Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, a subliniat importanta mentinerii unei „linii rosii” in cadrul coalitiei de guvernare in timpul campaniei electorale. Potrivit acestuia, abordarea alegerilor a fost una „mai matura”, fara incidente majore. Declaratiile premierului vin in contextul intensificarii dezbaterilor si acuzatiilor dintre partidele politice in lupta pentru castigarea alegerilor locale si europarlamentare din 2024.
Mentinerea „liniei rosii” in campania electorala
Marcel Ciolacu a afirmat ca, la nivelul coalitiei de guvernare si al conducerii acesteia, s-a mentinut o „linie rosie” care nu a fost depasita in campania electorala. Acest lucru este considerat foarte important de liderul social-democrat, deoarece arata maturitatea si responsabilitatea actorilor politici implicati.
„E adevarat, una e cand se depaseste linia rosie – si ati vazut ca, totusi, la nivel de coalitie si de conducere de coalitie, s-a tinut, s-a mentinut aceasta linie rosie, pe care nu am depasit-o, ceea ce e foarte important.”
Distinctia clara intre campania electorala si activitatea guvernamentala
Ciolacu a evidentiat faptul ca, pentru prima data dupa 30 de ani, se face o distinctie clara intre campania electorala, Guvernul Romaniei si administratiile locale. Aceasta separare a responsabilitatilor si a activitatilor este vazuta ca o abordare mai matura si in concordanta cu asteptarile cetatenilor.
„Cel mai important lucru – si ma bucur ca am aici si administratia locala, dar si un membru al Guvernului – e faptul ca dupa 30 si ceva de ani, fiindca ati trait multe dintre campanii si ati vazut multe lucruri intamplate, vedeti ca se face o distinctie foarte clara intre campania electorala, Guvernul Romaniei si administratiile locale.”
Lipsa campaniei electorale in activitatea guvernamentala
Premierul a subliniat ca in Guvernul Romaniei nu se face campanie electorala si nu se face politica, ci se desfasoara activitatea pentru care executivul a fost ales. Aceasta delimitare clara intre campaniile electorale si activitatea guvernamentala este vazuta ca un semn pozitiv al maturitatii politice.
„In Guvernul Romaniei nu se face campanie electorala, nu se face politica, ne facem treaba pentru care ne-ati ales si vom continua asa.”
Promovarea unei campanii decente si responsabile
In contextul alegerilor locale, Marcel Ciolacu a facut referire la declaratiile nepotrivite ale unui candidat liberal fata de un primar social-democrat. El a subliniat ca a indemnat colegii sai sa promoveze o campanie decenta, concentrata pe realizarile obtinute, pe recunoasterea lucrurilor care trebuie imbunatatite si pe stabilirea prioritatilor si a termenelor pentru implementarea lor.
„Fiecare alegem cum facem campania. Eu am rugat pe colegii mei sa facem o campanie decenta, sa promovam ceea ce am facut, sa recunoastem ceea ce nu am facut, dar trebuie sa facem urgent, sa anuntam prioritatile, sa dam niste termene, astfel incat cetatenii sa poata urmari aceste lucruri.”
Evitarea atacurilor impotriva presei
Unul dintre cele mai mari greseli pe care le pot face politicienii in campania electorala, conform lui Ciolacu, este sa atace presa. Liderul PSD a subliniat ca nu a procedat niciodata in acest fel si a acceptat critic ile si glumele la adresa sa, considerand ca o persoana publica trebuie sa aiba umor si sa accepte critica.
„Una dintre cele mai mari greseli pe care le poate face un politician (…) este sa inceapa sa reclame presa. N-am facut niciodata asa. Sunt unul dintre cei mai criticati, despre care apar diverse glume (…) Cand intri, cand esti o persoana publica, trebuie sa ai si umor, trebuie sa accepti sa fii si criticat.”
Declaratiile premierului Marcel Ciolacu evidentiaza importanta mentinerii unui ton decent si responsabil in campania electorala, evitarea exceselor si a atacurilor personale, precum si separarea clara a activitatilor electorale de activitatea guvernamentala. Aceste principii sunt vazute ca un semn al maturitatii politice si al respectului fata de cetateni si democratie.
Ramane de vazut in ce masura aceste principii vor fi respectate de toate partidele politice in campania electorala care se intensifica, iar cetatenii vor putea aprecia si sanctiona la urne comportamentul actorilor politici.
Sursa de expertiza: Declaratiile premierului Marcel Ciolacu, liderul PSD, citate in articolul de presa.
Impartasiti acest articol pentru a promova o campanie electorala decenta si responsabila. Lasati un comentariu cu opiniile dumneavoastra despre comportamentul politic si principiile care ar trebui respectate in alegerile din 2024.
Image source: Getty Images
Subiecte acoperite in articol: campanie electorala, Marcel Ciolacu, PSD, presa, alegeri 2024