27.8 C
București
25 iulie 2024

Vitele din America Latina blocheaza drumul catre obiectivele de la Paris

Citeste si ...

Stii ca emisiile de gaze cu efect de sera provenite din activitatile legate de cresterea animalelor sunt o problema majora pentru America Latina? Aceasta regiune detine tristul record mondial la acest capitol, emisiile ei ajungand la 1.889 de milioane de tone de CO2 echivalent pe an.

Este o situatie ingrijoratoare, dat fiind ca in timp ce America Latina gazduieste doar 14% din populatia globala, ea produce peste 23% din carnea de vita si bivolina si 21% din carnea de pasare la nivel mondial. Motivele acestor emisii ridicate sunt multiple – de la defris arile masive la reglementarile inconsecvente si alternativele limitate de productie mai sustenabila.

Țarile din regiune au convenit in 2015, la summitul de la Paris privind schimbarile climatice, sa atinga emisii nete zero din sectorul zootehnic pana in 2050. Dar unii experti sunt sceptici ca acest obiectiv poate fi atins, descriindu-l chiar ca „aproape imposibil”. Insa, departe de a renunta, specialistii exploreaza solutii inovatoare pentru a reduce impactul acestei activitati esentiale pentru America Latina.

Gazul de ras

Una dintre principalele preocupari este oxidul de azot, cunoscut si sub numele de „gaz de ras” – un compus derivat din utilizarea ingrasamintelor sintetice care este de aproximativ 300 de ori mai puternic decat dioxidul de carbon in incalzirea atmosferei.

Desi reducerea utilizarii ingrasamintelor sintetice este importanta, Louis Verchot, liderul unei initiative privind sistemele alimentare cu emisii reduse numite Mitigate+, avertizeaza ca si aplicarea excesiva a azotului organic poate duce la cresteri ale emisiilor. Cheia este sa egalizam aprovizionarea cu azot din sol cu cererea reala a plantelor.

Schimbari in hrana animalelor si managementul fermelor

Vitele din America Latina blocheaza drumul catre obiectivele de la Paris
Vitele din america latina blocheaza drumul catre obiectivele de la paris

Celelalte doua gaze care contribuie semnificativ la emisiile de gaze cu efect de sera sunt metanul, provenit din descompunerea materiei organice in procesul de digestie al animalelor, si dioxidul de carbon.

Ricardo Andrade Reis, profesor la Departamentul de Știinta Animalelor de la Universitatea de Stat Paulista din Brazilia, evidentiaza potentialul aditivilor din hrana animalelor precum uleiurile esentiale, nitratii si algele pentru a reduce cantitatea si intensitatea emisiilor de metan. De asemenea, introducerea plantelor leguminoase in pasuni este o strategie eficienta de reducere a emisiilor.

Citeste si...
OpenAI si Google incheie parteneriate pentru a-si imbunatati eforturile in domeniul AI cu ajutorul stirilor

Pentru a elimina efectiv dioxidul de carbon, cea mai buna abordare este prin tehnici ca captarea si stocarea acestuia prin extragerea din biomasa si indepartarea din atmosfera, precum si prin reimpadurire.

Unele exemple de proiecte care abordeaza aceasta problema sunt initiativele REDD+ (Reducerea emisiilor prin defrisare si degradare forestiera) de pe piata voluntara a carbonului, care certifica si comercializeaza initiative de conservare a padurilor, si programul statal Proeza din Paraguay, care vizeaza plantarea a 187.000 de hectare cu eucalipti in scopuri de atenuare, energie si lemn.

Sisteme sustenabile si „smart” pentru fermele de animale

Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) promoveaza, de asemenea, practici de crestere a animalelor „sustenabile si regenerative”, cu emisii reduse si responsabile din punct de vedere al mediului.

Un exemplu remarcabil este proiectul „Cresterea Animalelor si Clima” din Uruguay, care vizeaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera pe kilogram de carne si captarea carbonului in pasuni. Se stabileste o linie de baza, se face un diagnostic, se elaboreaza un plan de redesenare a fermei agreat cu fiecare familie sau companie, iar apoi se recomanda adoptarea tehnologiilor validate pentru a imbunatati productivitatea, reduce intensitatea emisiilor si creste captarea de carbon.

Unele dintre aceste tehnologii includ pasunatul rotational, hranirea animalelor in functie de cerintele specifice, gestionarea perioadelor de gestatie si intarcare a vacilor si suplimentarea hranei daca este necesar. Fermierii care le-au aplicat au inregistrat cresteri ale veniturilor de 28% si reduceri ale costurilor de 2%, chiar si in perioade de seceta, potrivit FAO.

Abordari „prietenoase” cu clima

Alte abordari inteligente includ diversificarea productiei agricole, utilizarea speciilor rezistente la seceta, precum si integrarea vegetatiei prin agrosilvicultura si sisteme silvopastorale, care combina arborii, plantele furajere si animalele in aceeasi zona – o solutie urmata de multe tari din regiunea Amazonului de vest si America Centrala.

„Brazilia a fost un pionier in implementarea sistemelor integrate de culturi, crestere a animalelor si silvicultura”, spune Andrade. „Acestea nu doar imbunatatesc productivitatea, ci si cresc capacitatea de sechestrare a carbonului din sol si reduc stresul provocat de defrisari.”

Citeste si...
S-au gasit parametrii optimi pentru imprimarea 3D a antenelor 6G. Aceasta este cea mai profitabila metoda

In ultimii 15 ani, planul sau guvernamental de agricultura cu emisii reduse de carbon a facilitat accesul la credite si finantare pentru implementarea acestor proiecte pe fermele tarii.

Impactul politicilor guvernamentale

Succesul si continuitatea acestor proiecte vor depinde, de asemenea, de deciziile politice la nivel national si international. In acest sens, Banca Mondiala sugereaza ca stimulentele agricole care promoveaza defrisarea ar trebui reorientate catre practici mai durabile.

Gestionarea pasunilor pentru a echilibra numarul de animale cu disponibilitatea hranei, precum si fertilizarea mai buna a solului, cresc productivitatea pe suprafata si reduc nevoia de spatiu suplimentar, evitand defris area, potrivit lui Andrade.

FAO afirma ca, per ansamblu, tarile din regiune trebuie sa isi consolideze sistemele participative de monitorizare bazate pe informatii stiintifice, sa imbunatateasca accesul la mecanisme de finantare si sa stabileasca strategii de sprijin pentru micii fermieri.

Pentru a atinge aceste obiective, guvernanta, investitiile economice si conditiile socio-culturale in care se desfasoara fiecare proiect vor fi factori decisivi, conform lui Verchot:

Asistarea tarilor pentru a depasi aceste bariere ar putea duce la atenuari semnificative si cost-eficiente pe termen scurt, aducand, de asemenea, beneficii importante pentru adaptarea la schimbarile climatice si dezvoltare.

Asa ca, ce zici? Esti gata sa promovezi aceasta cauza importanta? Distribuie acest articol pentru a creste gradul de constientizare sau lasa un comentariu cu gandurile tale!

Sursa imaginii: Captura de ecran

Subiecte abordate in articol: emisii gaze cu efect de sera, cresterea animalelor, defrisari, America Latina

Bazat pe informatiile de la SciDev.Net si experti de la Banca Mondiala, FAO, Bioversity International, CIAT si universitati din regiune.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole