16 C
București
22 mai 2024

Palestinienii comemoreaza „Nakba” 1948 in umbra razboiului din Gaza

Palestinienii au comemorat miercuri "Nakba" sau "catastrofa" din 1948, marcând momentul când sute de mii de persoane au fost deposedați de casele lor în războiul de la nașterea statului Israel, pe fondul luptelor care se desfășurau în ruinele din Gaza.

Citeste si ...

In timp ce luptele continua sa faca ravagii in Fasia Gaza, palestinienii au marcat miercuri una dintre cele mai semnificative zile de tristete din istoria lor. Comemorarea de anul acesta a fost dominata de soarta celor aproximativ doua milioane de palestinieni din Gaza, majoritatea traind in adaposturi temporare dupa ce si-au pierdut casele in urma campaniei israeliene declansata in urma atacului condus de Hamas asupra Israelului in octombrie anul trecut.

„Nu exista catastrofa mai rea decat aceasta”, a declarat Umm Mohammed, in varsta de 80 de ani, care a supravietuit Nakbei initiale ca un copil in orasul sudic Beersheba, inainte de a ajunge in Gaza, unde a trait cea mai mare parte a vietii si unde acum locuieste intr-un cort in orasul sudic Rafah. „Am fost aici timp de aproximativ 80 de ani si o catastrofa ca aceasta nu am vazut niciodata. Casele noastre au disparut, copiii nostri au disparut, proprietatile noastre au disparut, aurul nostru a disparut, veniturile noastre au disparut – nu a ramas nimic. Ce ne-a mai ramas sa plangem?”

Palestinienii comemoreaza
Palestinienii comemoreaza "Nakba" 1948 in umbra razboiului din Gaza 10

Refugiati in propriile lor case

Campania israeliana de sapte luni, care a transformat o mare parte din Fasia Gaza intr-un camp de ruine si cladiri distruse, a ucis peste 35.000 de palestinieni si a relocat majoritatea populatiei, starnind temeri printre multi de o a doua Nakba in care ar fi fortati sa paraseasca Gaza complet.

Pentru multi dintre descendentii refugiatilor din 1948, pastrarea vie a amintirilor despre ceea ce au pierdut parintii si bunicii lor ramane o prioritate importanta. Dar pentru unii, experienta ultimelor luni a depasit povestile vechi ale familiilor alungate din satele lor.

Palestinienii comemoreaza
Palestinienii comemoreaza "Nakba" 1948 in umbra razboiului din Gaza 11

„Mama si tatal meu mi-au povestit despre Nakba, prima, dar aceasta Nakba de aici este mai rea”, a spus Faridah Abu Artema, in varsta de 58 de ani, asezata intr-un camping de corturi langa Rafah. „Aceasta este distrugere. Ne-au distrus – ceea ce am vazut, nimeni altcineva nu a vazut. Aceasta este o tragedie.”

Citeste si...
10 Puncte-cheie din Declaratia ruso-chineza: Solicitari SUA, consolidarea legaturilor militare si energie

Remembering Nakba: Punctul de pornire al conflictului Palestinian-Israelian

Ziua comemorarii Nakba din 15 mai marcheaza inceputul razboiului din 1948, cand statele arabe vecine au atacat Israelul o zi dupa ce noul stat si-a declarat independenta in urma retragerii fortelor britanice din ceea ce era atunci numit Palestina.

Palestinienii comemoreaza
Palestinienii comemoreaza "Nakba" 1948 in umbra razboiului din Gaza 12
  • Sute de mii de palestinieni si-au parasit casele: Luptele au durat luni de zile si au costat mii de vieti, cu aproape 800.000 de palestinieni fugind din case sau alungati din sate in ceea ce este acum Israel, cei mai multi in taberele de refugiati improvizate.
  • Tabere de refugiati devenite orase: De-a lungul anilor, zeci de tabere de refugiati s-au transformat in orase dense populate, raspandite in intregul Orientul Mijlociu, unde refugiatii din 1948 si descendentii lor reprezinta aproape jumatate din populatia palestiniana totala.
  • Zile de doliu anuale: Evenimentele de marcare a aniversarii Nakba au avut loc si la Ramallah, principalul oras din Cisiordania ocupata, unde mii de persoane purtand steaguri palestiniene au defilat, purtand semne cu numele satelor bunicilor lor.

Potrivit cifrelor Natiunilor Unite, in prezent peste 5,9 milioane de palestinieni sunt inregistrati ca refugiati in Cisiordania, Fasia Gaza, Iordania, Liban si Siria, pe langa o populatie de diaspora din intreaga lume.

Protestele pentru comemorarea Nakba se transforma in ciocniri

LocatieDescriere
RamallahUn student in varsta de 20 de ani la Universitatea Bir Zeit, rezident in tabara de refugiati Jalazoun la nord de Ramallah, a fost ucis intr-o ciocnire cu fortele israeliene.
Iordania si LibanAu fost planificate proteste in Iordania si Liban, unde aproximativ doua milioane de palestinieni sunt inregistrati ca refugiati de agentia ONU pentru ajutorarea palestinienilor (UNRWA).

Luptele dintre militanti si fortele israeliene s-au intensificat miercuri in Gaza, inclusiv in orasul sudic Rafah, care a fost un refugiu pentru civili, intr-o crestere a razboiului de peste sapte luni care a ucis zeci de mii de palestinieni.

Citeste si...
Ministrul Apararii Israelului critica planurile lui Netanyahu pentru Fasia Gaza dupa razboi

Hezbollah a declarat ca a lansat miercuri un atac cu drone la o baza militara la vest de Tiberias, Israel, cea mai adanca lovitura pe teritoriul israelian de cand gruparea armata libaneza a inceput schimbul de focuri cu Israelul in paralel cu razboiul din Gaza.

Intr-o alta demonstratie a escaladarii tensiunilor, un fost ofiter al armatei indiene in serviciul ONU a fost ucis in Gaza cand vehiculul sau a fost lovit de ceea ce ONU a numit foc de tanc in Rafah, unde doar tancurile israeliene sunt prezente.

In concluzie, ziua comemorarii Nakba este un memento dureros al dezradacinarii palestinienilor in 1948, dar si o amintire vie a ciclului nesfarsit de violenta care continua sa-i afecteze vietile si in ziua de azi. Pe masura ce luptele se intensifica in Gaza, comemorarea de anul acesta evidentiaza suferinta constanta a civililor prinsi in calea conflictului.

Distribuiti acest articol pentru a ajuta la constientizarea situatiei tragice a palestinienilor si lasati un comentariu cu gandurile dvs. despre conflict si solutiile posibile pentru pace.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole