22.8 C
București
25 mai 2024

ElevenLabs lanseaza aplicatia de citire a ecranului cu voce AI

Startup-ul ElevenLabs a lansat o aplicație gratuită de citire cu voce AI pentru a îmbunătăți accesibilitatea, dar ridică îngrijorări privind deepfake-urile vocale și etica AI.

Citeste si ...

ElevenLabs Inc., un startup ce creeaza tehnologie de clonare a vocilor artificiale (AI), a lansat discret saptamana trecuta prima sa aplicatie destinata consumatorilor generali. Aplicatia, denumita ElevenLabs Reader: AI Audio, poate citi pagini web, PDF-uri si alte documente cu voce tare, in alegerea utilizatorului dintre 11 voci diferite. Cititorul de ecran este in prezent gratuit pentru a fi descarcat si utilizat.

Lansarea marcheaza intrarea unicornului AI de voce pe piata de consum mai larga si ofera o aplicatie a tehnologiei sale in afara cazurilor de utilizare cele mai populare, cum ar fi vocea in jocuri video si nararea de carti audio. In ianuarie, startup-ul a strans 80 de milioane de dolari intr-o runda de finantare care l-a evaluat la 1,1 miliarde de dolari.

Compania cu sediul in New York a declarat la acel moment ca va folosi acei bani pentru a-si extinde sfera de activitate, si anume devenind o firma de productie media prin parteneriate in lumea divertismentului.

Majoritatea aranjamentelor sale s-au concentrat pana acum pe continutul axat pe audio, cum ar fi un acord cu HarperCollins Publishers pentru a produce versiuni audio ale cartilor din catalogul retrospectiv in diverse limbi. Startup-ul cauta sa-si vanda tehnologia de dublare catre creatorii YouTube, studiourile de film si editorii de stiri.

Cu aceasta noua aplicatie, ElevenLabs va concura cu tehnologia cititoarelor de ecran existente, precum si cu instrumentele vocale oferite de multe publicatii de stiri.

Caracteristici cheie:

 • Aplicatia gratuita ofera 11 voci AI diferite pentru a citi continut web, PDF-uri etc.
 • Prima aplicatie de consum larga de la startup-ul AI de voce de unicorn
 • Concurenta cu cititoarele de ecran si instrumentele vocale existente
 • Extindere planificata in productia de media si divertisment prin parteneriate

Desi ElevenLabs a fost cuprinsa de mania IA inconjurand startup-urile tehnologice, ea a ridicat, de asemenea, ingrijorari ca tehnologia sa ar putea fi folosita pentru a semana confuzie si a crea deepfake-uri inselatoare ale persoanelor proeminente. In 2023, compania a declarat ca instrumentele sale au fost folosite in „scopuri rau intentionate” si ca nu va mai permite utilizatorilor neprofesionisti sa creeze voci personalizate. Cu toate acestea, aproape un an mai tarziu, ElevenLabs a suspendat un utilizator dupa ce acesta a creat o replica a vocii presedintelui american Joe Biden, care a fost apoi folosita pentru a indemna oamenii sa nu voteze la alegerile primare din New Hampshire.

Citeste si...
Noul Moto G85 - Performanta accesibila cu camera duala de 50MP si afisaj curbat

„Suntem dedicati prevenirii utilizarii abuzive a instrumentelor de IA audio si luam foarte in serios orice incidente de utilizare abuziva”, a declarat compania intr-o declaratie la acel moment.

ElevenLabs a fost una dintre mai multe companii care au semnat un acord in februarie, la Conferinta de Securitate de la Munchen, pentru a preveni ca IA sa fie folosita pentru a induce in eroare alegatorii din alegerile viitoare.

Adoptarea tehnologiei pe scara larga atrage ingrijorari etice

AvantajeDezavantaje
Accesibilitate sporita prin citirea documentelor cu voce tarePotential de utilizare abuziva cum ar fi deepfake-urile vocale
Experienta de utilizare imbunatatita prin voci AI naturaleIngrijorari privind confidentialitatea si securitatea datelor
Potential pentru parteneriate media si divertisment de succesPosibile probleme etice si de reglementare

Desi cititoarele de ecran bazate pe IA precum aplicatia ElevenLabs promit o mai mare accesibilitate si o experienta imbunatatita pentru utilizatori, adoptarea pe scara larga a acestei tehnologii ridica, de asemenea, ingrijorari etice si de securitate.

ElevenLabs lanseaza aplicatia de citire a ecranului cu voce AI
ElevenLabs lanseaza aplicatia de citire a ecranului cu voce AI 4

Printre principalele probleme se numara:

 1. Deepfake-uri vocale si dezinformare
  • Capacitatea de a genera voci foarte asemanatoare cu cele ale persoanelor reale ar putea fi folosita pentru a raspandi dezinformarea si stirile false
  • Crearea de deepfake-uri vocale ale liderilor politici sau ale altor persoane publice ar putea induce publicul in eroare si submina institutiile democratice
 2. Confidentialitatea si securitatea datelor
  • Clonarea vocilor folosind mostre audio existente ridica ingrijorari cu privire la consimtamantul si drepturile de proprietate intelectuala
  • Datele vocale utilizate pentru a antrena sistemele AI ar putea contine informatii personale sensibile
 3. Probleme etice si de reglementare
  • Lipsa unor linii directoare etice si a cadrului de reglementare ar putea duce la utilizari daunatoare sau ilegale
  • Este necesara o supraveghere atenta pentru a proteja drepturile si siguranta publicului

In timp ce ElevenLabs si alte companii de tehnologie AI vocala iau masuri pentru a aborda aceste probleme, inclusiv semnarea acordului de la Munchen, adoptarea pe scara larga a acestei tehnologii va necesita un dialog continuu intre dezvoltatori, organisme de reglementare si public.

„Desi tehnologia de clonare vocala AI deschide noi orizonturi pentru accesibilitate si divertisment, trebuie sa fim atenti la potentialele sale consecinte negative”, a declarat Cristina Popescu, expert in etica a IA la Universitatea din Bucuresti. „Societatea are nevoie de un cadru etic si de reglementare solid pentru a se asigura ca aceasta tehnologie este folosita in mod responsabil si in beneficiul tuturor.”

 • ElevenLabs a lansat o aplicatie gratuita de citire a ecranului cu voce AI pentru consumatori
 • Reprezinta prima incursiune in piata de consum pentru startup-ul evaluat la 1,1 miliarde USD
 • Tehnologia aduce beneficii de accesibilitate, dar ridica si ingrijorari etice si de securitate
 • Va fi necesara o supraveghere atenta pe masura ce utilizarea vocilor AI avanseaza
Citeste si...
OnePlus Open 2: O actualizare incantatoare pentru fanii telefoanelor pliabile

Adoptarea pe scara larga a tehnologiei de clonare vocala AI precum aplicatia ElevenLabs Reader va necesita unDialog continuu intre dezvoltatori, organisme de reglementare si public pentru a asigura un echilibru intre beneficiile oferite si potentialele riscuri. Odata cu impactul transformator al vocilor AI asupra industriilor media si divertisment, aceasta dezbatere va castiga si mai multa relevanta.

Distribuiti acest articol si impartasiti-va perspectiva in sectiunea de comentarii! Cum vedeti viitorul tehnologiei de voce AI?

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole