16 C
București
22 mai 2024

Viata palestiniana sub ocupatie israeliana

Anul acesta, pe 15 mai, palestinienii au marcat Nakba - curățarea etnică a Palestinei în 1948 de către miliții sioniste. În cei 76 de ani de la Nakba, controlul Israelului asupra poporului palestinian a afectat fiecare aspect al vieții, de la serviciile la care pot avea acces și unde pot călători, până la ce resurse pot utiliza și unde pe propriul lor pământ pot construi locuințe.

Citeste si ...

Anul acesta, pe 15 mai, palestinienii au marcat Nakba – curatarea etnica a Palestinei in 1948 de catre militii sioniste. In cei 76 de ani de la Nakba, controlul Israelului asupra poporului palestinian a afectat fiecare aspect al vietii, de la serviciile la care pot avea acces si unde pot calatori, pana la ce resurse pot utiliza si unde pe propriul lor pamant pot construi locuinte. In acest ghid ilustrat, Al Jazeera va prezintam unele dintre greutatile zilnice ale palestinienilor sub ocupatia israeliana.

Controlul pamantului si al resurselor naturale

Exista o separare fizica intre palestinienii care traiesc in Fasia Gaza si cei din Cisiordania ocupata si Ierusalimul de Est. Israelul interzice practic orice miscare intre aceste zone. In 1995, Cisiordania ocupata a fost impartita in zonele A, B si C, ca parte a Acordurilor de la Oslo. Zona C – 60% din Cisiordania si locuita de circa 300.000 de palestinieni – ar fi trebuit sa fie preluata de Autoritatea Palestiniana. Dar Israelul o controleaza in totalitate si a construit peste 290 de colonii evreiesti ilegale si avansate pe ea, unde locuiesc acum aproximativ 700.000 de colonisti. Coloniile israeliene sunt ilegale conform dreptului international.

Viata palestiniana sub ocupatie israeliana
Viata palestiniana sub ocupatie israeliana 22

Controlul locuintelor

Ce ai face daca ai sti ca ai nevoie de o autorizatie pentru a construi o casa, dar este aproape imposibil sa obtii una pentru ca esti palestinian? Multi palestinieni din Cisiordania ocupata si Ierusalimul de Est sunt fortati sa construiasca case fara permis deoarece Israelul refuza sa le acorde. „Toate amintirile mele erau in acea casa”, a declarat pentru Al Jazeera Fakhri Abu Diab, in varsta de 62 de ani, dupa ce autoritatile israeliene au doborat casa sa din Ierusalimul de Est ocupat in februarie.

De obicei, autoritatile israeliene solicita rezidentilor palestinieni sa plateasca pentru daramarea propriilor case, lasandu-l pe Abu Diab ingrijorat ca s-ar putea sa nu-si permita demolarea.

Viata palestiniana sub ocupatie israeliana
Viata palestiniana sub ocupatie israeliana 23

Cel putin 10.700 de structuri detinute de palestinieni din Cisiordania ocupata au fost demolate, stramutand peste 16.000 de persoane, din 2009, potrivit ONU.

Citeste si...
Malta respinge extradarea Printului Paul al Romaniei, dar decizia nu este definitiva

Controlul resurselor umane

In fiecare dimineata, inainte de rasarit, zeci de mii de muncitori palestinieni se inghesuie in culoare asemanatoare custilor pentru a astepta sa treaca prin punctele de control militare israeliene pe drumul lor spre locul de munca. Israelul, cu restrictiile sale severe asupra miscarii si resurselor palestiniene, a determinat rate ale somajului palestiniene printre cele mai mari din lume.

Viata palestiniana sub ocupatie israeliana
Viata palestiniana sub ocupatie israeliana 24
OcupatiaQ2 2023Q2 2024 (proiectat)
Cisiordania25%33%
Gaza47%59%

Situatia s-a inrautatit si mai mult, deoarece, incepand cu ianuarie 2024, aproximativ 507.000 de locuri de munca s-au pierdut in Palestina din cauza razboiului Israelului impotriva Gazei, potrivit Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) si Biroului Central Palestinian de Statistica.

OIM prevede ca, daca razboiul impotriva Gazei va continua pana in iunie, somajul in Palestina va creste peste 45% comparativ cu 25% pentru aceeasi perioada a anului trecut.

Controlul resurselor financiare

Israelul are o influenta semnificativa asupra resurselor financiare ale Palestinei prin mecanisme precum taxele pe care le colecteaza in numele Autoritatii Palestiniene (AP), care a supravegheat parti din Cisiordania ocupata de Israel din mijlocul anilor 1990. Israelul colecteaza aproximativ 188 de milioane de dolari pe luna in taxe in numele AP – 64% din veniturile totale ale AP.

Israelul a suspendat in mod regulat aceste plati, impiedicand capacitatea AP de a plati salariile celor aproximativ 150.000 de angajati care lucreaza in Cisiordania ocupata si Gaza.

Viata palestiniana sub ocupatie israeliana
Viata palestiniana sub ocupatie israeliana 25

Economia palestiniana opereaza in sekelul israelian, iar interactiunile sale financiare cu restul lumii trebuie sa treaca prin sistemul bancar israelian.

Controlul comertului

Din 1967, cand Israelul a ocupat intreaga Palestina istorica si a expulzat 300.000 de palestinieni din casele lor, relatiile comerciale palestiniene cu lumea araba au fost practic intrerupte. Israelul controleaza miscarea bunurilor pe care palestinienii le pot importa si exporta. In 2001, fortele israeliene au distrus Aeroportul International Yasser Arafat din Rafah, sudul Gazei, singurul aeroport palestinian operat de palestinieni.

Citeste si...
Horoscop zilnic. Duminica, 19 mai 2024: Provocari si Noroc pentru Fiecare Zodie

Palestina are un deficit comercial ridicat din cauza restrictiilor israeliene asupra granitelor si resurselor sale. Dependenta sa de economia israeliana inseamna ca aproximativ 80% din exporturile sale merg catre Israel.

Controlul tehnologiei

Palestina este ocupata si digital. Israelul restrictioneaza importurile de echipamente de tehnologie a informatiei si comunicatiilor (TIC), sustinand ca sunt de „uz dublu” sau au atat aplicatii civile, cat si militare. In timp ce Israelul implementeaza internetul mobil de mare viteza 5G, operatorii de retele palestinieni au voie sa utilizeze doar 3G in Cisiordania ocupata (din 2018) si 2G in Gaza.

Aceste restrictii sufoca sectorul TIC al Palestinei, care se bazeaza in mare parte pe software-ul si infrastructura israeliana. Retelele israeliene pot, de asemenea, monitoriza si cenzura continutul online palestinian.

Viata palestiniana sub ocupatie israeliana
Viata palestiniana sub ocupatie israeliana 26

Controlul infrastructurii

Israelul controleaza majoritatea resurselor de apa din regiune, inclusiv acviferele subterane principale din Cisiordania ocupata. Palestinienii care traiesc in Cisiordania ocupata si Gaza se confrunta adesea cu restrictii privind accesul si utilizarea.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un consum minim de apa potabila sigura de 100 litri pe cap de locuitor pe zi. In 2023, israelienii au consumat in medie 247 litri pe zi, in timp ce palestinienii din Cisiordania ocupata si Gaza au primit 82 litri.

Viata palestiniana sub ocupatie israeliana
Viata palestiniana sub ocupatie israeliana 27
RegiuneConsum mediu zilnic (litri)
Israelieni247
Palestinieni82

Controlul patrimoniului cultural

Bogata mostenire culturala a Palestinei este in permanenta in pericol sub ocupatia israeliana. Din 7 octombrie, bombardamentele Israelului asupra Gazei au distrus peste 200 de situri ale patrimoniului cultural, inclusiv muzee, biblioteci si moschei.

Moscheea Omari din Gaza City, cea mai veche moschee din Gaza, a fost grav avariata de bombardamentul israelian din 5 ianuarie 2024.

Israelul a distrus, de asemenea, peste 390 de institutii educationale, inclusiv toate universitatile din Gaza. Pe 17 ianuarie, armata israeliana a folosit explozibili pentru a distruge Universitatea Israa din orasul Gaza.

Viata palestiniana sub ocupatie israeliana
Viata palestiniana sub ocupatie israeliana 28

Acestea sunt doar cateva dintre modalitatile in care viata de zi cu zi din Palestina este restrictionata sub ocupatia israeliana. Controlul si dominatia Israelului incalca legile internationale si ii priveaza pe palestinieni de dreptul lor la autodeterminare. Ele au diminuat, de asemenea, economia Palestinei, facand-o dependenta de Israel, potrivit unui raport al Comisiei Economice si Sociale a ONU pentru Asia de Vest.

Citeste si...
Finlanda vrea sa blocheze solicitantii de azil care incearca sa intre din Rusia: "Nu putem permite acest lucru"

„Suntem traumatizati”, a declarat Abu Diab, care a fost fortat sa plateasca pentru demolarea propriei case mai devreme in acest an. Palestinienii spun ca sistemul continuu de oprimare al Israelului a insemnat ca Nakba nu s-a terminat niciodata cu adevarat.

Impartasiti aceasta poveste si ajutati-ne sa facem cunoscute luptele palestinienilor sub ocupatie. Lasati un comentariu mai jos pentru a va exprima opinia.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole