22.9 C
București
25 iulie 2024

Crestinismul pe post de arma a elitelor. Cum a fost inventata religia pentru a controla masele

Citeste si ...

De-a lungul istoriei, religia a fost adesea folosita ca instrument de manipulare si control al maselor. Crestinismul nu face exceptie de la aceasta regula, avand un rol crucial in consolidarea puterii elitelor feudale in Evul Mediu. Dar cum a ajuns o religie aparent pasnica si iubitoare sa serveasca interesele celor puternici? Hai sa aruncam o privire mai atenta la acest fenomen fascinant si controversat.

Feudalismul si disparitia oamenilor liberi

Pentru a intelege contextul in care crestinismul a fost adoptat ca religie oficiala, trebuie sa ne intoarcem in timp, in perioada de tranzitie de la Antichitate la Evul Mediu. Odata cu prabusirea Imperiului Roman de Apus, structurile sociale si politice s-au schimbat dramatic.

Istoricul rus Sergei Pereslegin surprinde esenta acestei transformari intr-o fraza memorabila: „In feudalism nu dispar sclavii, ci oamenii liberi”. Și are dreptate – spre deosebire de Antichitate, unde existau atat sclavi cat si cetateni liberi, in feudalism practic toata populatia devine aservita nobilimii.

Țaranii liberi din perioada romana sunt transformati treptat in iobagi legati de pamant. Statul de drept este inlocuit de dictatura celui mai puternic, iar urmele de democratie dispar complet. Lumea post-romana ajunge sa fie condusa de capetenii barbare cu putere nelimitata, care se transforma treptat in elitele feudale.

Și daca te uiti mai atent la acesti „nobili cavaleri” din Evul Mediu, vei vedea ca de fapt erau niste banditi sadici. Cu mentalitate de borfasi si o viziune simplista asupra lumii, in care oamenii se impart in doua categorii:

 1. „Baietii destepti” – cei care au forta si dorinta de a o folosi fara scrupule
 2. „Fraierii” – cei slabi care pot fi exploatati ca o resursa

Aceasta mentalitate primitiva a dominat societatea europeana timp de peste 1000 de ani. Sigur, si in Antichitate exista sclavie, dar pe langa sclavi si stapani mai existau si cetateni liberi. Abia in ultimele secole am revenit oarecum la modelul antic, cu saraci, clasa de mijloc si bogati.

Citeste si...
Raiul - o inchisoare a vesniciei sau o capcana a iluziei?

Rolul religiei in consolidarea puterii

Dar ce legatura are religia cu toate astea? De ce conducatorii barbari au imbratisat cu atata entuziasm crestinismul? Și de ce, odata cu aparitia islamului, unii dintre ei au trecut si la noua credinta?

Sa luam exemplul mongolilor – au venit ca pagani, dar dupa 200 de ani au adoptat islamul. Și nu putem vorbi de constrangere aici – mongolii erau cei care constrangeau pe altii, nu invers. La fel si gotii, francii sau printul Vladimir al Kievului. Ce i-a motivat pe toti acestia sa-si schimbe religia?

Hai sa eliminam din start varianta „iluminarii spirituale” a acestor conducatori. Greu de crezut ca niste barbari analfabeti au avut brusc revelatii mistice. Un om al puterii se gandeste in primul rand la… pastrarea puterii. Orice lider „iluminat spiritual” ar fi fost rapid eliminat de proprii sai oameni.

Deci adoptarea noii religii trebuie sa fi fost foarte avantajoasa pentru ei. Și aici intra in scena crestinismul ca instrument de control social. Spre deosebire de religiile pagane, care incurajau initiativa personala si impuneau putine restrictii, crestinismul oferea elitelor cateva avantaje majore:

 1. Legitimarea divina a conducatorului – regele nu mai era doar cel mai puternic razboinic, ci „unsul lui Dumnezeu”. Chiar daca era prost, bolnav sau slab, poporul trebuia sa i se supuna pentru ca avea „mandat divin”.
 2. Indoctrinarea maselor cu ideea supunerii – Predica de pe Munte si alte invataturi crestine indemnau oamenii sa fie umili, sa nu raspunda la violenta cu violenta si sa se gandeasca la viata de apoi. Practic, sa devina niste „fraieri” perfecti pentru a fi exploatati.
 3. Mutarea recompenselor in viata de apoi – spre deosebire de paganism, unde zeii ofereau recompense concrete in viata aceasta, crestinismul promitea fericirea eterna… dupa moarte. Convenabil, nu?
 4. Simplificarea sistemului de credinte – de la zeci de zei cu atribute complexe, s-a trecut la un singur Dumnezeu atotputernic. Mult mai usor de controlat narativul religios asa.
Citeste si...
Cine va plati pentru reducerea datoriei SUA in crestere

Asadar, crestinismul a oferit elitelor feudale posibilitatea de a-si legitima puterea si de a tine masele sub control, totul sub masca „sfinteniei”. O afacere excelenta pentru orice conducator dornic sa-si consolideze dominatia!

Efectele pe termen lung

Aceasta utilizare a religiei ca instrument de control nu s-a limitat doar la Evul Mediu. De-a lungul secolelor, diverse forme de crestinism au continuat sa serveasca interesele celor puternici:

 • Islamul a preluat modelul, dar a externalizat agresivitatea catre necredinciosi
 • Protestantismul a adus ideea banilor ca masura a virtutii, pavand calea capitalismului
 • Diverse culte si secte moderne folosesc tehnici similare de manipulare

Chiar si astazi, in unele parti ale lumii, religia ramane un instrument eficient de control al maselor. De ce? Pentru ca ofera o „realitate virtuala” confortabila, care ii tine pe oameni departe de interesele lor reale si de orice forma de revolta.

In loc sa lupte pentru drepturile lor aici si acum, credinciosii sunt incurajati sa se gandeasca la viata de apoi si sa accepte suferinta ca pe o virtute. E ca un drog care ii tine intr-o stare de confuzie permanenta, departe de problemele reale ale societatii.

Și daca crestinismul nu mai e la moda, nu-i bai! Avem acum o gama larga de „opiacee pentru mase”:

 • Nu-ti place Iisus? Incearca Allah!
 • Nici Allah nu te convinge? Ce zici de democratie, feminism si 50+ de genuri?
 • Prea progresist pentru tine? Uite aici nationalism si maretia patriei!
 • Tot nu ti se potriveste? Alege dintre teorii ale conspiratiei si tot felul de credinte New Age

Și daca nimic din astea nu merge, mai sunt internetul, retelele sociale, jocurile video si filmele – realitati virtuale perfecte pentru a te tine ocupat si docil.

Mesajul elitelor ramane acelasi: „Tu fa-ti treaba, lasa-ne pe noi sa impartim banii si resursele. Traieste-ti viata in propria ta realitate virtuala, indiferent care e aia”.

Concluzie

Intelegerea modului in care religia a fost si este folosita ca instrument de control ne poate ajuta sa privim mai critic la structurile de putere din jurul nostru. Nu inseamna neaparat sa renuntam la credinta, ci sa fim mai vigilenti in fata manipularii si sa cautam adevarul dincolo de dogme.

Citeste si...
Șosoaca si circul politic: Cum a ajuns vedeta extremismului romanesc in parlamentul european

In final, cea mai buna „arma” impotriva acestor tactici ramane educatia si gandirea critica. Cu cat suntem mai informati si mai capabili sa analizam independent informatiile, cu atat va fi mai greu pentru orice elita sa ne manipuleze – fie prin religie, ideologie sau orice alta forma de „realitate virtuala”.

Și tu ce parere ai? Crezi ca religia mai are acest rol de control social in zilele noastre? Sau a fost inlocuita de alte forme de manipulare? Impartaseste-ti gandurile in comentarii!

Sursa imaginii: Unsplash

Subiecte abordate in articol: religie, crestinism, control social, istorie, putere, manipulare

Acest articol se bazeaza pe o analiza istorica si sociologica a rolului religiei in societate. Pentru mai multe informatii, consultati lucrari academice de specialitate in domeniul istoriei religiilor si sociologiei.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole