Ce trebuie sa faca romanii cand aparatele de colectare a ambalajelor nu functioneaza in magazine
Ce trebuie sa faca romanii cand aparatele de colectare a ambalajelor nu functioneaza in magazine

Conform Hotararii de Guvern 1.074/2021 care reglementeaza sistemul garantie-returnare, magazinele sunt obligate sa ofere posibilitatea consumatorilor de a returna ambalajele inscrise in sistem, indiferent daca aparatul automat este functional sau nu.

 1. Magazinele trebuie sa accepte ambalajele returnate manual, chiar si atunci cand instalatiile automate sunt defecte.
 2. Contravaloarea garantiei de 50 de bani/ambalaj trebuie restituita la casa de marcat, fie in numerar, fie prin deducere din valoarea cumparaturilor.

„Lucram deja la un proiect de hotarare de guvern in care sa specificam foarte clar ca, in masura in care RVM-ul (n.r. aparatul de reciclare) nu functioneaza, magazinul respectiv este obligat sa preia manual acele ambalaje”, a precizat Mircea Fechet.

Citeste si...
Elena Lasconi, sceptica fata de alianta USR cu PMP si Forta Dreptei: "Nu cred ca acum este o solutie"

Cum functioneaza sistemul de garantie-returnare in Romania

AmbalajGarantie
Sticla50 bani
Plastic (PET)50 bani
Aluminiu (doze)50 bani
 • Consumatorul plateste initial o garantie de 50 de bani pentru fiecare ambalaj de bautura cumparat (sticla, PET sau doza de aluminiu).
 • Dupa ce goleste ambalajul, acesta poate fi returnat la magazin prin introducerea in aparatele speciale, numite RVM (reverse vending machines).
 • Garantia de 50 de bani este restituita pentru fiecare ambalaj returnat.
 • Ambalajele colectate sunt reciclate, reducand astfel cantitatea de deseuri care ajung la groapa de gunoi.

Avantaje ale sistemului garantie-returnare:

 1. Reduce poluarea cu ambalaje aruncate la intamplare in natura.
 2. Creste reciclarea deseurilor de ambalaje.
 3. Stimuleaza責comportamentul ecologic al consumatorilor.

„Este un lucru pe care il voi scrie in hotararea de guvern ca sa fie clar pentru toata lumea”, a subliniat Mircea Fechet despre obligatia magazinelor de a prelua manual ambalajele atunci cand aparatele sunt defecte.

Probleme intampinate de consumatori cu aparatele de reciclare

In ciuda avantajelor evidente ale sistemului SGR, multi romani s-au plans in ultima perioada de faptul ca aparatele de colectare automata din magazine sunt frecvent defecte sau chiar complet nefunctionale. Acest lucru ii impiedica sa isi recupereze garantia platita la cumparare si descurajeaza reciclarea.

 1. Erori si defectiuni frecvente ale aparatelor
 2. Lipsa de personal instruit pentru gestionarea problemelor
 3. Infrastructura insuficienta in unele zone

Pentru a evita astfel de situatii neplacute, ministrul Mediului promite ca va clarifica obligatiile magazinelor printr-un nou act normativ. Scopul este ca returnarea ambalajelor sa se poata face cu usurinta, indiferent daca instalatiile automate functioneaza sau nu.

Unde se duc ambalajele colectate prin SGR?

Potrivit Ministerului Mediului, in primele 5 luni de la implementarea SGR (noiembrie 2023 – martie 2024), s-au colectat peste 750 de milioane de ambalaje prin acest sistem:

 • 430 milioane PET-uri
 • 320 milioane doze de aluminiu

Intreaga cantitate de ambalaje colectata este preluata de catre organizatiile care implementeaza si gestioneaza sistemul garantie-returnare si trimisa catre reciclatori autorizati. Aceste organizatii asigura finantarea integrala a sistemului SGR din garantiile incasate de la comercianti.

Autoritatile se asteapta ca sistemul garantie-returnare sa creasca dramatic ratele de reciclare pentru ambalaje in urmatorii ani, ajungand pana la 90% pentru PET-uri si doze de aluminiu.

In concluzie, desi implementarea sistemului de garantie-returnare a ambalajelor a intampinat unele probleme tehnice la inceput, acesta pare sa fie un succes din punctul de vedere al colectarii si reciclarii. Ministerul Mediului promite insa ca va reglementa mai clar obligatiile magazinelor de a prelua manual ambalajele atunci cand aparatele de reciclare nu functioneaza.

Citeste si...
Gogosi pufoase gustoase de post - Reteta delicioasa pentru ti mici bucatari

Partajati acest articol pentru a informa si pe altii despre drepturile si obligatiile prevazute de sistemul garantie-returnare! Lasati un comentariu cu experientele dumneavoastra legate de reciclarea PET-urilor si dozelor de aluminiu prin acest sistem.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Ce trebuie sa faca romanii cand aparatele de colectare a ambalajelor nu functioneaza in magazine