Nava spatiala Boeing Starliner va ramane andocata la Statia Spatiala Internationala cel putin pana pe 2 iulie, cu o saptamana mai tarziu decat data anuntata initial de 26 iunie. Timpul suplimentar va permite Boeing si NASA sa evalueze gravitatea problemelor aparute la nava.
„Ne luam timpul necesar si urmam un proces standard. Luam decizii privind micile scurgeri in sistemul de heliu si performanta motoarelor pe baza datelor”, a declarat Steve Stich, managerul programului de zboruri comerciale al NASA.
Intoarcerea navei Boeing Starliner pe Pamant a fost amanata pentru a patra oara – anterior fiind reprogramata pentru 18, 22 si 26 iunie. Starliner a decolat din Florida pe 5 iunie dupa doua incercari esuate de lansare. Prima sa misiune cu echipaj era planificata sa dureze aproximativ opt zile, dar problemele cu motoarele si o scurgere de heliu au fortat prelungirea acesteia.
La bordul navei se afla Butch Wilmore si Suni Williams, fosti piloti de testare ai US Navy. Odata ce primul echipaj se va intoarce din orbita, Boeing si NASA spera sa certifice Starliner pentru zboruri regulate catre ISS. In ultimii patru ani, aceasta functie a fost indeplinita de rachetele SpaceX; din 2011 pana in 2020, Statele Unite au folosit rachetele rusesti Soyuz.
Dificultati tehnice persistente pentru Boeing Starliner

Desi misiunea Starliner a reusit in cele din urma sa ajunga pe orbita dupa doua tentative nereusite, problemele tehnice par sa persiste. Scurgerile de heliu si defectiunile motoarelor ridica semne de intrebare cu privire la fiabilitatea navei spatiale Boeing.
Inginerii lucreaza acum pentru a evalua severitatea acestor probleme si a determina daca este sigur ca echipajul sa se intoarca pe Pamant la bordul Starliner. Amanarea este necesara pentru a permite o analiza aprofundata a datelor si luarea unor decizii informate.
Un pas important spre certificarea Starliner
In ciuda provocarilor, misiunea actuala reprezinta un progres semnificativ pentru programul Starliner al Boeing. Daca echipajul se va intoarce in siguranta si nava va fi certificata pentru zboruri regulate catre ISS, ar marca o piatra de hotar in eforturile Boeing de a deveni un jucator major in domeniul zborurilor spatiale comerciale cu echipaj uman.
Succesul ar insemna, de asemenea, ca NASA ar avea o a doua optiune alaturi de SpaceX pentru transportul astronautilor americani catre si de la statia spatiala, reducand dependenta de Rusia. Diversificarea mijloacelor de acces la orbita este esentiala pentru sustenabilitatea si rezistenta programului spatial al SUA.
Ramanem optimisti ca Boeing Starliner va depasi aceste obstacole si va deschide calea catre o noua era a explorarii spatiale. Cu rabdare, meticulozitate si inovatie, visul zborurilor spatiale comerciale cu echipaj uman este pe cale sa devina realitate.
Urmariti acest spatiu pentru actualizari cu privire la progresul misiunii Starliner si la impactul acesteia asupra viitorului explorarii spatiale. Impartasiti-va gandurile si reactiile in sectiunea de comentarii de mai jos!
Sursa imaginii: The Boeing Company.
Subiecte abordate in articol: misiune spatiala, nave spatiale, astronauti, tehnologie
Pe baza comunicatelor oficiale Boeing si NASA.