O tânără șiită căsătorită din Arabia Saudită s-a întâlnit cu o cunoștință la mijlocul anului 2006, pentru ca acesta să-i poată returna vechea ei fotografie. S-a întâmplat în orașul El Qatif. Când s-au întâlnit într-o mașină, un grup de șapte bărbați i-au atacat, răpit și violat de mai multe ori, amândoi. La acea vreme fata avea 19 ani.
Cazul este revoltător și este evident că fata și tovarășul ei au devenit victimele unei crime extrem de crude comise de bandiți. Cu toate acestea, instanța de la Al Qatifa a condamnat doar patru criminali la pedepse relativ ușoare – de la unu la cinci ani și de la 80 la 1.000 de bici. Au fost găsiți vinovați de răpire, dar nu și de viol. Dar apoi lucrurile s-au înrăutățit.
Povestea nu s-a terminat aici. Evenimentele ulterioare au provocat critici ascuțite la adresa autorităților saudite din țările occidentale și a presei. În luna octombrie a aceluiași an, victimele au fost condamnate la 90 de bici pentru „contact ilegal” de către instanță. La acea vreme, femeilor le era interzis să fie singure cu bărbați care nu erau rude cu ei.
Se pare că judecătorul și-a bazat concluziile pe mărturia a șapte violatori. Conform legii islamice, două persoane pot fi acuzate de adulter dacă sunt surprinse în flagrant de către patru martori bărbați în stare bună.
Ibrahim bin Salih al-Khudairi, judecător la Curtea de Apel din Riad, a declarat într-un interviu pentru ziarul Okaz pe 27 noiembrie 2006 că, dacă ar fi fost judecător în Qatif, ar fi condamnat femeia, însoțitorul ei și cei șapte. violatori până la moarte. Îi consideră pe toți foarte norocoși.
Detalii de caz
Incidentul i-a șocat pe mulți. Organizațiile pentru drepturile omului au decis să analizeze această problemă. În decembrie, victima violenței a acordat un interviu pentru Associated Press.
Potrivit fetei , în urmă cu câțiva ani și-a dat fotografia unui prieten. Dar în ajunul celor întâmplate, ea se căsătorise deja. Nu reușise încă să se mute cu soțul ei. Fata a decis să returneze fotografia pentru că nu dorea ca altcineva să o aibă. În acea noapte ea a părăsit casa pentru a se întâlni cu un cunoscut și a returna fotografia.
Când a urcat în mașină, doi bărbați i-au interceptat și s-au așezat lângă ei. Unul avea un cuțit. Cuplul a fost dus într-o zonă retrasă, unde au fost dezbrăcați. Ea a spus că a fost violată de șapte bărbați timp de câteva ore, dintre care trei l-ar fi violat și pe tânăr.
Fata a vorbit și despre modul în care a fost tratată în instanță:
„La prima audiere [judecătorii] mi-au spus: „Ce fel de relație ai avut cu această persoană?” De ce ai plecat din casă? Îi cunoști pe acești oameni? Mi s-a cerut să descriu situația. Au strigat la mine. Erau ofensatori. Judecătorul nu i-a permis soțului meu să fie în cameră cu mine. Un judecător mi-a spus că mint pentru că nu-mi aminteam întâlnirile. Ei tot spuneau: „De ce ai plecat din casă?” De ce nu i-ai spus soțului tău [unde te duci]?”
Judecătorul orașului Al-Muhana i-a interzis, de asemenea, avocatului victimei, Abd al-Rahman al-Lahim, din sala de judecată și de la orice alte apariții ale acesteia. I-a fost ridicat și certificatul de avocat eliberat de Ministerul Justiției.
Decizia de a scoate din caz avocatul victimei violului arată atitudinea autorităților saudite față de lege și respectul pentru drepturile omului.
După ce victima a vorbit public, instanța și-a dublat pedeapsa. Un purtător de cuvânt al Tribunalului General Qatif, care a pronunțat verdictul pe 14 noiembrie 2007, a declarat că instanța a mărit pedeapsa femeii pentru comiterea adulterului cu o cunoștință pe care a întâlnit-o într-o mașină și pentru că a ascuns acest fapt în timpul anchetei. Cu toate acestea, nu a existat nicio dovadă a apropierii lor. Instanța a condamnat victima violului la șase luni de închisoare și 200 de bici. Până la sfârșitul lunii noiembrie, fata a fost în arest la domiciliu.
Drept urmare, în decembrie 2007, regele Abdullah Al Saud a grațiat victima violenței, menționând că hotărârile judecătorești erau justificate. Faptul grațierii înseamnă că autoritățile din Arabia Saudită au recunoscut procesul ca fiind echitabil.
După cum a remarcat jurnalista Farida Deif, care a intervievat victima, verdictul nu numai că transmite un mesaj victimelor violenței că nu ar trebui să depună acuzații, ci oferă și protecție și impunitate făptuitorilor. Ceea ce este de remarcat este procesul în sine, în care trauma victimei a fost agravată de condamnarea publică și de stat.
Arabia Saudită este o țară în care victimele violului le este frică să recunoască că au fost violate. Inclusiv din cauza a ceea ce s-a întâmplat în 2006. Dacă nu pentru publicitate, victima ar fi putut fi pedepsită pe deplin.
Acum imaginați-vă ce s-ar fi întâmplat cu victima dacă organizațiile pentru drepturile omului și mass-media nu ar fi intervenit. De asemenea, merită să ne gândim la ce sa întâmplat cu victimele violurilor din Arabia Saudită înainte ca mass-media și organizațiile pentru drepturile omului să capete influență. Acest caz a demonstrat ineficacitatea instanțelor Sharia, care sunt comune în țările islamice precum Arabia Saudită.
În plus, îmi amintesc un interviu cu Nooria Khan, care a părăsit Islamul și a părăsit Arabia Saudită. Ea relatează că profesorul ei s-a trezit într-o situație similară:
„Toată lumea crede că acesta este cel mai sfânt oraș [Mecca] și ar trebui să fie în siguranță. Dar nu, acolo se întâmplă aceleași mici scandaluri ca și în restul Arabiei Saudite. Știu multe povești despre femei care s-au întors din Umrah sau Hajj, care au trăit prin aceste povești groaznice, dar fără să le spună măcar soților lor sau celor cu care erau acolo. Și apoi sunt povești mai întunecate în deșert, unde a violat-o și a părăsit-o Tot ce știu despre acțiunile ei ulterioare este că a venit la școală, și-a luat lucrurile și a plecat din țară, știind că „nu va primi niciodată dreptate în Arabia Saudită”.
Poveștile descrise mai sus ilustrează perfect particularitățile politicii juridice din Arabia Saudită. Prin urmare, nu trebuie să ne mire că într-o țară în care legea este foarte strictă se produc astfel de ultraje.
Necesitatea schimbării
Cazul din 2006 a stârnit indignare la nivel internațional și a atras atenția asupra situației drepturilor omului din Arabia Saudită. Sub presiunea opiniei publice, regele Abdullah a grațiat în cele din urmă victima. Însă faptul că a descris verdictul ca fiind „justificat” arată cât de adânc înrădăcinate sunt aceste probleme.
Este clar că Arabia Saudită are nevoie de reforme profunde ale sistemului său juridic. Legile care discriminează femeile trebuie abrogate, iar drepturile fundamentale ale omului trebuie respectate. Judecătorii au nevoie de pregătire în domeniul drepturilor omului și al tratării cazurilor de violență sexuală.
Însă schimbarea trebuie să vină și la nivelul mentalităților. Atât timp cât femeile sunt privite ca cetățeni de rangul doi, iar onoarea familiei este considerată mai importantă decât drepturile individuale, astfel de abuzuri vor continua să se întâmple.
Comunitatea internațională are un rol important de jucat aici, prin menținerea presiunii asupra autorităților saudite pentru implementarea de reforme. Însă adevărata schimbare va veni din interior, de la vocile curajoase care îndrăznesc să vorbească împotriva acestui sistem opresiv.
Cazul din 2006 rămâne o pată rușinoasă pe obrazul justiției saudite. Dar el poate deveni și un catalizator pentru schimbare, dacă lecțiile sale sunt învățate. Pentru că într-o lume civilizată, locul unei victime a violului este la consiliere și recuperare, nu în fața biciului și după gratii.
Vă invit să împărtășiți acest articol pentru a crește gradul de conștientizare asupra acestor probleme grave. Ce părere aveți despre sistemul judiciar din Arabia Saudită? Credeți că sunt șanse reale de reformă în viitorul apropiat? Aștept opiniile voastre în comentarii.
Sursa imagini: Getty Images
Etichete: Arabia Saudită, drepturi femei, sistem judiciar, Islam, reformă
Acest editorial se bazează pe rapoarte ale organizațiilor pentru drepturile omului și pe relatări ale presei internaționale despre cazul din 2006 din Arabia Saudită. Opiniile exprimate reflectă poziția autorului față de abuzurile sistemului judiciar saudit.