23.8 C
București
16 iunie 2024

Razboiul din Ucraina: Deficitul de munitii reprezinta o provocare majora pentru Kiev

Rusia produce muniții de artilerie de 3 ori mai repede și de 4 ori mai ieftin decât aliații Ucrainei. Această discrepanță reprezintă o provocare majoră pentru forțele armate ucrainene în lupta împotriva invaziei ruse.

Citeste si ...

Armata ucraineana se confrunta cu o lipsa acuta de munitii in lupta impotriva invaziei ruse, potrivit unei analize recente realizate de firma de consultanta in management Bain & Company. Cifrele prezentate arata ca fabricile rusesti ar urma sa produca sau sa reconditioneze aproximativ 4,5 milioane de proiectile de artilerie in acest an, comparativ cu o productie combinata de doar 1,3 milioane de proiectile in tarile europene si SUA.

Acest dezavantaj numeric este insotit si de un decalaj de costuri semnificativ. In timp ce un obuz de 155 mm, tipul fabricat de tarile NATO, costa in medie 4.000 de dolari, Rusia plateste aproximativ 1.000 de dolari pentru un proiectil de 152 mm similar. Aceasta inseamna ca Moscova poate produce munitii de artilerie la un sfert din costul aliatiilor occidentali.

„Adesea, cu doar unul, doua sau trei obuze, putem distruge complet o tinta,” a declarat locotenentul Kostiantin, al carui batalion lupta impotriva ofensivei ruse in regiunea Harkov. Cu toate acestea, el a subliniat ca trupele ucrainene au nevoie de mai multe provizii pentru a putea tine piept avalansei de foc rusesti.

Ucraina a primit intariri, dar criza nu este depasita

Desi Ucraina a primit recent un val de munitii NATO prin deblocarea ajutorului militar american si o initiativa gestionata de Cehia, criza aprovizionarii nu este depasita. Soldatii de pe linia frontului spun ca, pentru fiecare obuz pe care il trag, invadatorii rusi pot raspunde cu cinci proiectile.

Un alt soldat ucrainean, cunoscut sub numele de cod „Bolt”, a evidentiat lipsa rachetelor antitanc furnizate de Marea Britanie. „Avem o lipsa de N-LAW si avem nevoie de mai multe,” a declarat el, multumindu-le aliatior occidentali pentru sprijin, dar rugandu-i sa furnizeze si mai multe munitii.

Razboiul din ucraina: deficitul de munitii reprezinta o provocare majora pentru kiev
Rusia produce de 3 ori mai multe munitii decat aliatii ucraineni, la un cost de 4 ori mai mic. Cum va influenta acest lucru cursul razboiului?

Fabricile ar putea decide soarta razboiului

Analistii avertizeaza ca fabricile unde se produc arme si munitii ar putea decide soarta razboiului din Ucraina. Compania britanica Thales, care asambleaza racheta N-LAW, a dublat deja productia de la inceputul anului si are planuri de a o dubla din nou.

Citeste si...
Crema Catalana, un Desert Delicios si Usor de Preparat

Cu toate acestea, cresterea capacitatii de productie in Occident ar putea fi inca insuficienta pentru a compensa avantajul numeric si de costuri al Rusiei. Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel la aliati sa intensifice eforturile de a colecta fonduri pentru achizitionarea de obuze, recunoscand ca tara sa este inca dependenta de ajutorul militar extern.

Desi armata ucraineana a reusit sa opreasca inaintarea rusilor in unele zone, precum Harkov, criza munitiei ramane o provocare majora. Fara un aflux constant de provizii, Kievul ar putea fi nevoit sa cedeze teren valuluisuprematiei de foc a Moscovei. Soarta conflictului pare sa se joace in fabricile de armament din ambele tabere, o cursa contracronometru in care resursa decisiva este stocul de munitii.

Sursa imagini: Facebook
Subiecte abordate in articol: razboi Ucraina, munitii, armata rusa, deficite, productie armament

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Razboiul din ucraina: deficitul de munitii reprezinta o provocare majora pentru kiev