Ultima actualizare: 9 iunie 2024
Cand vorbim despre autenticitate si traditie in bucataria romaneasca, ciorba de pui ocupa un loc special. Aceasta mancare simpla, dar extrem de savuroasa, ne transporta direct in amintirile copilariei si ne umple sufletul cu arome familiare si reconfortante. Fie ca o gatiti intr-o zi obisnuita sau la ocazii speciale, ciorba cu carne de pui este un adevarat regal culinar care uneste generatii intregi.
Daca doriti sa va bucurati de o ciorba traditionala romaneasca, reţeta de astazi va va surprinde in mod placut. Ciorba cu carne de pui, pregatita dupa reteta noastra speciala, este o adevarata incantare pentru simturi. Aromele proaspete ale legumelor, carnea frageda de pui si condimentele bine echilibrate se imbina perfect intr-un amestec delicios care va incalzi si sufletul, si stomacul.
Ingrediente
- Tacam de pui, 8 bucati de spate, partea cu tartita (cea mai suculenta)
- 5-6 fire de ceapa verde
- 300 g amestec de morcov, ardei rosu si pastarnac (taiate cubulete si congelate)
- 2 linguri de orez
- Sare (dupa gust)
- 3 l apa
- Ulei pentru calit legumele
- 2 oua mici
- Bulion de zarzavat pentru acrire
- Marar tocat
Mod de preparare
Mai intai, am scos carnea de pui de la congelator si am pus-o intr-o oala de 4 litri, acoperind-o cu aproximativ 3 litri de apa si un praf de sare. Am lasat-o sa fiarba incet, luand spuma formata din cand in cand. Separat, am curatat si am tocat marunt ceapa, morcovul, ardeiul rosu, pastarnacul si orezul, dupa care le-am calit intr-o tigaie cu putin ulei incins, pentru aproximativ 15 minute.
Dupa ce legumele si orezul au fost calite, le-am transferat in oala cu carnea de pui fiarta si am lasat amestecul sa fiarba in continuare pana cand orezul a fiert bine. Am potrivit de sare dupa gust. Am tras oala de pe foc si am lasat-o cateva minute sa se linisteasca. Intr-un bol separat, am batut bine 2 oua amestecate cu bulion de zarzavat (sau puteti folosi zeama de lamaie sau sare de lamaie, dupa preferinta).
Folosind o polonica, am luat putina zeama din oala si am adaugat-o peste ouale batute, amestecand bine. Apoi, am turnat amestecul de oua inapoi in oala, la final adaugand si marar tocat proaspat. Cam atat a fost totul! O reteta simpla, dar extrem de gustoasa si reconfortanta.
Timp de preparare si portii
- Timp de preparare: Sub 90 de minute
- Portii: 6 portii generoase
Valori nutritionale (per portie)
- Calorii: Aproximativ 250 de calorii
- Proteine: 18 g
- Carbohidrati: 15 g
- Grasimi: 12 g
- Fibra: 3 g
Sfaturi si trucuri pentru o ciorba desavarsita
- Folositi carne proaspata: Pentru cea mai buna aroma si textura, alegeti carne de pui proaspata si de calitate superioara.
- Caliti legumele: Procesul de calire adauga un plus de gust si intensifica aromele legumelor.
- Acrirea perfecta: Folositi oua proaspete si amestecati-le cu grija cu zeama din oala pentru a obtine o acrire fina si cremoasa.
- Condimentati cu masura: Desi condimentele sunt esentiale pentru savoarea ciorbei, evitati exagerarea. Lasati aromele naturale ale ingredientelor sa straluceasca.
- Servirea calda: Pentru a va bucura pe deplin de aroma si textura ciorbei, serviti-o fierbinte, direct din oala.
Beneficii pentru sanatate si avertismente
Beneficii pentru sanatate:
- Proteine de calitate: Carnea de pui este o sursa excelenta de proteine de inalta calitate, esentiale pentru constructia si repararea tesuturilor.
- Legume bogate in nutrienti: Legumele precum morcovul, ardeiul rosu si pastarnacul sunt bogate in vitamine, minerale si antioxidanti care sustin un sistem imunitar puternic.
- Hidratare: Ciorba este o modalitate delicioasa de a va hidrata si de a va asigura ca consumati suficienta apa in fiecare zi.
- Continut scazut de grasimi: Aceasta reteta are un continut scazut de grasimi, facand-o o alegere sanatoasa pentru o dieta echilibrata.
Avertismente:
- alergii alimentare: Asigurati-va ca nu aveti alergii sau intolerante la ingredientele folosite, in special la oua sau carne de pui.
- Consum moderat: Desi este o mancare sanatoasa, este important sa consumati portii moderate si sa mentineti un stil de viata echilibrat.
Intrebari frecvente despre reteta ciorba cu carne de pui
Intrebare 1: Pot folosi alta carne in locul celei de pui?
Raspuns 1: Desigur, puteti inlocui carnea de pui cu alte tipuri de carne, precum carne de vita sau de porc. Insa, pentru a pastra caracterul traditional al acestei retete, va recomandam sa utilizati carne de pui.
Intrebare 2: Pot folosi legume proaspete in loc de cele congelate?
Raspuns 2: Bineinteles! Puteti folosi legume proaspete, taiate cubulete, in loc de cele congelate. Asigurati-va doar ca le caliti suficient pentru a le intensifica aromele.
Intrebare 3: Pot omite orezul din reteta?
Raspuns 3: Da, puteti omite orezul daca doriti o ciorba mai usoara sau daca urmati o dieta cu continut scazut de carbohidrati. Insa, orezul adauga consistenta si textura placute ciorbei.
Intrebare 4: Pot pregati aceasta ciorba in avans?
Raspuns 4: Absolut! Aceasta ciorba se pastreaza foarte bine si chiar devine mai gustoasa a doua zi, dupa ce aromele au avut timp sa se imbine perfect. Puteti pregati o portie mai mare si sa o reincalziti la nevoie.
Delectati-va cu aceasta ciorba traditionala de pui si lasati aromele autentice sa va incante simturile. Savurati-o alaturi de familia si prietenii, creand amintiri durabile legate de bucataria romaneasca.
In cazul in care cautati mai multe retete traditionale sau aveti intrebari suplimentare, nu ezitati sa ne contactati. Suntem aici sa va inspiram si sa va ajutam sa descoperiti frumusetea culinara a patriei noastre.
Image source: [Galerie proprie]
Topics covered in the article: [ciorba, pui, reteta, gatit, bucatarie romaneasca]