26.6 C
București
25 iunie 2024

Fara acces la apa potabila pentru jumatatea populatiei judetului Botosani

Conform statisticilor, peste jumătate din populația județului Botoșani nu are acces la apă potabilă și canalizare, trăind în condiții asemănătoare Evului Mediu. Autoritățile promit investiții, dar progresele sunt lente.

Citeste si ...

Conform statisticilor oficiale, mai bine de jumatate din populatia judetului Botosani nu beneficiaza de acces la servicii fundamentale precum apa potabila si canalizarea. Aceasta situatie ii mentine pe numerosi botosaneni in conditii de trai asemanatoare Evului Mediu, la aproape 35 de ani de la caderea regimului comunist.

Datele prezentate de Directia de Sanatate Publica Botosani arata ca, dintr-un total de 455.438 de locuitori ai judetului, doar 163.241 aveau acces la apa potabila in 2023, fiind deserviti de doar 18 zone de aprovizionare cu apa. Aceste cifre alarmante semnaleaza esecul autoritatilor judetene de a imbunatati calitatea vietii pentru majoritatea populatiei.

Doar 56% din locuitorii judetului sunt conectati la reteaua de apa

Situatia precara este confirmata si de Nova Apaserv, operatorul de apa si canalizare al judetului Botosani. Conform propriilor analize, gradul de conectare al populatiei la reteaua de apa este de doar 56%, in timp ce la reteaua de canalizare procentul este si mai mic, de 45%.

Din cele 78 de unitati administrativ-teritoriale din judet, doar 45 de comune si 7 orase beneficiaza de aprovizionare cu apa potabila. Cea mai defavorizata zona este cea de nord-est a judetului, dar exista numeroase localitati situate la doar 20 de kilometri de municipiul Botosani care nu au acces la aceste utilitati esentiale.

„In aceste conditii, majoritatea locuitorilor din mediul rural sunt nevoiti sa foloseasca toalete in fundul curtii si sa utilizeze apa din fantani pentru treburile casnice si consumul zilnic,” precizeaza sursa citata.

Investitii cu fonduri europene insuficiente pentru rezolvarea problemei

Fara acces la apa potabila pentru jumatatea populatiei judetului botosani
Fara acces la apa potabila pentru jumatatea populatiei judetului botosani

Desi in ultimii ani s-au realizat investitii cu fonduri europene in infrastructura de apa si canalizare a judetului, acestea s-au dovedit a fi insuficiente pentru a acoperi nevoile intregii populatii. Consecintele lipsei accesului la servicii de baza se resimt in special in zonele rurale, unde nivelul de trai este oricum mai precar.

Reprezentantii autoritatilor locale recunosc existenta acestei probleme majore si sustin ca se depun eforturi pentru atragerea de noi fonduri si demararea unor proiecte ample de extindere si modernizare a retelelor de apa si canalizare. Totusi, progresele sunt lente, iar botosanenii sunt nevoiti sa mai astepte pentru a se bucura de conditii decente de trai.

Lipsa accesului la utilitati esentiale precum apa curenta si canalizarea condamna o mare parte a populatiei judetului Botosani la un nivel de trai inadecvat pentru secolul XXI. Aceasta situatie perpetueaza decalajele dintre zonele rurale si urbane si evidentiaza necesitatea unor investitii masive in infrastructura de baza, pentru a asigura drepturi fundamentale tuturor cetatenilor, indiferent de locul in care traiesc.

Sursa: Monitorul de Botosani |

Citeste si...
Marea Britanie acuza China de furnizarea unui „ajutor letal" Rusiei in Razboiul din Ucraina

Sursa imagini: Getty Images |

Subiecte abordate in articol: apa potabila, canalizare, Botosani, acces la utilitati

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole